Vesti
Netačno

Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale
(Printskrin Informer)

“Vučić hitno primljen u bolnicu”, moglo se u četvrtak pročitati na mnogim beogradskim portalima pod oznakom “najnovija vest”. Povod je bio tvit i komentari koji su usledili, a koji su izazvali polemiku kako na društvenim mrežama, tako i u pojedinim onlajn medijima.

U obračun sa “komentarima” serijski su krenuli pojedini mediji pozivajući se na neimenovane izvore, tvitove i postove. Međutim, pored “informacija o zdravstvenom stanju” izveštavali su i o zaverama, “rušenju”, te “strašnoj opasnosti” koja preti predsedniku Aleksandru Vučiću.

Izvorna vest je potekla od portala Novosti koji su objavili tekst: “Počelo rušenje Vučića, Nato udara predsednika preko svojih megafona” do naslova u listu “Alo”:  “Vučiću preti strašna opasnost”. U ovom tekstu se pominju bivša ministarka Zorana Mihajlović i član SNS- a Dragan Šormaz koji bi mogao da napusti stranku i kao lobista NATO-a uništi Vučića formirajući novu stranku po nalogu Zapada.

Takođe navode pozivajući se na već ustaljeno u tabloidnoj praksi “dobro obaveštene izvore”: “ Naši odlično obavešteni izvori tvrde da će Šormaz ‘vrlo uskoro’ da napusti SNS i pridruži se novoj političkoj organizaciji koju je najavila Mihajlovićeva, prenosi jedan beogradski medij” naveo je Alo.

Informer je otišao i korak dalje pa je na ovu temu naslovio tekst “OTKRIVAMO! NATO HOĆE VUČIĆEVU GLAVU! Šefu države preti ozbiljna opasnost!

Brojni tabloidni portali preneli su vest pod naslovom “Opozicija priželjkuje smrt Vučića, to im rešava posao” među kojima ponovo Informer.

List “Alo” piše da su “simpatizeri Zorana Lutovca, Srđana Milivojevića i drugih iz opozicije”, na društvenim mrežama objavili niz tvitova u kojima su “objasnili” da je predsednik Vučić hitno “završio na VMA. Naveli su kako je to već “drugi put za dvadeset dana”, pisali da mu je “zaštekala čuka”. Potom su zahvaljivali Bogu i” molili ga “da Vučić brzo umre” prenosi Alo, što su neki od komentara na objavljeni tvit.

Mediji su komentare tviteraša masovno koristili za naslove serijskih tekstova na portalima.

Ovi mediji su se utrkivali “da objasne” da predsednik jeste hospitalizovan, ali da to “nikako ne može biti na VMA”.

“Ipak, jedno je sigurno. Neće Vučić trčati na VMA, još od momenta kada se doktor Slobodan Obradović pridružio grupi “Ujedinjeni protiv kovida”, grupi koja je pokušala da unizi i omalovaži napor srpske države da sačuva narod i zdravstvo u vreme pandemije. Da li je Vučić bio ili ne u teškom stanju, možda znaju negde drugo. Na VMA sigurno ne znaju” tvrdi “Alo”.

Ovi portal su komentare na “inicijalni tvit” iskoristili i za političke obračune sa pojedinim opoziconim političarima.

Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobrog zdravstvenog stanja potvrdio je dan posle i on sam, ali za portal Sputnjik u Srbiji.

Dobro sam, idem u obilazak po Srbiji danas u 12 sati” izjavio je Vučić.

I umesto da se objave sa društvenih mreža proveravaju na medijima, u eri ekspanzije modernih tehnologija sve više raste potreba za proverom informacija.

Istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije, zagarantovano Zakonom o javnom informisanju I medijima gde je jasno naznačeno šta je javni interes u oblasti javnog infomisanja je kao I mnogo puta prekršeno, a samim tim i Kodeks novinara, gde između ostalog stoji da je “novinar je obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i da ne sme slepo da veruje izvoru informacija”.

Novinar mora da vodi računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima, stoji u Kodeksu novinara Srbije.

Poplavu ovakvih naslova i vesti za Radio Mitrovica sever komentariše novinarka Televizije N1 Jovana Štetin Lakić.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Tabloid o ’’zastrašujućoj sceni’’ u Zvečanu i kad je ’’đavo u detaljima’’
"ZASTRAŠUJUĆA SCENA U ZVEČANU: Član biračkog odbora se pojavio sa tetovažom OVK na ruci!", glasio je naslov portala Srbija danas.
  • 26.04.2023