Vesti
Netačno

Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?

Većina tabloida u sredu 22. decembra je prenela vest da je „otkriveno“ postojanje specijalne jedinice KFOR-a, čiji je zadatak obaveštajni rad, nadzor i izviđanje, sa veoma senzacionalnim naslovima. Većina tekstova se poziva na mesečni vojni časopis KFOR-a “The Chronicle”, koji u svojim izdanjima promoviše razne aktivnosti jedinica ove misije. Sa druge strane se postavlja logično pitanje, da li ova međunarodna misija preko svog časopisa otkriva svoje „tajne adute“, i predstavlja ih široj javnosti, što tvrde pojedini tabloidi.

Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?
Ilustracija (Foto: jfcnaples.nato.int)

Portal Balkanska bezbednosna mreža je objavio članak „Otkriven tajni adut Kfora“, koji su preneli neki kredibilni mediji a tabloidi su objavili naslove sa opisom „Jezivo“, „Šok otkriće“, ili „Otkriven tajni plan“.

Alo! je objavio tekst pod naslovom „Jezivo otkrivena tajna jedinica KFOR-a za izviđanje psihološke operacije: Zadatak – osvojiti srca i umove lokalnog stanovništva“ u kome piše o obaveštajnim sposobnostima bataljona.

Kurir je istog dana objavio tekst pod senzacionalnim naslovom „Šok otkriće: Na Kosovu deluje tajna obaveštajna jedinica KFOR-a, opremljena dronovima i snajperima, a njen amblem je sova“, u kome se poziva na mesečni vijni magazin koji izdaje KFOR pod nazivom „The Cronicle“.

Portal B92.net je objavio naslov „Otkriven tajni plan KFOR-a“, pozivajući se na izvor portala Kosovo Onlajn, koji se dalje poziva na portal Balkanska bezbednosna mreža.

Mesečni časopis Kfora je zapravo u svom izdanju za decembar 2021. godine objavio tekst pod naslovom „Obaveštajno-izviđački bataljon (ISR BN)“, kao i još šest naslova u kome promoviše jedinice ove misije, koje imaju zadatak da pruža informacije i saznanja kako bi se popunile sve moguće obaveštajne praznine da bi na taj način doprineli opštoj bezbednosti, navodi se u ovom časopisu.

Misija KFOR-a na Kosovu je prisutna od 1999. godine, nakon što je potpisan Kumanovski sporazum a u skladu sa rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Operativni i obaveštajni rad ove misije nije ništa novo a još manje je senzacionalan.

 Ostale vesti

’’Teror lažne policije’’ i ’’rasterivanje’’ Srba u Klini i Peći
"NASTAVLJA SE TEROR LAŽNE POLICIJE: Rasterivali okupljene Srbe u Klini i Peći" je naslov portala Srbija danas koji u daljem tekstu navodi da je u "više srpskih mesta" Kosovska policija "rasterivala" okupljene Srbe i "branila im da iskažu svoj ljudski i građanski protest" zbog zabrane referenduma Republike Srbije na KiM. Tekst je objavljen 16. januara, na dan održavanja referenduma.
  • 18.01.2022
Orban i ključ za članstvo Kosova u EU
Portal Kosovo onlajn je 22. decembra objavio vest "Orban drži ključ za članstvo Kosova u EU", pozivajući se na Kljan Kosova. Kako to obično biva, tekst je vrlo brzo preneo određen broj medija (info-ks.net, vesti-online.com, time.rs...) sa sve nizom grešaka u telu koje su posledica pogrešnog prevoda i želje autora i emitera da nagoveste kako za Kosovo nema evropske budućnosti ukoliko se Viktor Orban, deklarisani prijatelj aktuelnog predsednika Srbije, bude pitao o tome.
  • 27.12.2021
Srpski telegraf: Odlične vesti iz SZO, sledeće godine se vraćamo u normalu
Pandemija korona virusa razvila je i dodatno ojačala već razvijenu mrežu netačnih vesti, senzacionalnih izveštavanja, manipulisanja činjenicama, i svega onoga čemu smo posebno izloženi razvojem interneta i portala, koji sebe nazivaju medijima.
  • 14.12.2021
Tabloidi kada se zaista dogodi tragedija
Objavljivanje lažnih vesti, dezinformacija, spinovanih vesti, spekulacija, propagande je česta pojava kada su u pitanju vesti o Kosovu i sa Kosova. Za tabloide su posebno ‘privlačne’ vesti o tragedijama, kada se mediji utrkuju u objavljivanju nepotvrđenih informacija. Jedna takva se dogodila pre nepunih nedelju dana kada je još uvek nepoznata osoba kod Glođana otvorila vatru iz kalašnjikova na autobus koji je prevozio učenike iz Đakovice ka Dečanu, ubivši troje i ranivši jednu osobu. Stradali su učenici i vozač autobusa. Ova vest sama po sebi je već ‘senzacija’, te su tabloidi imali ‘obilje materijala’. 
  • 03.12.2021
Alo! tvrdi da je
"HOROR NA KOSOVU Iskasapljen učenik srednje škole!" glasi šokantan naslov portala Alo! za tekst objavljen 22. novembra i to uz fotografiju iz policijske akcije EULEX-a.
  • 23.11.2021
”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko
"ESKOBAR SE VEĆ BACIO NA TEMU "DIJALOG" Nagoveštava se nešto veliko, čemu Srbija može da se nada?", piše portal Srbija danas prenoseći Tanjugovu vest o Fejsbuk postu koji je objavila Ambasada SAD u Prištini. U tekstu se, međutim, ne otkriva šta se to "veliko nagoveštava".
  • 09.11.2021