Vesti
Netačno

’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu

"Srbija je druga po zaraženosti na svetu! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemije koronavirusa?" je naslov teksta koji je objavio dnevni list Informer u sredu, 6. oktobra.
’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu
Petar Kočović (Printskrin Informer.rs)

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović analizirao je trenutnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi kada je u pitanju epidemija korona virusa.

"Mi smo drugi najzaraženiji na svetu. Doduše, taj broj je mali kada se gleda broj zaraženih na 1.000 stanovnika. Kada pogledamo Evropu, vidimo da je Srbija pored Crne Gore i Baltičkog regiona, a kada vidimo kartu celog sveta vidimo da je Srbija druga. Baltičke zemlje su najzaraženije. Najbolja situacija je u Poljskoj, oni imaju svega 55 odsto vakcinisanih, ali se pridržavaju mera", naveo je Kočović, a objavio Informer.

U izjavi, a ni dalje u tekstu nigde se ne precizira po kojim statističkim parametrima je Srbija na 2. mestu u svetu. Prema podacima https://ourworldindata.org/covid-cases Srbija jeste u poslednjoj nedelji septembra i prvoj oktobra, bila u samom vrhu po broju zaraženih na million stanovnika, ali ne i druga najzaraženija zemlja u svetu kako je objavio portal Informera.

Kako se Srbija nalazi u 93. danu četvrtog talasa, primetan je pad broja zaraženih, a Kočović je naveo i da smo tokom ove godine imali samo 12 nedelja normalnog života.

Imajući u vidu da Srbija i pored povećanja broja zaraženih ne sprovodi restriktivne mere, i da ni nakon sednice Kriznog štaba nisu stupile na snagu nove mere u cilju zaštite stanovništva od kovida-19, ne može se reći da u Srbiji nema “normalnog života”.

Organizuju se okupljanja, proslave, sportski događaji i slično, i u tom smislu se ne vidi razlika u odnosu na 12 nedelja “normalnog života” za koje Kočović smatra period smanjenja transmisije virusa korona.

"Ako se nastavi ovaj trend, četvrti talas treba da se završi oko 18. decembra ove godine, kada ulazimo u peti talas. Međutim, situacija je takva da to ne može da se tvrdi sa nekom velikom verovatnoćom. Situacija je takva da zaraza jako sporo opada i čekamo da vidimo šta će se desiti u narednim danima. To što sporo opada može značiti da će u jednom trenutku naglo skočiti broj zaraženih i onda smo opet u problemu. Idemo jako sporo nadole", kazao je Kočović.

On je naveo i da se vakcinacija kod nas jako sporo odvija, te da ima mnogo onih koji su primili samo prvu dozu vakcine.

"Kada je u pitanju vakcinacija, jako se sporo odvija kod nas, tu smo negde oko polovine vakcinisanog stanovništva. Mi imamo negde oko 80.000 onih koji su primili prvu dozu, a nisu drugu. Kada uporedimo ovu i prošlu godinu, kada bi pravili prognoze za sledeću godinu, imaćemo nešto više slobodnih nedelja nego prošle godine u kojima ćemo moći da živimo i da se ponašamo normalno", prognozirao je Kočović.

Srbija, prema zvaničnim podacima, nije vakcinisala polovinu stanovništva, već je taj procenat iznad 40 odsto.

Što se tiče prognoza vezanih za sledeću godinu, da će biti više slobodnih nedelja u odnosu na ovu, ovakve prognoze nije uputno davati, budući da se ni prethodne nisu pokazale kao relevantne, jer nije moguće proceniti mutacije virusa i njegovo širenje.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji, prema podacima sajta https://covid19.rs/ je 988.307 hiljada, a smrtnih slučajeva 8.582. Prema ovim podacima, procenat smrtnosti od kovida-19 u Srbiji je 0.87.

Prema Univerzitetu Džon Hopkins, u Srbiji je potpuno vakcinisano 2.921.046 osoba, odnosno 42,06 odsto populacije. Broj osoba u Srbiji koji bi trebalo da prime vakcinu je 6.605.835.

Inače, prema podacima istog univerziteta, Srbija je prva u regionu po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije, dok su Bosna i Hercegovina i Hrvatska ispred Srbije po broju smrtnih slučajeva.Ostale vesti

Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022
Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?
„Nije Hašim Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona“, objasnio je poslanicima kosovske skupštine prištinski advokat, Tom Gaši, još decembra meseca 2020. godine.
  • 19.04.2022
Tabloidi ponovo o

"’ALBANCI SE NAORUŽAVAJU’ Stiglo HITNO UPOZORENJE: Žele nasilno da zauzmu sever Kosova!" - naslov je teksta koji je objavio portal Srbija danas.

  • 18.04.2022
’’Ipak ništa od NATO’’ sledećeg jutra znači ’’podržali ulazak u NATO’’
U dva dana prošle nedelje portal Srbija danas je obavljivanjem dve vesti povodom oglašavanja Ambasade SAD na Kosovu u vezi sa eventualnim prijemom Kosova u NATO sam sebe demantovao navodeći najpre "ništa od NATO", da bi sutradan objavili kako su iz SAD "podržali ulazak u NATO".
  • 11.04.2022