Vesti
Netačno

Informer i Srbija danas tvrde: Zapadni mediji potvrdili reči predsednika Srbije

VUČIĆ JE U PRAVU, RUSIJU IZBACUJU IZ UN! Zapadni mediji potvrdili reči predsednika Srbije, prenosi portal Srbija danas. Tekst je inicijalno objavio Informer pod naslovom ZAPADNI MEDIJI POTVRDILI INFORMACIJE ALEKSANDRA VUČIĆA! Gardijan: Rusiju će izbaciti iz UN! Da li je baš tako?
Informer i Srbija danas tvrde: Zapadni mediji potvrdili reči predsednika Srbije
Ilustracija (Printskrin Informer)

"Samo dan nakon što je predsednik Srbije razotkrio pakleni plan moćnika, o tome pišu i britanski mediji. Rusija nema pravo da bude članica SB UN, tvrdi Zapad", piše u članku koji se poziva na tekst Gardijana.

 

 

"Britanski Gardijan piše da Zapad najozbiljnije planira da izbaci Rusiju iz Ujedinjenih nacija (UN)! Ovo je usledilo samo dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o ’paklenom planu’ za obračun sa Kremljom", dodaje se u tekstu na portalu Srbija danas.

Osim što Zapad "najozbiljnije planira" da izbaci Rusiju iz UN-a, u tekstu se tvrdi i da Gardijan piše da Ukrajinci i zapadni stručnjaci ovih dana "užurbano kopaju po arhivi UN", pokušavajući da nađu argumente kojima bi dokazali da je Moskva 1991. godine bez odgovarajućeg ovlašćenja preuzela mesto u SB UN od Sovjetskog Saveza.

 


Šta piše u tekstu Gardijana?

Više je tvrdnji koje su netačne i neprecizne u ovom tekstu.

Iako se tvrdi da su "zapadni mediji potvrdili reči predsednika Srbije" i da "britanski mediji" pišu o planu za izbacivanje Rusije "samo dan nakon obraćanja srpskog predsednika", tekst Gardijana na koji se pozivaju Informer i Srbija danas je objavljen još 25. februara. Aleksandar Vučić se obratio javnosti iznoseći tvrdnje o mogućnosti izbacivanja Rusije iz UN-a tek 2. marta.

Ni u naslovu, ni u nastavku teksta Gardijana nema tvrdnje iz naslova portala Srbije danas da "Rusiju izbacuju iz UN".

Gardijanov tekst je objavljen pod naslovom "U toku su napori da se ospori pravo Rusije na mesto u Savetu bezbednosti UN" u kojem se jasno navodi da diplomate "traže da vide da li postoji osnova za uklanjanje Rusije sa mesta predsednika Saveta".

Kada je u pitanju "užurbano kopanje po arhivi UN" koje pominje Srbija danas, njega nema u tekstu Gardijana.

Ono na šta bi mogle da se odnose ovakve tvrdnje jeste deo teksta Gardijana u kojem se navodi da je ukrajinski ambasador pri UN, Sergej Kislica, zatražio od generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša da "podeli Savetu bezbednosti pravne dopise koje je napisao pravni savetnik UN-a od 19. decembra 1991. da se Ruskoj Federaciji dozvoli da se pridruži Savetu bezbednosti kao naslednici Sovjetskog Saveza".

"Ukrajina tvrdi da su konstitutivne republike SSSR-a 1991. proglasile da je Sovjetski Savez prestao da postoji, a sa njim je trebalo da nestane i zakonsko pravo bilo kog od tih entiteta, uključujući Rusiju, da sedi u Savetu", navodi se u tekstu Gardijana.

Interesantan je, međutim, i nastavak teksta objavljen na portalu Srbija danas koji je u suprotnosti sa naslovom, jer sagovornici tvrde da "nijedna država ne bi mogla legalno da bude izbačena iz UN mimo Saveta bezbednosti", te da je "taj scenario malo verovatan" i "da je izbacivanje Rusije iz UN pravno nemoguće".Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022