Vesti
Netačno

’’Ipak ništa od NATO’’ sledećeg jutra znači ’’podržali ulazak u NATO’’

U dva dana prošle nedelje portal Srbija danas je obavljivanjem dve vesti povodom oglašavanja Ambasade SAD na Kosovu u vezi sa eventualnim prijemom Kosova u NATO sam sebe demantovao navodeći najpre "ništa od NATO", da bi sutradan objavili kako su iz SAD "podržali ulazak u NATO".
’’Ipak ništa od NATO’’ sledećeg jutra znači ’’podržali ulazak u NATO’’
Ilustracija (Printskrin Srbija danas)

Prvobitno objavljena vest je naslovljena "MI SMO POSVEĆENI DA KOSOVO DOBIJE SVE ŠTO MU PRIPADA" Amerika se oglasila o lažnoj državi - "ali ipak ništa od NATO", dok je dan kasnije objavljen tekst sa naslovom "NOVI NOŽ U LEĐA SRBIJI! Neverovatno licemerje Amerike: Podržali ulazak LAŽNE DRŽAVE u NATO".

Za obe vesti je navedeno da im je izvor redakcija Srbija danas.

U obe se, zapravo relativno korektno prenosi Tanjugova vest objavljena 5. aprila pod naslovom "SAD: Podržavamo težnje Prištine ka NATO, ali su zahtevi složeni".

Portal Srbija danas uz uobičajene dodatke o "lažnoj državi", već u nastavku naslova se zaključuje "ipak ništa od NATO", a potom se prenose delovi odgovora američke ambasade u Prištini koji su prosleđeni prištinskom portalu Ljajmi.

 

 

Međutim, već sledećeg jutra Srbija danas objavljuje istu vest pod drugim naslovom: "NOVI NOŽ U LEĐA SRBIJI! Neverovatno licemerje Amerike: Podržali ulazak LAŽNE DRŽAVE u NATO".

Dramatičan naslov uz, ovoga puta potpuno drugačiji zaključak o ulasku u NATO, te pominjanje "novog noža u leđa" i "licemerja Amerike" pridružen je istovetnom tekstu i porukama koje je Ambasada SAD u Prištini uputila kosovskom listu.

 

 

Stav SAD po pitanju ulaska Kosova u NATO nije nikakva novost, niti "novi nož u leđa Srbiji".

O otvaranju vrata Kosovu za punopravno članstvo u NATO i Evropskoj uniji razgovarali su, početkom februara 2012, tadašnji premijer Kosova Hašim Tači i državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton.

Kako je nakon tog razgovora saopšteno iz Kabineta premijera Kosova, "Sekretarka Klinton je potvrdila da će Kosovo imati punu podršku Sjedinjenih Država u tom pogledu".Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022