Vesti
Netačno

Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?

Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
(Printskrin TV Pink)

U udarnom večernjem terminu uz prenošenje sirena za opasnost voditelj je najavljivao "da su prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića pristigli prvi ranjenici i da im se ne zna broj", rekao je voditelj i naglasio "da je ovo uvod u početak oružanog sukoba".Netačno je da je te noći u nedelju 31.jula 2022 godine počeo oružani sukob Srba sa severa i Policije Kosova. Netačna je i tvrdnja da su u KBC Kosovska Mitrovica pristizali ranjeni u, kako je voditelj naglasio, nepoznatom broju.

Da nema ranjenih potvrdio je direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek preko provladinog portala Kosovo Onlajn.

Još jedan primer dezinformacija upućenih u specijalnom programu na TV Pink je lažno navođenje izvora, jer doktor Milan Ivanović nije direktor KBC Kosovska Mitrovica, što se može proveriti na zvaničnom veb sajtu.

Ovakav vid propagande i spinovanja na nacionalnoj frekfenciji, pored pristunih tenzija na severu, dodatno je uznemirilo javnost, a posebno stanovnike srpskih sredina na Kosovu.

Pored "spektakla" na Pinku, iste večeri, lažne vesti su se ređale na Tviteru i ostalim društvenim mrežama. Lažnu vest da je došlo do okršaja Vojske Srbije i Policije Kosova, koja je kružila na društvenim mrežama, u saopštenju je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenio je KFOR u saopštenju u kom navodi da će, u skladu sa svojim mandatom, intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena.

Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građanima ili policijskim službenicima. Pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje, kako su istakli, destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je u međuvremenu održao konferenciju za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kojoj je saopštio da je 11 građana "povređeno" od strane "ilegalnih naoružanih struktura", te da je policija pokrenula istragu, preneo je Kossev.

Građani su prijavili maltretiranje i napade na albanske državljane koji su se zatekli u putu na severu, navodeći da se radi o četiri slučaja, dok je na policiju, prema njihovim informacija "pucano u četiri navrata", a čula se i "jedna detonacija".

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona i Brisela, Priština je odložila sprovođenje odluka, do oružanog sukoba usled visokih bezbednosnih tenzija, na sreću, ipak nije došlo.Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023