Vesti
Netačno

Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela

Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Vozila specijalnih snaga Policije Kosova (Foto KoSSev)

KFOR je u prethodnoj potvrdi KoSSevu, takođe naveo da nisu dobili nikakav zahtev od KBS za odlazak na Sever, a što su u obavezi da učine pre nego da odu.

Portal Kosovoonline je objavio tekst naslovljen sa "KFOR: povećali smo prisustvo na Jarinju i Brnjaku, kao i patroliranje na tom području".

Pozivajući se na navode Kancelarije KFOR-a za odnose sa javnošću, ovaj medij je izvestio da je KFOR povećao svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, a takođe i svoje aktivnosti patroliranja u tom području.

Izjava KFOR-a za ovaj portal da uveravaju sve u to da su spremni da intervenišu ukoliko bude bilo potrebno, našla se u istoj rečenici, međutim, sa informacijom o dolasku dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga u ovo područje.

"’Želimo da uverimo svakoga da je KFOR spreman da interveniše ako bude potrebno’, dodato je u odgovoru na pitanja Kosovoonline upućena povodom uočenog pojačanog prisustva KFOR-a kod prelaza Jarinje i dolaska u ovo područje dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga, kao i da li su za to imali potrebne dozvole", javio je Kosovoonline.

Iako je ovaj portal u prvi plan stavio informaciju o pojačanom patroliranju KFOR-a, za one koji detaljno prate situaciju na Kosovu, glavna vest, odnosno informacija u ovom tekstu je upravo to da su navodno u područje kojim patrolira KFOR, "došla dva džipa KBS-a", i to u jeku tenzija, kao i uoči samih razgovora Vučića i Kurtija sa Stoltenbergom, a potom i susreta Vučića i Kurtija.

U tekstu, međutim, nema dokaza za ovu tvrdnju ili izvora na koji se medij poziva.

Snagama KBS-a nije dozvoljeno prisustvo na Severu Kosova bez dozvole KFOR-a, o čemu je više puta izveštavano, a što su i sami zvaničnici NATO-a, te predsednik Srbije takođe izjavljivali.

"Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a", kazao je u februaru 2019. godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za KTV.

"Kada su u pitanju Kosovske bezbedonosne snage, uvek kažemo da svi mi treba da se držimo rezolucije SB UN 1244, koja kaže vrlo jasno da bilo kakav pokret prema Severu ne bi trebalo da usledi bez konsultacije sa komandantom KFOR-a. I to je poruka koju smo poslali svim donosiocima odluka u Prištini koje smo danas posetili", kazao je u intervjuu za KoSSev Stoltenbergov zamenik Mirčea Džoana početkom jula po dolasku u Prištinu.

Vest Kosovoonline o povećanju trupa KFOR-a kod Jarinja i Brnjaka, ali i dolasku dva džipa KBS-a na iste tačke, listom su preneli brojni beogradski mediji. Pojedine redakcije iz Beograda su čak dan kasnije poslale i svoje ekipe na teren zbog ovih informacija, čiji su se izveštači uključivali uživo u vestima. Prenosili su je tabloidi i drugi prorežimski mediji. Novosti, B92, javni servis RTS i Tanjug, samo su neki od njih.

Informaciju o dolasku dva džipa KBS na Jarinje i Brnjak preneli su i mediji sa ’druge strane’, kao što su Danas, Nova.rs/FoNet, te istraživačke redakcije poput Insajdera.

Ova redakcija je u dugačkom ažuriranom tekstu pokrila događaje, u kojem je pored onoga šta su rekli Stoltenberg, Vučić i Kurti u Briselu i ostali zvaničnici, uključila i KFOR-ovu izjavu za portal Kosovoonline, o tome da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku, ali takođe i informaciju da su u ovo područje došla dva džipa "prištinskih bezbednosnih snaga". Redakcija Insajdera je ovde izmenila izvornu reč "KBS" u "Prištinske bezbednosne snage".

I dok je većina medija objavila vest sa istim naslovom kao i Kosovoonline, bilo je i drugačijih primera, poputa tabloida Alo koji je preneo Tanjugovu vest u kojoj se agencija poziva na Kosovoonline sa naslovom: "SPREMNI SAMO DA INTERVENIŠEMO KFOR dovlači trupe na Jarinje i Brnjak, vojnici pakta na terenu".

