Vesti
Netačno

Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“
Foto Ilustracija

Prošlonedeljni sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika, Aleksandra Vučića u Ohridu, na kojem su se njih dvojica usaglasili oko aneksa za implementaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je 27. februara dogovoren u Briselu, nailazi na oštre reakcije opozicije, kako u Beogradu, tako i Prištini.

Glavna primedba onih u Prištini je to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to je Kosovo preuzelo obavezu da odmah, formira Zajednicu srpskih opština.

Najglasniji, ali i najaktivniji bili su iz Socijaldemokratske partije.

Osim što su javno zatražili Kurtijevu ostavku i najavili protest „Protiv laži i prevare“, oni su ujedno na ulicama Prištine ispisivali grafite „Aljbin Zajednica“, jer je, kako kažu, to sada „njegovo novo prezime“.

Nove aktivnosti realizovali su danas – prvo su na jednom od nadvožnjaka na samom ulazu u Prištinu postavili transparent na kojem je Kurti prikazan kao Pinokio i to uz još jedan poziv na protest 25. marta.

Drastičnije akcije preuzeli su u popodnevnim satima, kada su ispred zgrade kosovske vlade gađali zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija tortom i milkšejkom.

Vest koja se prvo pojavila u prištinskim medijima proširila se munjevitom brzinom do Beograda, gde se većina portala odlučilo za naslov sadržine „NAPADNUT KURTIJEV ZAMENIK ZBOG ZSO! Aktivisti PSD tortom i milkšejkom na Bisljimija“.

Međutim, jedan medij, odnosno tabloid, odlučio se za nešto drugačiji naslov.

„NAPAD U PRIŠTINI! Kurtijev zamenik pogođen u glavu!“, naslov je vesti Srbije Danas.

Iako se u naslovu navodi da je Bisljimi „pogođen u glavu“ – na početku kratke vesti stoji samo da su ga aktivisti PSD zapravo gađali tortom, dok se nigde ne pominje da je osim torte gađan i miilkšejkom.

Naslov vesti ovog tabloida osim što je dvosmislen jer se samo navodi da je Bisljimi „pogođen u glavu“, ujedno je netačan, a zbog toga što Bisljimi nije pogođen u glavu.

Naime, predsednik PSD-a, Dardan Moljićaj, objavio je video klip na kojem se jasno vidi kako jedan od njihovih aktivista ka Bisljimiju baca čašu sa milkšejkom koja završava na njegovom odelu, odnosno košulji i pantalonama.

Drugi „poklon“, tortu, iako ju je jedan od aktivista ove stranke bacio u pravcu glave zamenika kosovskog premijera, ona nije tamo i završila, jer ju je Bisljimi odgurnuo rukom.

Isti video klip je i Srbija Danas ubacio u vest koja je objavljena na njihovom portalu.

„Torta i milkšejk za ‘Zajednicu’. Raduju se oni koji su to prihvatili. A mi građani Kosova ćemo se tome suprotstaviti i masovno tražiti njihovu ostavku“, poručio je u Molićaj u objavi, još jednom pozvavši na protest u subotu.Ostale vesti

Liturgija koja ’’inspiriše Srbe na nasilje’’ i obrisani tekst
"Liturgija Teodosija inspiriše Srbe na nasilje", glasio je tekst kosovskog portala koji izveštava na albanskom jeziku Gazeta ekspres (Gazeta  Express). Pogrešno tumačenje poruka, govor i širenje mržnje, neistinite informacije - glasio bi kratak opis teksta koji je ovaj portal, posle reakcije Eparhije raško-prizrenske, uklonio sa svoje internet stranice. Tekst je sada dostupan samo u keširanoj verziji portala.
  • 09.06.2023
Kad Informer ’’informiše’’: Spinovani spin o protestima u Beogradu i Zvečanu
Na portalu dnevnog lista Informer je 4. juna objavljena vest pod naslovom „Šef kabineta Vjose Osmani poručio: Ponosim se ljudima koji protestuju u Beogradu, sve mi miriše na Majdan“. U pitanju je dorađeni i dodatno spinovani spin koji je na Tviteru originalno objavio Bljerim Velja.
  • 07.06.2023
Kako je glasilo upozorenje KFOR-a, a kako su pojedini mediji izvestili “da će doći do pucnjave”

Kriza na severu Kosova tokom protekle sedmice bila je povod za poplavu netačnih vesti, neproverenih informacija, delimično tačnih i objava koje su javnost dovodile u zabludu.

  • 03.06.2023
Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023