Vesti
Netačno

Kada se i kako polovina pretvara u tri četvrtine

U tekstu pod naslovom "KAKO DOŠLI TAKO ĆE I DA ODU: Lažna država se sukobljava sa iseljavanjem stanovništva - čak 73 odsto ljudi želi da ode" i podnaslovom "Albanci žele da se isele sa Kosova" portal Srbija danas preneo je jednu od dve vesti sa Kosova koje su obeležile sredu, 16. februar. Vest sa istim, uvredljivim klikbejt naslovom je toga dana objavio i portal tabloida Alo!
Kada se i kako polovina pretvara u tri četvrtine
Ilustracija (Printskrin Srbija danas)

Većina medija u Srbiji izvestila je prošle srede, osim o obeležavanju godišnjice nerasvetljenog zločina u Livadicama, i o istraživanju agencije PIPOS iz Prištine prema kome je polovina žitelja Kosova spremna da emigrira jer su nezadovoljni ekonomskom situacijom i ambijentom u kojem žive.

Sam tekst vesti se od medija do medija vrlo malo razlikuje i uglavnom se, uz pozivanje na Tanjug kao izvor, prenose rezultati pomenutog istraživanja prema kom bi 54,8 odsto građana emigriralo. Od 1.050 ispitanih, navodi se da je samo 28,2 odsto reklo da ne bi emigriralo čak ni da ima priliku, a 11,4 odsto nije sigurno, dok je 5,6 odsto odbilo da odgovori.

U tekstu koji je objavljen se dalje iznosi presek rezultata prema starosnim kategorijama i navodi: "najzainteresovaniji za odlazak sa KiM su mladi starosne grupe od 18 do 25 godina, od kojih je 73 odsto izrazilo spremnost da emigrira, a samo 16 odsto ne bi napustilo KiM, čak i da ima priliku".

U redakcijama portala Srbija danas i Alo! su zaključili da zbirni rezultati istraživanja nisu reprezentativni i odlučili da naslov tabloidno senzacionalistički "pojačaju" procentom koji istrgnut iz konteksta predstavlja grubu manipulaciju činjenicama, jer se odnosi samo na jedan vrlo precizno definisani deo populacije. Uvredljivim "prednaslovom" ispisanim velikim slovima (KAKO DOŠLI TAKO ĆE I DA ODU) autor(i) ovih napisa sugerišu da će "vreme" Albanaca na Kosovu brzo proći.Preostali delovi teksta na oba portala se odnose na korektno prenete navode o drugim starosnim grupama i njihovom izjašnjavanju po pitanju eventualnog odlaska sa Kosova.

Bez manipulacije činjenicama, ali sa "patriotskim" navodom o "lažnoj državi" istu vest su prenele i Novosti u tekstu naslovljenom sa "Dosta im je lažne države: Polovina žitelja Kosova i Metohije bi se iselila u inostranstvo, najviše mladi".

Portal B92 je objavio članak pod naslovom "Polovina građana Kosova želi da se iseli", RTS "Polovina žitelja KiM spremna da emigrira", Blic "Polovina stanovnika Kosova i Metohije bi napustila zemlju, RADO BI OTIŠLI U INOSTRANSTVO!"...

O istraživanju PIPOS-a koje je prvi put prezentovano u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova izveštavali su i mediji na Kosovu i u Albaniji, uglavnom pod naslovom "Polovina Kosovara je spremna da napusti zemlju".Ostale vesti

Iz manastira Visoki Dečani upozoravaju na dezinformacije
Bratija manastira Visoki Dečani skrenula je pažnju na svom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) na veliku količinu dezinformacija i lažnih vesti koje se šire posle napada u selu Banjska na severu Kosova.
  • 25.09.2023
Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023