Mehaj: Vest o džipovima KBS na Severu lažna vest iz Beograda

Informaciju o dolasku džipova KBS na Jarinje i Brnjak demantovao je iste večeri kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, optužujući Beograd da "nastavlja sa propagandom" i "svakodnevno proizvodi lažne vesti kako bi stvorio osećaj nesigurnosti i nestabilnosti na Severu".

Tvrdio je da je Beograd "najveći proizvođač propagande i lažnih vesti, za ostvarivanje svojih ciljeva koji se ne poklapaju sa demokratijom, mirom i stabilnošću", i da "ne bira sredstva".

"Oni su u stanju da idu toliko daleko da insceniraju slučajeve i situacije do tog nivoa da ubijaju svoje građane i prepuštaju krivicu Albancima. Ovakvi slučajevi su za nas još uvek sveži, sećamo se slučaja ‘Panda’ gde je šestoro mladih Srba ubijeno od strane samih srpskih snaga i za to optuženi Albanci", poručio je Mehaj u dužoj objavi na svojoj Fejsbuk stranici.

Mehaj tvrdi da se "kampanja raspirivanja mržnje i stvaranja nesigurnosti, posebno na severu", ne dešava slučajno, već planirano, a uoči sastanka kosovskog premijera i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Potom se konkretno osvrnuo na navode medija o navodnom dolasku dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga kod prelaza Jarinje.

"U nastavku lažnih vesti, srpski mediji objavili su vest da severom zemlje kruže dva vozila kosovske vojske, ta vest je neistinita, lažna vest", poručio je ovaj ministar.

Apelovao je na građane, a posebno one na Severu, da "ne nasedaju na propagandne medije Srbije".

Pozvao ih je da se informišu putem zvaničnih informacija kosovskih bezbednosnih institucija.

KFOR: Nismo dobili nikakav zahtev KBS za odlazak na Sever

KoSSev portal se povodom medijskih navoda o dolasku džipova KBS na Jarinje obratio KFOR-u sa upitom za njihovu proveru.

"Pripadnici KBS mogu da uđu u severne opštine samo uz saglasnost komandanta KFOR-a. KFOR u ovom trenutku nije primio nijedan zahtev od KBS-a ili od institucija na Kosovu", navodi se u pisanom odgovoru za KoSSev iz KFOR-a.

Poručili su i da je misija KFOR-a predvođena NATO-om u potpunosti fokusirana na svakodnevnu primenu svog mandata UN-a, kako bi se osiguralo bezbedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja za sve ljude na Kosovu.

"KFOR ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije", poručili su.

U odgovoru su naveli i ono što je generalni sekretar NATO-a u Briselu poručio Vučiću i Kurtiju:

"KFOR jeste i biće spreman da interveniše kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja u skladu sa svojim mandatom".

Zapaljivi naslovi i sadržaji

U jeku najnovije krize sa tablicama pregršt je zapaljivih izveštaja i naslova. Oni suštinski prate novu najavu predsednika Vučiča o opasnosti od Oluje i Bljeska za Srbe na Severu. Predsednik je na dan kada je kosovska vlada donela odluku da vlasnici vozila sa srpskim tablicama na KiM imaju dva meseca rok da registruju automobile na RKS, i da se uvede izdavanje ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa srpskim ličnim kartama, najavio "opšti napad na Sever najkasnije do 1. oktobra", uz naglasak da "Kvinta podržava Albance", te da Srpska lista "to više neće da trpi".

"Koga nišane albanski teroristi na Kosmetu", bio je centralni tekst sa naslovnice Politike autora Dejana Spalovića o tome da su navodno "Albanci u višedecenijskom pokušaju da isteraju Srbe sa Kosova, sada spremni da u stilu terorista primene i fizičke likvidacije lidera Srba".

U tekstu se citiraju funkcioneri Srpske liste koji brane svog potpredsednika Milana Radoičića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a sa druge strane optužuju drugi predstavnici kosovske vlasti. Takođe se citira bivši oficir KOS-a Ljuban Karan.

