Vesti
Netačno

Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala
(Printskrin republika.rs)

Tvrdnja ovog portala u samom naslovu, bez jasnog navođenja da se radi o izjavi političara još jedan je u nizu tendencioznih naslova kada je reč o događajima na Kosovu. Ovo je još jedan od primera kako pojedini portali bliski vlastima izjave političkih predstavnika pretvore u sopstvene tvrdnje.

Za senzacionalni naslov iskorišćena je izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića koji je rekao „da je incident izazvala petorica pijanih provokatora, da ih je poslala opozicija da bi pomagali Kurtiju“, što se iz naslova ne može zaključiti, jer tek u drugom delu stoji da se „oglasio Petar Petković“, pa je opšti zaključak da je on reagovao na tvrdnju portala da „Kurti želi da zataška ranjavanje srpske dece“, a ne da je upravo to Petković izjavio.

Na skandiranje direktoru Kancelarije za KiM i čelnicima Srpske liste koji su bili sa njim u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici pod nazivom „skup protiv veleizdaje Aleksandra Vučića i torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena Srpske liste“, reagovao je Petar Petković. On je izjavio da je činjenica da oni koji to rade, rade za Kurtija, kako bi on takve incidente i događaje koristio za svoje medije da napadaju državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

Pored toga što ovi događaji prestavljaju jasnu poruku srpskim vlastima na Kosovu i u Beogradu, ovaj medij ih u svom naslovu predstavlja kao pokušaj vlasti u Prištini da zataška incident u Štrpcu. Iako je počinilac uhapšen, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ih je doveo u vezu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a portal „Republika“ u svom naslovu pretvorila u sopstvenu tvrdnju.

Šta se tačno desilo na nalaganju Badnjaka u Zubinom Potoku

Nalaganje Badnjaka u Zubinom Potoku obeležilo je skandiranje direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću i čelnicima Srpske liste koji su bili sa njim.

Grupa Kolašinaca nekoliko minuta skandirala je protiv ovih zvaničnika optuživši ih za izdaju i urušenu bezbednost, pre svega zbog prisustva kosovskih specijalaca. Čelnici Srpske liste su tokom incidenta okružili Petkovića i bez reakcije slušali uvrede, dok su sveštenici na čelu sa Vladikom, bezuspešno pokušavali da umire revoltirane građane, izvestio je KoSSev.

Skandiranje Petkoviću je trajalo 7-8 minuta. Srpska lista je okružila Petra Petkovića, nisu reagovali. Vladika je bezuspešno pokušavao da ih smiri, ali su mu govorili – ‘vladiko, razumite nas, čuvaju nas Albanci’, preneo je KoSSev.

Na osnovu video snimka, čuje se veći broj ljudi koji nezadovoljno skandira protiv Petkovića i čelnika Srpske liste.

Protest u Severnoj Mitrovici

Više desetina građana okupilo se 8. januara na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici kako bi prisustvovali protestu koji je najavljen kao skup protiv „veleizdaje“ Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena“ Srpske liste.Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022
Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

  • 21.12.2022