Vesti
Netačno

Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo

"OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča - optužio Srbe da su okupirali Kosovo!" - bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.
Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo
Vitalij Kličko (Printskrin Informer)

Šta je Kličko navodno rekao?

Mediji su vest o navodnoj Kličkovoj izjavi preneli pozivajući se na tekst Le canton27.

"Gradonačelnik Kijeva, Ukrajinac Kličko sa fronta, krvavih ruku u Davosu: Hvala Kosovo, hvala Albanci! Nakon što ste se oslobodili od Srbije i mi ćemo se osloboditi od Rusije!" - stoji u naslovu teksta Le canton.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci... Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira našu zemlju Ukrajinu više od 100 dana, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije...", bio je citat koji je Le Canton27 naveo kao Kličkov.

Portal upitnog kredibiliteta

Le canton27 nije portal poznat široj javnosti.

Raskrikavanje, koje se takođe bavilo ovom vešću, navodi da je nekoliko minuta pretrage sajta dovoljno da se dovede u pitanje njegov kredibilitet:

"Tekstovi su nepotpisani, odnosno potpisuje ih ’redakcija’, nema impresuma, odnosno podataka o tome ko čini urednički i novinarski tim, a ton tekstova je pristrasan. Iako sajt ima švajcarski domen, što može davati prizvuk nepristrasnosti, u pitanju je portal namenjen Albancima u dijaspori - tekstovi su na albanskom, u najvećem broju slučajeva tiču se tema vezanim za Albaniju i Kosovo, prate se političke aktivnosti kosovskih političara poput Albina Kurtija i to u vrlo pozitivnom tonu. Negativni ton je rezervisan za Srbe i druge ’neprijatelje’".

Reakcije i demant

Navodnu Kličkovu izjavu preneli su različiti mediji, uključujući i one sa nacionalnom frekvencijom. Usledile su uglavnom negativne reakcije srpskih državnih zvaničnika i opozicije.

Oglasila se i ambasada Ukrajine u Beogradu.

"Ambasada ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj koji je izazvao određeni odjek... Istovremeno, gradonačelnik Kijeva i lider jedne od opozicionih partija V. Kličko nema nikakve veze i ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine o spoljnopolitičkim pitanjima. Principijelan stav Ukrajine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije je dobro poznat" - navedeno je u saopštenju.

Potom je sam Kličko demantovao vest o navodnoj izjavi o "okupaciji" Kosova od strane Srbije.

"Prijatelji, pojedini strani internet mediji, pa i ruski, počeli su da prepisuju navodno moj ’citat’ o Srbiji i Albaniji. Nisam dao takav komentar. I pre nego što preštampaju ovakve informacije i bilo šta citiraju, novinari bi trebalo da potraže audio ili video dokaz takve ekskluzivnosti" - naveo je Kličko na svom Fejsbuk nalogu.Ostale vesti

Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022
Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022