Vesti
Netačno

’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu

"Srbija je druga po zaraženosti na svetu! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemije koronavirusa?" je naslov teksta koji je objavio dnevni list Informer u sredu, 6. oktobra.
’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu
Petar Kočović (Printskrin Informer.rs)

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović analizirao je trenutnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi kada je u pitanju epidemija korona virusa.

"Mi smo drugi najzaraženiji na svetu. Doduše, taj broj je mali kada se gleda broj zaraženih na 1.000 stanovnika. Kada pogledamo Evropu, vidimo da je Srbija pored Crne Gore i Baltičkog regiona, a kada vidimo kartu celog sveta vidimo da je Srbija druga. Baltičke zemlje su najzaraženije. Najbolja situacija je u Poljskoj, oni imaju svega 55 odsto vakcinisanih, ali se pridržavaju mera", naveo je Kočović, a objavio Informer.

U izjavi, a ni dalje u tekstu nigde se ne precizira po kojim statističkim parametrima je Srbija na 2. mestu u svetu. Prema podacima https://ourworldindata.org/covid-cases Srbija jeste u poslednjoj nedelji septembra i prvoj oktobra, bila u samom vrhu po broju zaraženih na million stanovnika, ali ne i druga najzaraženija zemlja u svetu kako je objavio portal Informera.

Kako se Srbija nalazi u 93. danu četvrtog talasa, primetan je pad broja zaraženih, a Kočović je naveo i da smo tokom ove godine imali samo 12 nedelja normalnog života.

Imajući u vidu da Srbija i pored povećanja broja zaraženih ne sprovodi restriktivne mere, i da ni nakon sednice Kriznog štaba nisu stupile na snagu nove mere u cilju zaštite stanovništva od kovida-19, ne može se reći da u Srbiji nema “normalnog života”.

Organizuju se okupljanja, proslave, sportski događaji i slično, i u tom smislu se ne vidi razlika u odnosu na 12 nedelja “normalnog života” za koje Kočović smatra period smanjenja transmisije virusa korona.

"Ako se nastavi ovaj trend, četvrti talas treba da se završi oko 18. decembra ove godine, kada ulazimo u peti talas. Međutim, situacija je takva da to ne može da se tvrdi sa nekom velikom verovatnoćom. Situacija je takva da zaraza jako sporo opada i čekamo da vidimo šta će se desiti u narednim danima. To što sporo opada može značiti da će u jednom trenutku naglo skočiti broj zaraženih i onda smo opet u problemu. Idemo jako sporo nadole", kazao je Kočović.

On je naveo i da se vakcinacija kod nas jako sporo odvija, te da ima mnogo onih koji su primili samo prvu dozu vakcine.

"Kada je u pitanju vakcinacija, jako se sporo odvija kod nas, tu smo negde oko polovine vakcinisanog stanovništva. Mi imamo negde oko 80.000 onih koji su primili prvu dozu, a nisu drugu. Kada uporedimo ovu i prošlu godinu, kada bi pravili prognoze za sledeću godinu, imaćemo nešto više slobodnih nedelja nego prošle godine u kojima ćemo moći da živimo i da se ponašamo normalno", prognozirao je Kočović.

Srbija, prema zvaničnim podacima, nije vakcinisala polovinu stanovništva, već je taj procenat iznad 40 odsto.

Što se tiče prognoza vezanih za sledeću godinu, da će biti više slobodnih nedelja u odnosu na ovu, ovakve prognoze nije uputno davati, budući da se ni prethodne nisu pokazale kao relevantne, jer nije moguće proceniti mutacije virusa i njegovo širenje.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji, prema podacima sajta https://covid19.rs/ je 988.307 hiljada, a smrtnih slučajeva 8.582. Prema ovim podacima, procenat smrtnosti od kovida-19 u Srbiji je 0.87.

Prema Univerzitetu Džon Hopkins, u Srbiji je potpuno vakcinisano 2.921.046 osoba, odnosno 42,06 odsto populacije. Broj osoba u Srbiji koji bi trebalo da prime vakcinu je 6.605.835.

Inače, prema podacima istog univerziteta, Srbija je prva u regionu po ukupnom broju zaraženih od početka pandemije, dok su Bosna i Hercegovina i Hrvatska ispred Srbije po broju smrtnih slučajeva.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022