Vesti
Netačno

Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?

Većina tabloida u sredu 22. decembra je prenela vest da je „otkriveno“ postojanje specijalne jedinice KFOR-a, čiji je zadatak obaveštajni rad, nadzor i izviđanje, sa veoma senzacionalnim naslovima. Većina tekstova se poziva na mesečni vojni časopis KFOR-a “The Chronicle”, koji u svojim izdanjima promoviše razne aktivnosti jedinica ove misije. Sa druge strane se postavlja logično pitanje, da li ova međunarodna misija preko svog časopisa otkriva svoje „tajne adute“, i predstavlja ih široj javnosti, što tvrde pojedini tabloidi.

Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?
Ilustracija (Foto jfcnaples.nato.int)

Portal Balkanska bezbednosna mreža je objavio članak „Otkriven tajni adut Kfora“, koji su preneli neki kredibilni mediji a tabloidi su objavili naslove sa opisom „Jezivo“, „Šok otkriće“, ili „Otkriven tajni plan“.

Alo! je objavio tekst pod naslovom „Jezivo otkrivena tajna jedinica KFOR-a za izviđanje psihološke operacije: Zadatak – osvojiti srca i umove lokalnog stanovništva“ u kome piše o obaveštajnim sposobnostima bataljona.

Kurir je istog dana objavio tekst pod senzacionalnim naslovom „Šok otkriće: Na Kosovu deluje tajna obaveštajna jedinica KFOR-a, opremljena dronovima i snajperima, a njen amblem je sova“, u kome se poziva na mesečni vijni magazin koji izdaje KFOR pod nazivom „The Cronicle“.

Portal B92.net je objavio naslov „Otkriven tajni plan KFOR-a“, pozivajući se na izvor portala Kosovo Onlajn, koji se dalje poziva na portal Balkanska bezbednosna mreža.

Mesečni časopis Kfora je zapravo u svom izdanju za decembar 2021. godine objavio tekst pod naslovom „Obaveštajno-izviđački bataljon (ISR BN)“, kao i još šest naslova u kome promoviše jedinice ove misije, koje imaju zadatak da pruža informacije i saznanja kako bi se popunile sve moguće obaveštajne praznine da bi na taj način doprineli opštoj bezbednosti, navodi se u ovom časopisu.

Misija KFOR-a na Kosovu je prisutna od 1999. godine, nakon što je potpisan Kumanovski sporazum a u skladu sa rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Operativni i obaveštajni rad ove misije nije ništa novo a još manje je senzacionalan.

 Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022