Vesti
Netačno

Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?

Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
(Printskrin TV Pink)

U udarnom večernjem terminu uz prenošenje sirena za opasnost voditelj je najavljivao "da su prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića pristigli prvi ranjenici i da im se ne zna broj", rekao je voditelj i naglasio "da je ovo uvod u početak oružanog sukoba".Netačno je da je te noći u nedelju 31.jula 2022 godine počeo oružani sukob Srba sa severa i Policije Kosova. Netačna je i tvrdnja da su u KBC Kosovska Mitrovica pristizali ranjeni u, kako je voditelj naglasio, nepoznatom broju.

Da nema ranjenih potvrdio je direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek preko provladinog portala Kosovo Onlajn.

Još jedan primer dezinformacija upućenih u specijalnom programu na TV Pink je lažno navođenje izvora, jer doktor Milan Ivanović nije direktor KBC Kosovska Mitrovica, što se može proveriti na zvaničnom veb sajtu.

Ovakav vid propagande i spinovanja na nacionalnoj frekfenciji, pored pristunih tenzija na severu, dodatno je uznemirilo javnost, a posebno stanovnike srpskih sredina na Kosovu.

Pored "spektakla" na Pinku, iste večeri, lažne vesti su se ređale na Tviteru i ostalim društvenim mrežama. Lažnu vest da je došlo do okršaja Vojske Srbije i Policije Kosova, koja je kružila na društvenim mrežama, u saopštenju je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije.

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenio je KFOR u saopštenju u kom navodi da će, u skladu sa svojim mandatom, intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena.

Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građanima ili policijskim službenicima. Pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje, kako su istakli, destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je u međuvremenu održao konferenciju za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kojoj je saopštio da je 11 građana "povređeno" od strane "ilegalnih naoružanih struktura", te da je policija pokrenula istragu, preneo je Kossev.

Građani su prijavili maltretiranje i napade na albanske državljane koji su se zatekli u putu na severu, navodeći da se radi o četiri slučaja, dok je na policiju, prema njihovim informacija "pucano u četiri navrata", a čula se i "jedna detonacija".

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona i Brisela, Priština je odložila sprovođenje odluka, do oružanog sukoba usled visokih bezbednosnih tenzija, na sreću, ipak nije došlo.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022