Vesti
Netačno

Kako se od buđenja pored Albanaca došlo do uzimanja Kosova

"Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe", citirali su danas brojni beogradski mediji američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, pozivajući se na intervju ovog predstavnika SAD-a za TV Hepi (Happy). Izjava ambasadora je, međutim, netačno preneta.
Kako se od buđenja pored Albanaca došlo do uzimanja Kosova
Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Prinskrin TV Hepi)

Američki ambasador govorio je za TV Hepi o ratu u Ukrajini, energetskoj bezbednosti, odnosu SAD-a i Srbije, putu Srbije ka EU, ali i kosovskom pitanju.

Deo ovog intervjua objavljen je na Jutjub kanalu "Jutarnji Program TV Hepi", a ceo intervju emitovan je jutros na ovoj televiziji.

U ranim popodnevnim satima vest o intervjuu sa ambasadorom SAD-a je među prvima objavila agencija Tanjug. Više beogradskih portala i tabloida u međuvremenu je prenelo vest pozivajući se upravo na Tanjug, među kojima su Insajder, Novosti, RTV, Politika.

Više beogradskih medija takođe je prenelo ovu vest pozivajući se na RTV kao primarni izvor. To su učinili Kosovo Online, Danas, Kurir, Blic, Srbija Danas.

Nova.rs je takođe prenela vest pozivajući se na Blic, a vest je takođe objavio i B92.

Svi ovi mediji su inicijalno preneli da je Hil na pitanje o rešavanju kosovskog problema kazao da "bilo to u ovom ili sledećem veku, ’Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe’".

Iako su prvi deo rečenice tačno preneli, to nije slučaj i sa drugim delom.

Šta je Hil tačno rekao

Američki ambasador u ovom intervjuu, međutim, nije spominjao oduzimanje Kosova od strane Albanaca, već da će Srbi "kada se probude da vide da su Albanci na jugu".

"Bilo to u ovom veku ili sledećem, kada se Srbi probude videće kosovske Albance južno od njih, a isto to je i za kosovske Albance i zato se nadamo da će normalizacija biti postignuta u međuvremenu kako bi mogli da nastave sa stvarima koje su važne za prosečne ljude", kazao je Hil.

Hil je ujedno u ovom intervjuu kazao da je kosovsko pitanje teško za Srbiju, ali i da misli da bi trebalo da postoji pristup koji će biti usmeren ka rešavanju tog problema.

Ujedno je podcrtao da SAD podržavaju napore Evropske unije koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mislim da zapadne zemlje traže od Srbije i od Kosova da se drže procesa dijaloga i da pokušaju da smanje tenzije kako bi napravili prostor da vode međusobnene razgovore što bi dovelo do normalizacije odnosa".

Hil je ujedno još jednom kazao da nema mnogo sličnosti između dešavanja u vezi sa Kosovom 1999. godine i današnje situacije u Ukrajini.

Čak ni to što eksplicitne rečenice nisu svojstvene diplomatskom rečniku, posebno ne visokom profilu diplomata kakav je aktuelni ambasador SAD u Srbiji, nije bio dovoljan signal za one redakcije koje su bez provere prenele netačan citat.

RTV, Portal Danas, kao i Kosovo Online naknadno su ažurirali vest, te su netačni citat zamenili upravo sa "Srbi kada se probude, videće da su Albanci na jugu".Ostale vesti

Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023
Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje
Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao "mračnu pozornicu", a izveštavanje svoje medijske kuće kao "prozor" na kome publika može "da uhvati vazduh".
  • 14.03.2023
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
  • 07.03.2023
Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić.

  • 05.03.2023