Vesti
Netačno

Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih

Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Darko Dimitrijević u razgovoru sa Ilirom Gašijem (Pritskrin Jutjub Radio Goraždevac)

Gaši je kazao da se mladi informišu vrlo dobro, ali da informacije do njih ne dolaze kroz tradicionalne medije, već putem društvenih mreža i da to nisu one društvene mreže na koje stariji misle.

„Niko od njih nije na Fejsbuku, sve ih je manje na Instagramu. Instagram je već mreža za starije, ali je Tik-tok glavna stvar. Sa druge strane mi je zanimljivo to da jako malo medija ima profile na Tik-toku, što znači da sami sebe isključujemo iz njihove sfere informisanja. Odgovornost za kvalitet informisanja je uvek na medijima. Nikad ne možeš da kažeš: ‘Eh, ti mladi, ništa ih ne zanima’, njih zanima baš puno toga. Ali, ti, kao medij koji hoće da ih informiše, moraš da znaš kako da im približiš i kako i gde to da im ponudiš. Mislim da je to glavna stvar u pogledu boljeg informisanja mladih i pružanja stvari koje nisu dezinformacije ili poluinformacije“, rekao je Ilir Gaši za Radio Goraždevac.

 

 

Osvrnuvši se na širenje lažnih vesti, Gaši se prisetio jednog istraživanja iz 2018. i 2019. godine koje je pokazalo koliko je ovo ozbiljan problem čije su žrtve ponekad i kredibilni mediji. Istraživači su posmatrali šta je primarni izvor lažnih vesti ili dezinformacija koje su objavljivane u tabloidima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i posebno u medijima na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku.

„Pokazalo se da je u apsolutno dominantnom broju slučajeva izvor informacija neki od dva ili tri vodeća srpska tabloida, koji su registrovani u Beogradu. Taj sadržaj se posle preliva u Republiku Srpsku, generalno prostor Bosne i Hercegovine, kao i prostor Kosova. Imamo jednu veoma razrađenu i čvrstu paukovu mrežu, koja ima svoj centar iz kog kreće najviše dezinformacija i onda se šire kroz tu mrežu i stižu do publike koja nije deo te mreže. Kada Informer napravi neku dezinformaciju, ona vrlo lako i vrlo organizovano pronađe svoj put do šire publike“, kazao je Gaši.

On je posebno naglasio da su nezavisni mediji i novinarstvo veoma ugroženi.

„Mislim da je situacija za nezavisno novinarstvo i za nezavisne medije teža nego ikad. To nije ništa novo, jer se puno priča o problemima koje novinari u nezavisnom delu sektora imaju. Za medije koji rade ono što od njih očekuju političari, biznismeni ili kriminalci koji stoje iza njih, stvari uglavnom idu prilično dobro“, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023
Tabloid o ’’zastrašujućoj sceni’’ u Zvečanu i kad je ’’đavo u detaljima’’
"ZASTRAŠUJUĆA SCENA U ZVEČANU: Član biračkog odbora se pojavio sa tetovažom OVK na ruci!", glasio je naslov portala Srbija danas.
  • 26.04.2023