Vesti
Netačno

Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika

Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Ilustracija (Printskrin SrbijaDanas.com)

Srbija Danas neretko je u prošlosti o dešavanjima na Kosovu izveštavala uz bombastične naslove u kojima se najavljuju sukobi i nemiri. Ove nedelje su odlučili da najave i rat, odnosno njegovu pripremu.

„NATO I KURTI SE SPREMAJU ZA RAT! Više od 26.000 vojnika stiže na KiM, Srbi u velikoj opasnosti“, naslov je vesti tabloida koja je objavljena u ponedeljak.

Tog dana zapravo je u centru Prištine zvanično otvorena najveća međunarodna vojna vežba na Balkanu „Defender Europe 23“ u kojoj učestvuje više od 20 saveznika i partnera NATO-a, a među kojima su i pripadnici KBS-a.

Iako u naslovu pominje rat, Srbija Danas već u uvodu objašnjava da je zapravo reč o vojnoj vežbi.

„Lažna država je saopštila da će ova vežba trajati sve do 2. juna i da će učestvovati više od 26.000 vojnika“, piše ovaj tabloid.

U nastavku teksta prenose izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je, između ostalog, rekao da se vežba održava 15 meseci nakon početka sukoba u Ukrajini, ali i da je „priprema za suočavanje sa pretnjama neophodna“.

Prenose i izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da su pripadnici KBS-a „čuvari mira i da su spremni na odgovore na moguće napade“.

Pozivajući se na izjavu kontraobaveštajca u penziji Ljubana Karana ovaj medij prenosi da „Defender Europe“ ne treba posmatrati kao bezazlen događaj, te da deo međunarodne zajednice pokušava da od Kosova stvori „NATO državu“.

Kontraobaveštajac ujedno kaže da mnogi već godinama grade „paravojsku“ Kosova čiji je cilj zauzimanje severa KiM.

„Skoro nijedna NATO vežba ne prođe a da prištinska paravojska ne učestvuje. Tako nam daju do znanja da rade na tome da tzv. Kosovo postane država i da ima paravojsku“, rekao je on.

Karan je istakao da mnoge zemlje redovno naoružavaju Kosovo, pripadnike KBS obučavaju za upotrebu savremenog oružja i da neke strane sile, paralelno sa tim procesom, Srbiji „stvaraju unutrašnje probleme“.

„Još važnije je što tokom ovih vežbi obučavaju prištinsku vojsku, što znači da ukoliko im dođe neko naoružanje, oni će znati da ga iskoriste. Cilj je da im naprave paravojsku koja bi bila u stanju da zauzme sever KiM. Rade na tome da našoj zemlji stvore unutrašnje probleme, da nas time zaokupe, a da za to vreme zauzmu sever. Srbi na severu nisu naoružani i nemaju mogućnosti da se brane. Nije bezazleno ni slučajno i sve to se uklapa u dešavanja vezana za destabilizaciju naše zemlje i planiranje prevrata koji uključuje unutrašnji i spoljni faktor“, zaključio je Karan.

Tekst Srbije Danas završava se upravo sa zaključkom kontraobaveštajca, a osim u naslovu, reč „rat“ se nigde ne pominje u tekstu vesti.

Ovaj medij je zapravo dvosmislenim naslovom naveo čitaoce na zaključak da dolazak više od 26.000 vojnika na KiM zapravo predstavlja pripremu za rat od strane kosovskog premijera i NATO-a.

Tome doprinose i poslednje reči u naslovu, odnosno da su Srbi u velikoj opasnosti.

Ovakvim naslovima Srbija Danas je nastavila praksu beogradskih tabloida i pojedinih režimskih medija koji neretko o dešavanjima na Kosovu izveštavaju uz bombastične naslove u kojima najavljuju sukobe i nemire.Ostale vesti

Kako je glasilo upozorenje KFOR-a, a kako su pojedini mediji izvestili “da će doći do pucnjave”

Kriza na severu Kosova tokom protekle sedmice bila je povod za poplavu netačnih vesti, neproverenih informacija, delimično tačnih i objava koje su javnost dovodile u zabludu.

  • 03.06.2023
Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023