Vesti
Netačno

Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?

Većina tabloida u sredu 22. decembra je prenela vest da je „otkriveno“ postojanje specijalne jedinice KFOR-a, čiji je zadatak obaveštajni rad, nadzor i izviđanje, sa veoma senzacionalnim naslovima. Većina tekstova se poziva na mesečni vojni časopis KFOR-a “The Chronicle”, koji u svojim izdanjima promoviše razne aktivnosti jedinica ove misije. Sa druge strane se postavlja logično pitanje, da li ova međunarodna misija preko svog časopisa otkriva svoje „tajne adute“, i predstavlja ih široj javnosti, što tvrde pojedini tabloidi.

Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?
Ilustracija (Foto: jfcnaples.nato.int)

Portal Balkanska bezbednosna mreža je objavio članak „Otkriven tajni adut Kfora“, koji su preneli neki kredibilni mediji a tabloidi su objavili naslove sa opisom „Jezivo“, „Šok otkriće“, ili „Otkriven tajni plan“.

Alo! je objavio tekst pod naslovom „Jezivo otkrivena tajna jedinica KFOR-a za izviđanje psihološke operacije: Zadatak – osvojiti srca i umove lokalnog stanovništva“ u kome piše o obaveštajnim sposobnostima bataljona.

Kurir je istog dana objavio tekst pod senzacionalnim naslovom „Šok otkriće: Na Kosovu deluje tajna obaveštajna jedinica KFOR-a, opremljena dronovima i snajperima, a njen amblem je sova“, u kome se poziva na mesečni vijni magazin koji izdaje KFOR pod nazivom „The Cronicle“.

Portal B92.net je objavio naslov „Otkriven tajni plan KFOR-a“, pozivajući se na izvor portala Kosovo Onlajn, koji se dalje poziva na portal Balkanska bezbednosna mreža.

Mesečni časopis Kfora je zapravo u svom izdanju za decembar 2021. godine objavio tekst pod naslovom „Obaveštajno-izviđački bataljon (ISR BN)“, kao i još šest naslova u kome promoviše jedinice ove misije, koje imaju zadatak da pruža informacije i saznanja kako bi se popunile sve moguće obaveštajne praznine da bi na taj način doprineli opštoj bezbednosti, navodi se u ovom časopisu.

Misija KFOR-a na Kosovu je prisutna od 1999. godine, nakon što je potpisan Kumanovski sporazum a u skladu sa rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Operativni i obaveštajni rad ove misije nije ništa novo a još manje je senzacionalan.

 Ostale vesti

Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022
Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo
"OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča - optužio Srbe da su okupirali Kosovo!" - bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.
  • 02.06.2022
Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022