Vesti
Netačno

Kada se i kako polovina pretvara u tri četvrtine

U tekstu pod naslovom "KAKO DOŠLI TAKO ĆE I DA ODU: Lažna država se sukobljava sa iseljavanjem stanovništva - čak 73 odsto ljudi želi da ode" i podnaslovom "Albanci žele da se isele sa Kosova" portal Srbija danas preneo je jednu od dve vesti sa Kosova koje su obeležile sredu, 16. februar. Vest sa istim, uvredljivim klikbejt naslovom je toga dana objavio i portal tabloida Alo!
Kada se i kako polovina pretvara u tri četvrtine
Ilustracija (Printskrin Srbija danas)

Većina medija u Srbiji izvestila je prošle srede, osim o obeležavanju godišnjice nerasvetljenog zločina u Livadicama, i o istraživanju agencije PIPOS iz Prištine prema kome je polovina žitelja Kosova spremna da emigrira jer su nezadovoljni ekonomskom situacijom i ambijentom u kojem žive.

Sam tekst vesti se od medija do medija vrlo malo razlikuje i uglavnom se, uz pozivanje na Tanjug kao izvor, prenose rezultati pomenutog istraživanja prema kom bi 54,8 odsto građana emigriralo. Od 1.050 ispitanih, navodi se da je samo 28,2 odsto reklo da ne bi emigriralo čak ni da ima priliku, a 11,4 odsto nije sigurno, dok je 5,6 odsto odbilo da odgovori.

U tekstu koji je objavljen se dalje iznosi presek rezultata prema starosnim kategorijama i navodi: "najzainteresovaniji za odlazak sa KiM su mladi starosne grupe od 18 do 25 godina, od kojih je 73 odsto izrazilo spremnost da emigrira, a samo 16 odsto ne bi napustilo KiM, čak i da ima priliku".

U redakcijama portala Srbija danas i Alo! su zaključili da zbirni rezultati istraživanja nisu reprezentativni i odlučili da naslov tabloidno senzacionalistički "pojačaju" procentom koji istrgnut iz konteksta predstavlja grubu manipulaciju činjenicama, jer se odnosi samo na jedan vrlo precizno definisani deo populacije. Uvredljivim "prednaslovom" ispisanim velikim slovima (KAKO DOŠLI TAKO ĆE I DA ODU) autor(i) ovih napisa sugerišu da će "vreme" Albanaca na Kosovu brzo proći.Preostali delovi teksta na oba portala se odnose na korektno prenete navode o drugim starosnim grupama i njihovom izjašnjavanju po pitanju eventualnog odlaska sa Kosova.

Bez manipulacije činjenicama, ali sa "patriotskim" navodom o "lažnoj državi" istu vest su prenele i Novosti u tekstu naslovljenom sa "Dosta im je lažne države: Polovina žitelja Kosova i Metohije bi se iselila u inostranstvo, najviše mladi".

Portal B92 je objavio članak pod naslovom "Polovina građana Kosova želi da se iseli", RTS "Polovina žitelja KiM spremna da emigrira", Blic "Polovina stanovnika Kosova i Metohije bi napustila zemlju, RADO BI OTIŠLI U INOSTRANSTVO!"...

O istraživanju PIPOS-a koje je prvi put prezentovano u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova izveštavali su i mediji na Kosovu i u Albaniji, uglavnom pod naslovom "Polovina Kosovara je spremna da napusti zemlju".Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022