Vesti
Netačno

Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja

Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Ilustracija (Printskrin Srbija danas)

I dalje traje rasprava u javnosti šta su Beograd i Priština prihvatili u Briselu, te šta su koraci koji proizilaze iz političkog dela dogovora. Ono što sa sigurnošću znamo je da predstoji razgovor u Severnoj Makedoniji, a da posrednici očekuju napredak, odnosno postizanje sporazuma.

Javnost je podeljena i u Beogradu i u Prištini, jedan deo kritikuje tačke dogovora, dok o pozitivnim ishodima prihvaćenog predloga u najvećem delu govore oni koji su ga prihvatili, te njihovi podržavaoci.

Iz Beograda jasno poručuju da u fazi implementacije na prvom mestu mora da bude Zajednica srpskih opština i da će to biti deo aneksa implementacije o kojem će tek da se razgovara.

Otud može i jasno da se zaključi da Srbija i dalje nije dobila ZSO, te da preostaje da se vidi da li će to tako i da bude.

Istina je, sa druge strane, da šef evropske diplomatije Žozep Borel nije pomenuo priznanje Kosova.

Ipak, odgovor na pitanje da li Srbija ništa nije dala, pre može da se pronađe u tekstu predloga sporazuma. Otud i dolaze najveće kritike. Većina snažnih kritičara veruje da je Srbija de fakto priznala Kosovo.

 

 

 

Sudeći po naslovu s početka teksta i tabloidi su se uključili u tumačanje evropskog plana sa ciljem širenja informacije da je samo jedna strana nešto dobila.

"Briselski dijalog je tema od izuzetne važnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji, za centralnu Srbiju, ali i ceo region u smislu da postoje slična trusna područja, a rešenje tog problema važno je za sve politike. Neozbiljnost kojom se pristupa briselskom dijalogu najblaže rečeno zastrašuje. Imamo političke faktore koji su uključeni u proces i informacije - sa kojima oni izlaze iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove - i koje su po pravilu potpuno različite. Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga, a za koju možemo da kažemo da je bila ključna i za koju do danas ne znamo šta se tačno desilo. Imamo informaciju da nešto nije potpisano, onda da je to jedna strana htela, jedna ne, imamo i predstavnike Evropske unije koji su oduševljeni činjenicom da je nešto dogovoreno i da nema potrebe da se o predlogu dalje razgovara, a onda imamo zakazivanje sledeće runde razgovora u Severnoj Makedoniji. Sve to zbunjuje javnost. Uloga medija je u tim trenucima ključna", objašnjava novinarka radija Mitrovica sever, Ivana Vanovac.
Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023