"Napadi na Srbe su davno osmišljene aktivnosti u metodama specijalnog rata, to se sprovodi tamo gde se najavljuje organizovan otpor. Cilj je da se ti ljudi eliminišu sa KiM-a, da li fizički ili da se pravi novi egzodus", piše Politika u svom centralnom tekstu za 13. avgust.

"Standardna je stvar da se oni koji organizuju otpor ubiju, tako da taj plan o kojem je govorio predsednik Vučić, ima osnovu i cilj da poremeti bilo kakav organizovan otpor Srba, ako albanska paravojska stvarno krene na Sever", kazao je za Politiku ovaj "bivši oficir KOS-a".

Inače, isti autor je 22. jula ponovo na naslovnici istog lista dobio centralno mesto za svoj tekst "Zapadne službe u lovu na Milana Radoičića", u kojem je objasnio da je "povratak potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića na Kosovo i Metohiju ozbiljno uznemirio ekstremne Albance".

U tom tekstu je na tabloidan način iznešena serija informacija bez argumenata i dokaza kojima se potkrepljuju tvrdnje: od toga da su se u poteri za Radoičićem od njegovog povratka na Kosovo, "agenti i njihovi saradnici poslednjih mesec dana rastrčali po pokrajini", uz "takozvane spavače jedne moćne zapadne službe" za koju se sumnja "da su početkom godine organizovali i sproveli napade na policiju u severnom delu Kosova", preko "paranoje" i "straha" u ovim krugovima od njega, promenama kod kosovskog premijera, zapadnih diplomata, te "odsustva želje" albanskih specijalaca da idu na sever jer imaju "psihičke probleme" usled straha.

Neretko su beogradski tabloidi pisali o tome da Priština hoće da "napadne Sever", bez zvaničnih potvrda ili ograđivanja da je reč o mišljenju pojedinih analitičara.

Tako su Večernje Novosti objavile vest "PRIŠTINA NASTAVLJA DA ZVECKA ORUŽJEM: Obuka specijalaca tzv. OVK – Kurti hoće i mitraljezima da rasteruje barikade Srba".

U tekstu se navodi da je u Prištini organizovana obuka za pripadnike specijalnih jedinica koja je uključivala korišćenje "teških mitraljeza".

Iako u naslovu stoji da "Kurti hoće i mitraljezima da rasteruje barikade Srba", u tekstu se navodi da obuka "najverovatnije" ima za cilj pripremanje pripadnika Kosovske policije za uklanjanje mogućih barikada Srba na severu.

Ujedno, nedavno je i Srbija Danas objavila vest naslovljenu "ALBANCI SE SPREMAJU ZA NAPAD? Ministar iz Prištine poručio ‘Spremni smo’", a povodom objave Armenda Mehaja da je KBS "spreman da zaštiti svaki kutak".

Ovakvo orkestrirano izveštavanje sa zapaljivom retorikom, istovremeno bez predstavljenih argumenata i dokaza za tvrdnje o nasilju, mržnji, sukobu, planovima za ubistva, proterivanju, itd, iako predstavlja vidljivo kršenje kodeksa etičkog izveštavanja, godinama prolazi bez snošenja odgovornosti njihovih autora, odnosno redakcija. Posledice su, na žalost, itekako vidljive kod konzumenata njihovih medijskih sadržaja i njihove životne sredine.

Što se tiče patroliranja tokom još jedne letnje krize, na putevima severnog Kosova trenutno su vidljiva vozila KFOR-a, kao i blindirana vozila (specijalnih jedinica) Kosovske policije, koje su se ‘odomaćile’ na ovom terenu nakon prethodne krize sa tablicama prošlog septembra. Za njihov dolazak nije potrebna prethodna dozvola KFOR-a, premda je njihov boravak na Severu godinama bio nezamisliv.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat

U očekivanju više informacija o detaljima razgovora i reakcijama zvaničnog Beograda i Prištine nakon potvrđenog neuspešnog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija juče u Briselu, naslovnice srpskih tabloida mogu da popune deo trenutne informativne praznine i ukažu na pravac kojim će zvanični Beograd komunicirati sa domaćom javnosti.

  • 19.08.2022