Vesti
Netačno

Kad Informer ’’informiše’’: Spinovani spin o protestima u Beogradu i Zvečanu

Na portalu dnevnog lista Informer je 4. juna objavljena vest pod naslovom „Šef kabineta Vjose Osmani poručio: Ponosim se ljudima koji protestuju u Beogradu, sve mi miriše na Majdan“. U pitanju je dorađeni i dodatno spinovani spin koji je na Tviteru originalno objavio Bljerim Velja.
Kad Informer ’’informiše’’: Spinovani spin o protestima u Beogradu i Zvečanu
Ilustracija (Printskrin Informer.rs)

Vest potpuno istog ili sličnog naslova je objavljena na portalima alo.rs, b92.net, politika.rs, balkanuzivo.org, time.rs, tip.rs, vesti.rs, red.rs, designia.rs, a portal republika.rs je tim povodom objavio naslov „NEĆE BITI NI MAJDANA, A NI PRIZNANJA TZV. KOSOVA: Petković burno reagovao na izjavu šefa kabineta Vjose Osmani - Priština priziva krvoproliće na ulicama Beograda!“

Šef kabineta Vjose Osmani u svojoj poruci o protestu „Srbija protiv nasilja“ nigde nije naveo da se „ponosi ljudima koji protestuju u Beogradu“. Taj deo teksta je lažni i potpuno izmišljeni zaključak „novinara“ internet redakcije Informera i još nekolicine drugih medija.

Dalje, Velja je u tvit uključio snimak dronom TV N1 na kome se vidi koliko je ljudi 3. juna bilo na protestu u ulicama oko Skupštine Srbije u Beogradu.

U tekstu Informera se, međutim, navodi kako je šef kabineta Vjose Osmani objavio „video snimak tajkunske N1“ i tako namerno diskredituje ova medijska kuća.

Međutim, to nije jedini napad - sledeći se odnosi na „poteze rušilačke opozicije koja bi da se dočepa vlasti preko ulice“, a kojom je, po mišljenju autora pomenute vesti, Bljerim Velja „veoma zadovoljan“.

„Dobijamo neke vibracije Majdana iz Beograda, napisao je Velja i tako dao punu podršku lešinarskoj opoziciji u Srbiji“, navodi se dalje u tekstu, pa je tako opozicija dodatno „unapređena“ - od „rušilačke“ u „lešinarsku“.

Ovim se, baš kao i prethodnim pominjanjem, insinuira da su svi učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu - opozicija, rušitelji i lešinari kojima je autor sporadično i slobodno citiranog tvita „dao punu podršku“.

Na portalu Informera se u „vesti“ dalje objašnjava da je „razumljivo zbog čega se Velja raduje“. Naime, prema nepotpisanom „novinaru“, „što je veći pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tako Kurtijevci sa KiM vide šansu da dođu do potpunog suvereniteta u čemu ih je upravo zaustavio predsednik Vučić“.

Očekivano, nema više ni jednog slova, daleko bilo činjenice, kojima bi se potkrepili navodi o „zaustavljanju Kurtijevaca da dođu do potpunog suvereniteta“ koje je, navodno, izveo predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić.

Zanimljivo je i da je šef kabinta Vjose Osmani „pretvoren“ u „Kurtijevca sa KiM“ kako bi se jezikom mržnje u uobičajeno negativnom kontekstu pomenulo i prezime premijera Kosova i tako dodatno uzburkale emocije publike.

U poslednjoj rečenici teksta je navedeno: „S obrizom na to da se na protestima opozicije uvek čuju pretnje ubistvom srpskom predsedniku, Velja se nada i Majdanu, te zdušno podržava nasilje koje se promoviše na tzv. protestu protiv nasilja“.

Autor je potpuno zanemario rečenicu kojom je Velja zaključio svoju objavu na Tviteru: „Srbija koja je istinski demokratska i integrisana u EU je garancija mira i stabilnosti u regionu“.

 

 

 

Naravno da Bjerim Velja ne podržava nasilje u Beogradu, niti ga preterano interesuju oni koji tamo protestuju. Njegov tvit je spin plasiran iz drugih razloga.

Naime, on je protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu proglasio „mirnim i pristojnim“ jer ga, kako je napisao, nije organizovala „nasilna SNS mašinerija“. Ovaj navod je direktno naslonjen na tvrdnje kosovskih zvaničnika da je proteste građana na severu Kosova, a naročito onaj u ponedeljak 26. maja u Zvečanu, organizovala država Srbija, odnosno „bande koje finansira Beograd“ i „fašistička milicija koju plaća autokrata“.

Ni pominjanje „nekih vibracija Majdana“ (a ne „sve mi miriše na Majdan“) u ovom kontekstu nije slučajno. Velja je još jednom nevešto pokušao da povuče paralelu između Kosova i Ukrajine, odnosno Srbije i Rusije, aludirajući na analogiju Janukovič-Vučić-Putin-autokrata-agresor, što je takođe deo uobičajene retorike prištinskih zvaničnika o Srbiji u kontekstu tragične invazije Rusije na Ukrajinu i rata u toj zemlji.

 Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023