Vesti
Netačno

Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove

Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Ilustracija (Foto Visar Krueziju/AP, izvor Radio Mitrovica sever)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti poručio je na sednici da budžet dolazi posle „najuspešnije godine u istoriji u smislu prihoda“. Precizirao je da će iz ovog budžeta oko 750 miliona evra biti za plate i zarade, a da će 493 miliona biti opredeljeno za robu i rashode. Takođe je na svom Fejsbuk profilu objavio prioritete uvrštene u program njegove vlade, među kojima se našao i sektor bezbednosti i odbrane.

„Povećali smo budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku i dodali 300 novih radnih mesta za policiju“, napisao je Kurti u objavi na Fejsbuku.

To je bio povod za senzacionalne i netačne naslove u pojedinim štampanim i elektronskim medijima, koji su informaciju o usvojenom budžetu iskoristili za dizanje panike, najavu opasnosti za srpski narod, zbog kako su naveli zbog pojačanog ulaganja u savremeno naoružanje.

List “Alo” je objavio tekst pod naslovom “ALBANCI ZVECKAJU ORUŽJEM Vojni budžet za sledeću godinu 20 odsto veći” u kom citiraju ministra finansija Kosova Hekurana Muratija, posle održane konferencije za novinare.

“Vlada Kosova je na današnjem zasedanju usvojila i Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu koji iznosi tri milijarde i 212 miliona evra. Budžet za KBS biće 123 miliona evra. To predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na budžet za tekuću godinu”, rekao je Murati.

Osim ove kratke izjave i podsećanja na odluke koje su donete na sednici u tekstu se do kraja ne može ništa drugo pročitati.

Pored naslova koji lako mogu da izazovu strah i nemir, u svetlu najnovijih tenzija na Kosovu, ovakvi tekstovi direktno krše i etički kodeks i gaze sve profesionalne standarde.

Informer je objavio tekst pod naslovomi ”Pakleni plan Aljbina Kurtija i Šiptarskih ekstremista;Otimaće kola i hapsiće Srbe koji odbiju da potpišu ‘molbu za preregistraciju‘!?!

Informer nema izvor u vesti, poziva se na obaveštajne službe i odlično obaveštene izvore, pa u tekstu stoji da se Kurti najozbiljnije priprema da odmah posle 1. novembra izazove krvave sukobe sa Srbima na severu pokrajine!

“Naši odlično obavešteno izvori tvrde da Kurti, bar zasad, ne planira da usliši zahteve američkih i evropskih zvaničnika za odlaganje roka za preregistraciju za još deset meseci. Kurti i njegovi saradnici već su izdali direktive. Plan je da odmah po isteku roka za preregistraciju, u četvrtak, 1. novembra, upadnu na sever pokrajine i sprovedu ‘prisilnu preregistraciju’. Strategija je sledeća: policija će na ulici zaustavljati svako vozilo koje nema ‘RKS’ tablice. Istog momenta skidaće KM registracije, a Srbima će se na licu mesta ponuditi da popune ‘molbu za preregistraciju’, kojom se, zapravo, priznaje lažna država. Onima koji to odbiju oduzimaće automobile, a onoga ko pruži makar i najmanji otpor hapsiće na licu mesta!”, piše Informer.

List Alo na naslovnoj strani naslovom “BISLJIMI OBJAVIO KOLIKE SU KAZNE! Albanci hoće da izazovu rat!” zbunjuje čitaoce, jer se u tekstu ništa od naslovljenog ne navodi, niti postoji dokaz za tvrdnju iz naslova da neko želi da izazove rat. Navode da je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi "povodom odluke privremenih prištinskih institucija o registarskim tablicama, izjavio da je odlučeno da se ne krene odmah s merama, nego da se proces odvija kroz tranzicione faze".

“Od utorka do 21. novembra građani koji imaju nelegalne tablice dobijaće opomene, onda će policija morati da piše kazne u skladu s zakonom. Koliko znam kazne će iznositi 150 evra i građani će dobijati instrukcije kako da zamene nelegalne tablice. To će trajati do 21. januara kada će im biti izdate privremene tablice”, rekao je Bisljimi obraćajući se putem video-linka na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

U tekstu koji objavljuju Alo.rs/Novosti objavljen je naslov “VETAR U LEĐA ZA POMAHNITALOG KURTIJA, Srbi pod lupom, Šiptari i Brisel duvaju u istu tikvu!

U tekstu međutim stoji da "jednostrana odluka tzv. Kosova da se ogluši" na “preporuke” Brisela da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, očigledno neće biti sankcionisana, a prijatelji Prištine, EU i SAD, saopštavaju da su “razočarani potezom prištinskih vlasti”.

“Ovakva reakcija, odnosno njen izostanak, otvara vrata za dalje jednostrane poteze Prištine i daje ‚vetar u leđa‚ da smišljaju nove odluke suprotne postignutim dogovorima, a kojima bi naudili srpskom narodu u našoj južnoj pokrajini. I dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti Srbima preti kaznama jer prkose njegovom planu o registarskim oznakama, Brisel, pod čijom kapom se pregovori odvijaju, daje legitimitet Prištini i samo konstatuje da nije u skladu sa dijalogom koji je obavezujući za obe strane”, konstatuje list koji je prvi objavio vest, ali ne pozivajući se na bilo koji izvor ili izjavu.

Nažalost, u svetlu novih odluka, dijaloga, sporazuma i događaja na terenu, mediji ovakvim izveštavanjem doprinose da poverenje u njih bude sve manje, a napušta se i minimum profesionalizma.

Nije realno očekivati da će doći do primene brzih i efikasnih zakonskih sankcija. Zabrinjava činjenica da je širenje netačnih vesti na vrhuncu u vremenu brzog protoka informacija i da tabloidi kao da se takmiče za najbizarnije naslove tekstova.Ostale vesti

Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023
Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje
Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao "mračnu pozornicu", a izveštavanje svoje medijske kuće kao "prozor" na kome publika može "da uhvati vazduh".
  • 14.03.2023
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
  • 07.03.2023