Vesti
Netačno

Kako se od buđenja pored Albanaca došlo do uzimanja Kosova

"Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe", citirali su danas brojni beogradski mediji američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, pozivajući se na intervju ovog predstavnika SAD-a za TV Hepi (Happy). Izjava ambasadora je, međutim, netačno preneta.
Kako se od buđenja pored Albanaca došlo do uzimanja Kosova
Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Prinskrin TV Hepi)

Američki ambasador govorio je za TV Hepi o ratu u Ukrajini, energetskoj bezbednosti, odnosu SAD-a i Srbije, putu Srbije ka EU, ali i kosovskom pitanju.

Deo ovog intervjua objavljen je na Jutjub kanalu "Jutarnji Program TV Hepi", a ceo intervju emitovan je jutros na ovoj televiziji.

U ranim popodnevnim satima vest o intervjuu sa ambasadorom SAD-a je među prvima objavila agencija Tanjug. Više beogradskih portala i tabloida u međuvremenu je prenelo vest pozivajući se upravo na Tanjug, među kojima su Insajder, Novosti, RTV, Politika.

Više beogradskih medija takođe je prenelo ovu vest pozivajući se na RTV kao primarni izvor. To su učinili Kosovo Online, Danas, Kurir, Blic, Srbija Danas.

Nova.rs je takođe prenela vest pozivajući se na Blic, a vest je takođe objavio i B92.

Svi ovi mediji su inicijalno preneli da je Hil na pitanje o rešavanju kosovskog problema kazao da "bilo to u ovom ili sledećem veku, ’Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe’".

Iako su prvi deo rečenice tačno preneli, to nije slučaj i sa drugim delom.

Šta je Hil tačno rekao

Američki ambasador u ovom intervjuu, međutim, nije spominjao oduzimanje Kosova od strane Albanaca, već da će Srbi "kada se probude da vide da su Albanci na jugu".

"Bilo to u ovom veku ili sledećem, kada se Srbi probude videće kosovske Albance južno od njih, a isto to je i za kosovske Albance i zato se nadamo da će normalizacija biti postignuta u međuvremenu kako bi mogli da nastave sa stvarima koje su važne za prosečne ljude", kazao je Hil.

Hil je ujedno u ovom intervjuu kazao da je kosovsko pitanje teško za Srbiju, ali i da misli da bi trebalo da postoji pristup koji će biti usmeren ka rešavanju tog problema.

Ujedno je podcrtao da SAD podržavaju napore Evropske unije koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mislim da zapadne zemlje traže od Srbije i od Kosova da se drže procesa dijaloga i da pokušaju da smanje tenzije kako bi napravili prostor da vode međusobnene razgovore što bi dovelo do normalizacije odnosa".

Hil je ujedno još jednom kazao da nema mnogo sličnosti između dešavanja u vezi sa Kosovom 1999. godine i današnje situacije u Ukrajini.

Čak ni to što eksplicitne rečenice nisu svojstvene diplomatskom rečniku, posebno ne visokom profilu diplomata kakav je aktuelni ambasador SAD u Srbiji, nije bio dovoljan signal za one redakcije koje su bez provere prenele netačan citat.

RTV, Portal Danas, kao i Kosovo Online naknadno su ažurirali vest, te su netačni citat zamenili upravo sa "Srbi kada se probude, videće da su Albanci na jugu".Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022