Vesti
Netačno

Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra

"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
Marko Đurić (Printskrin B92)

Ovaj Đurićev post na popularnoj društvenoj mreži vrlo brzo je putem Tanjuga dospeo u medije koje kontroliše aktuelni beogradski režim predvođen Srpskom naprednom strankom (SNS) pod naslovom "Marko Đurić zahvalio Vučiću i Petkoviću zbog dogovora sa Prištinom".

Po "službenoj dužnosti", vest su objavili B92, RTV, Televizija Hepi, Informer i drugi internet portali, ističući "dalekovidost i strpljenje srpskog tima koji su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković", baš kako je to u Tvitu uredno učinio "zvaničnik" Đurić.

 

(Printskrin RTV)

 

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u SAD/potpredsednik Srpske napredne stranke se u svom oglašavanju na Tviteru zahvalio i "kolegama iz Stejt departmenta zameniku pomoćnika državnog sekretara Gabrijelu Eskobaru i ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, kao i predstavnicima EU", te istakao da su "jednostrane mere vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija izazvale aktuelnu krizu na Kosovu", kao i da "kontinuirano odbijanje Prištine da primeni sporazume iz Brisela i Vašingtona nastavlja da bude akutni izazov za regionalnu stabilnost".

Podsetimo, građani Srbije su, uz dva kraća prekida, mogli sve vreme slobodno da putuju na Kosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Bilo je kratkotrajnih problema 2011. i 2015, ali su oni brzo prevazillaženi suspendovanjem spornih odluka Vlade Kosova u vezi sa srpskim ličnim kartama.

Podsetimo, sporazum o slobodi kretanja između Beograda i Prištine postignut je 2011. godine i novi dogovor, za sada samo usmeni, se oslanja upravo na njega.

"Dogovor je usmeni. Pisani je postignut 2011", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je vest o postizanju sporazuma saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u video-poruci.

Međutim, uprkos verbalnom "apgrejdu" više od decenije starog sporazuma o slobodi kretanja, "zvaničnik" Đurić je još jednom iskoristio priliku da za najnovije tenzije optuži "drugu stranu", pre svega Aljbina Kurtija, a sve zasluge pripiše "dalekovidosti i strpljenju tima Vučić-Petković".

Pritom, Đurić je podvukao da je slobodno putovanje uz ličnu kartu "od danas" moguće "trajno", koristeći pri tom vrlo sličnu jezičku konstrukciju onima koje kosovski Albanci toliko vole kada pominju sporazum Beograda i Prištine: konačan, finalni, ma gotovo trajan jedan sporazum.

Baš kao i mit o ovom sveže "apgrejdovanom", verbalnom sporazumu, koji je valjda jednako vizionarski i bez imalo strpljenja srušio najpre sam predsednik Srbije, što i nije bilo teško, jer je za očekivati da će među svim građanima Srbije, svim Srbima, Albancima, Bošnjacima, Mađarima, Romima, Gorancima i ostalima biti i onih koji će na put poći u sopstvenom vozilu, a ograničavajući faktor za "slobodno putovanje uz njihovu ličnu kartu" mogu biti registarske tablice.

"Aljbin Kurti je rekao da on očekuje da do oktobra meseca neće više biti nevažećih tablica na KiM. To znači da on želi sukobe i da želi nastavak problema. Jasno je da tu ne postoji ni prostor, jer oni nemaju ni sporazum na koji bi mogli da se pozovu u ovom trenutku", kazao je Vučić.

Svom "šefu" se danas u razmišljanjima pridružila i bivša, te buduća (trajna?!) premijerka Srbije Ana Brnabić koja takođe tvrdi da za Srbiju dolazi period nestabilnosti od 1. septembra, jer još nije postignut dogovor o tablicama vozila.

Kosovski premijer "Aljbin Kurti nije spreman ni na kakav kompromis, mi smo predložili rešenje - statusno neutralne KS tablice, on to nije hteo da prihvati", navela je ona za RTS. Prirodno je pretpostaviti da je, kao bivšu i buduću (trajnu?!) premijerku, zbog toga "Kosovo i Metohija najviše tišti u ovom trenutku". Isto ono koje za sve godine svojih prethodnih mandata (od 2017) ni jednom nije posetila.

Tako "zvaničnici Vlade Srbije" i njihov "šef" nastavljaju da proverenim metodama "paljenja" i "gašenja" podobnog medijskog prostora, dok sebe predstavljaju kao "strpljive vizionare" čiji rad garantuje "mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost". Najčešče verbalno i na daljinu, on-lajn takoreći, sa trajnog zvaničnog Tviter ili Instagram naloga.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022
Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat

U očekivanju više informacija o detaljima razgovora i reakcijama zvaničnog Beograda i Prištine nakon potvrđenog neuspešnog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija juče u Briselu, naslovnice srpskih tabloida mogu da popune deo trenutne informativne praznine i ukažu na pravac kojim će zvanični Beograd komunicirati sa domaćom javnosti.

  • 19.08.2022