Vesti
Netačno

Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja

Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Ilustracija (Printskrin Srbija danas)

I dalje traje rasprava u javnosti šta su Beograd i Priština prihvatili u Briselu, te šta su koraci koji proizilaze iz političkog dela dogovora. Ono što sa sigurnošću znamo je da predstoji razgovor u Severnoj Makedoniji, a da posrednici očekuju napredak, odnosno postizanje sporazuma.

Javnost je podeljena i u Beogradu i u Prištini, jedan deo kritikuje tačke dogovora, dok o pozitivnim ishodima prihvaćenog predloga u najvećem delu govore oni koji su ga prihvatili, te njihovi podržavaoci.

Iz Beograda jasno poručuju da u fazi implementacije na prvom mestu mora da bude Zajednica srpskih opština i da će to biti deo aneksa implementacije o kojem će tek da se razgovara.

Otud može i jasno da se zaključi da Srbija i dalje nije dobila ZSO, te da preostaje da se vidi da li će to tako i da bude.

Istina je, sa druge strane, da šef evropske diplomatije Žozep Borel nije pomenuo priznanje Kosova.

Ipak, odgovor na pitanje da li Srbija ništa nije dala, pre može da se pronađe u tekstu predloga sporazuma. Otud i dolaze najveće kritike. Većina snažnih kritičara veruje da je Srbija de fakto priznala Kosovo.

 

 

 

Sudeći po naslovu s početka teksta i tabloidi su se uključili u tumačanje evropskog plana sa ciljem širenja informacije da je samo jedna strana nešto dobila.

"Briselski dijalog je tema od izuzetne važnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji, za centralnu Srbiju, ali i ceo region u smislu da postoje slična trusna područja, a rešenje tog problema važno je za sve politike. Neozbiljnost kojom se pristupa briselskom dijalogu najblaže rečeno zastrašuje. Imamo političke faktore koji su uključeni u proces i informacije - sa kojima oni izlaze iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove - i koje su po pravilu potpuno različite. Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga, a za koju možemo da kažemo da je bila ključna i za koju do danas ne znamo šta se tačno desilo. Imamo informaciju da nešto nije potpisano, onda da je to jedna strana htela, jedna ne, imamo i predstavnike Evropske unije koji su oduševljeni činjenicom da je nešto dogovoreno i da nema potrebe da se o predlogu dalje razgovara, a onda imamo zakazivanje sledeće runde razgovora u Severnoj Makedoniji. Sve to zbunjuje javnost. Uloga medija je u tim trenucima ključna", objašnjava novinarka radija Mitrovica sever, Ivana Vanovac.
Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023