Vesti
Netačno

Kako je glasilo upozorenje KFOR-a, a kako su pojedini mediji izvestili “da će doći do pucnjave”

Kriza na severu Kosova tokom protekle sedmice bila je povod za poplavu netačnih vesti, neproverenih informacija, delimično tačnih i objava koje su javnost dovodile u zabludu.

Kako je glasilo upozorenje KFOR-a, a kako su pojedini mediji izvestili “da će doći do pucnjave”
Netačno (Foto print.scr)

Albanski portal “Koha.net” objavio je da je komandant KFOR a Angelo Mikele Ristuća najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade opštine i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, „doći do pucnjave“ , dok su to masovno prenosili portali i iz Prištine i Beograda.

Portal “Danas”, pozivajući se na agenciju Beta, preneo je informaciju da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća zatražio od predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan, kao i da če suprotnom “doći do pucnjave”. Ovu vest preneli su brojni portali, među kojima i Al džazira.

Tačno je da je Rakić pregovarao sa jednim od komandanata američkih snaga KFOR-a, ali to nije bio glavnokomandujući. Takođe, KFOR je posle više sati protesta, nakon što Srbi nisu hteli da se raziđu izdao upozorenje da se “okupljeni vrate kućama” i da će KFOR morati da deluje kako bi obezbedio mirno okruženje za sve.

Rakić je zahteve u ime građana uputio predstavniku KFOR-a koji je tog dana komandovao jedinicama raspoređenim u opštini Zvečan.

Kfor je reagovao na neosnovano pisanje medija , pre svega da je komandant KFOR-a, general Ristuća davao bilo kakva upozorenja ili izjave o pucnjavi u Zvečanu .

“Komandant KFOR-a i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije na severu Kosova. Neosnovani su medijski izveštaji o sastanku sa Goranom Rakićem, kao i navodi da je komandant KFOR-a uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu”, saopštio je Kfor.

Ove dezinformacija nisu bile usamljene ovih dana kada je sever Kosova u pitanju te je tako portal Kosovapress, objavljivao informacije sa izraelskih tviter grupa, od kojih je jedna “Teror alarm” da su “Wagner” terorističke jedinice krenule na Kosovo.

Komandant KFORa Angelo Mikele Ristuća, reagovao je i na ove vest, saopštivši da nema dokaza o prisustvu pripadnika ruske paravojne formacije “Vagner” na Kosovu i Metohiji.

Anđelo Ristuča je za rimski dnevnik Republika rekao da “do danas nema dokaza o njihovom prisustvu u tom području”, i dodao da su takvi navodi “često neproverene vesti, proizvodi dezinformacija”, prenosi RTS.

Podsetimo, Ristuća je od kada je na dužnosti više puta upozoravao medije na oprez u izveštavanju.

Izveštavanje u kriznim situacijama kao jedno od najzahtevnijih oblika medijskog rada mora da ima kao cilj precizno i tačno izveštavanje.

Uloga novinarstva je velika u smislu da ima moć da podstakne i produbi krize, pa je odgovornost novinara i urednika ključna i od izričite je važnosti da bude na visoko profesionalnom nivou.Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023