Vesti
Netačno

Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove

Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Ilustracija (Foto Visar Krueziju/AP, izvor Radio Mitrovica sever)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti poručio je na sednici da budžet dolazi posle „najuspešnije godine u istoriji u smislu prihoda“. Precizirao je da će iz ovog budžeta oko 750 miliona evra biti za plate i zarade, a da će 493 miliona biti opredeljeno za robu i rashode. Takođe je na svom Fejsbuk profilu objavio prioritete uvrštene u program njegove vlade, među kojima se našao i sektor bezbednosti i odbrane.

„Povećali smo budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku i dodali 300 novih radnih mesta za policiju“, napisao je Kurti u objavi na Fejsbuku.

To je bio povod za senzacionalne i netačne naslove u pojedinim štampanim i elektronskim medijima, koji su informaciju o usvojenom budžetu iskoristili za dizanje panike, najavu opasnosti za srpski narod, zbog kako su naveli zbog pojačanog ulaganja u savremeno naoružanje.

List “Alo” je objavio tekst pod naslovom “ALBANCI ZVECKAJU ORUŽJEM Vojni budžet za sledeću godinu 20 odsto veći” u kom citiraju ministra finansija Kosova Hekurana Muratija, posle održane konferencije za novinare.

“Vlada Kosova je na današnjem zasedanju usvojila i Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu koji iznosi tri milijarde i 212 miliona evra. Budžet za KBS biće 123 miliona evra. To predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na budžet za tekuću godinu”, rekao je Murati.

Osim ove kratke izjave i podsećanja na odluke koje su donete na sednici u tekstu se do kraja ne može ništa drugo pročitati.

Pored naslova koji lako mogu da izazovu strah i nemir, u svetlu najnovijih tenzija na Kosovu, ovakvi tekstovi direktno krše i etički kodeks i gaze sve profesionalne standarde.

Informer je objavio tekst pod naslovomi ”Pakleni plan Aljbina Kurtija i Šiptarskih ekstremista;Otimaće kola i hapsiće Srbe koji odbiju da potpišu ‘molbu za preregistraciju‘!?!

Informer nema izvor u vesti, poziva se na obaveštajne službe i odlično obaveštene izvore, pa u tekstu stoji da se Kurti najozbiljnije priprema da odmah posle 1. novembra izazove krvave sukobe sa Srbima na severu pokrajine!

“Naši odlično obavešteno izvori tvrde da Kurti, bar zasad, ne planira da usliši zahteve američkih i evropskih zvaničnika za odlaganje roka za preregistraciju za još deset meseci. Kurti i njegovi saradnici već su izdali direktive. Plan je da odmah po isteku roka za preregistraciju, u četvrtak, 1. novembra, upadnu na sever pokrajine i sprovedu ‘prisilnu preregistraciju’. Strategija je sledeća: policija će na ulici zaustavljati svako vozilo koje nema ‘RKS’ tablice. Istog momenta skidaće KM registracije, a Srbima će se na licu mesta ponuditi da popune ‘molbu za preregistraciju’, kojom se, zapravo, priznaje lažna država. Onima koji to odbiju oduzimaće automobile, a onoga ko pruži makar i najmanji otpor hapsiće na licu mesta!”, piše Informer.

List Alo na naslovnoj strani naslovom “BISLJIMI OBJAVIO KOLIKE SU KAZNE! Albanci hoće da izazovu rat!” zbunjuje čitaoce, jer se u tekstu ništa od naslovljenog ne navodi, niti postoji dokaz za tvrdnju iz naslova da neko želi da izazove rat. Navode da je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi "povodom odluke privremenih prištinskih institucija o registarskim tablicama, izjavio da je odlučeno da se ne krene odmah s merama, nego da se proces odvija kroz tranzicione faze".

“Od utorka do 21. novembra građani koji imaju nelegalne tablice dobijaće opomene, onda će policija morati da piše kazne u skladu s zakonom. Koliko znam kazne će iznositi 150 evra i građani će dobijati instrukcije kako da zamene nelegalne tablice. To će trajati do 21. januara kada će im biti izdate privremene tablice”, rekao je Bisljimi obraćajući se putem video-linka na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

U tekstu koji objavljuju Alo.rs/Novosti objavljen je naslov “VETAR U LEĐA ZA POMAHNITALOG KURTIJA, Srbi pod lupom, Šiptari i Brisel duvaju u istu tikvu!

U tekstu međutim stoji da "jednostrana odluka tzv. Kosova da se ogluši" na “preporuke” Brisela da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, očigledno neće biti sankcionisana, a prijatelji Prištine, EU i SAD, saopštavaju da su “razočarani potezom prištinskih vlasti”.

“Ovakva reakcija, odnosno njen izostanak, otvara vrata za dalje jednostrane poteze Prištine i daje ‚vetar u leđa‚ da smišljaju nove odluke suprotne postignutim dogovorima, a kojima bi naudili srpskom narodu u našoj južnoj pokrajini. I dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti Srbima preti kaznama jer prkose njegovom planu o registarskim oznakama, Brisel, pod čijom kapom se pregovori odvijaju, daje legitimitet Prištini i samo konstatuje da nije u skladu sa dijalogom koji je obavezujući za obe strane”, konstatuje list koji je prvi objavio vest, ali ne pozivajući se na bilo koji izvor ili izjavu.

Nažalost, u svetlu novih odluka, dijaloga, sporazuma i događaja na terenu, mediji ovakvim izveštavanjem doprinose da poverenje u njih bude sve manje, a napušta se i minimum profesionalizma.

Nije realno očekivati da će doći do primene brzih i efikasnih zakonskih sankcija. Zabrinjava činjenica da je širenje netačnih vesti na vrhuncu u vremenu brzog protoka informacija i da tabloidi kao da se takmiče za najbizarnije naslove tekstova.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022
Podkast: Nikola Stanković o etiketiranju, medijskoj pismenosti i kampanjama
Etiketiranje novinara nije nešto što se dešava prvi put u istoriji, društvene mreže omogućavaju da svako može da kaže svoju "istinu", naveo je u razgovoru za Radio Goraždevac Nikola Stanković, nekadašnji novinar, a sada član pokreta "Kreni-promeni".
  • 27.10.2022