Vesti
Netačno

Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo

"OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča - optužio Srbe da su okupirali Kosovo!" - bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.
Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo
Vitalij Kličko (Printskrin Informer)

Šta je Kličko navodno rekao?

Mediji su vest o navodnoj Kličkovoj izjavi preneli pozivajući se na tekst Le canton27.

"Gradonačelnik Kijeva, Ukrajinac Kličko sa fronta, krvavih ruku u Davosu: Hvala Kosovo, hvala Albanci! Nakon što ste se oslobodili od Srbije i mi ćemo se osloboditi od Rusije!" - stoji u naslovu teksta Le canton.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci... Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira našu zemlju Ukrajinu više od 100 dana, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije...", bio je citat koji je Le Canton27 naveo kao Kličkov.

Portal upitnog kredibiliteta

Le canton27 nije portal poznat široj javnosti.

Raskrikavanje, koje se takođe bavilo ovom vešću, navodi da je nekoliko minuta pretrage sajta dovoljno da se dovede u pitanje njegov kredibilitet:

"Tekstovi su nepotpisani, odnosno potpisuje ih ’redakcija’, nema impresuma, odnosno podataka o tome ko čini urednički i novinarski tim, a ton tekstova je pristrasan. Iako sajt ima švajcarski domen, što može davati prizvuk nepristrasnosti, u pitanju je portal namenjen Albancima u dijaspori - tekstovi su na albanskom, u najvećem broju slučajeva tiču se tema vezanim za Albaniju i Kosovo, prate se političke aktivnosti kosovskih političara poput Albina Kurtija i to u vrlo pozitivnom tonu. Negativni ton je rezervisan za Srbe i druge ’neprijatelje’".

Reakcije i demant

Navodnu Kličkovu izjavu preneli su različiti mediji, uključujući i one sa nacionalnom frekvencijom. Usledile su uglavnom negativne reakcije srpskih državnih zvaničnika i opozicije.

Oglasila se i ambasada Ukrajine u Beogradu.

"Ambasada ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj koji je izazvao određeni odjek... Istovremeno, gradonačelnik Kijeva i lider jedne od opozicionih partija V. Kličko nema nikakve veze i ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine o spoljnopolitičkim pitanjima. Principijelan stav Ukrajine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije je dobro poznat" - navedeno je u saopštenju.

Potom je sam Kličko demantovao vest o navodnoj izjavi o "okupaciji" Kosova od strane Srbije.

"Prijatelji, pojedini strani internet mediji, pa i ruski, počeli su da prepisuju navodno moj ’citat’ o Srbiji i Albaniji. Nisam dao takav komentar. I pre nego što preštampaju ovakve informacije i bilo šta citiraju, novinari bi trebalo da potraže audio ili video dokaz takve ekskluzivnosti" - naveo je Kličko na svom Fejsbuk nalogu.Ostale vesti

Iz manastira Visoki Dečani upozoravaju na dezinformacije
Bratija manastira Visoki Dečani skrenula je pažnju na svom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) na veliku količinu dezinformacija i lažnih vesti koje se šire posle napada u selu Banjska na severu Kosova.
  • 25.09.2023
Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023