Vesti
Netačno

Biološko oružje koje ubija samo Slovene

Već nekoliko dana Rusija optužuje Sjedinjene Američke Države da su u Ukrajini razvijale biološko oružje i tvrdi da se u ukrajinskim labaratorijama razvijaju patogeni kuge, antraksa kolere i drugih bolesti. Ova tema je zauzela značajno mesto u srpskim tabloidima koji o svemu izveštavaju veoma pristrasno.
Biološko oružje koje ubija samo Slovene
Ilustracija (Foto Pexel)

„Preti li nam nuklearna katastrofa“ i „Amerikanci priznali da su u Ukrajini pravili biološko oružije“, samo su neki od naslova iz Informera, u kome se ova tema tretiraju senzacionalistički. Večernje Novosti su o ovoj temi pisale pod naslovom „Priznali da su gajili kugu“.

 

Tekst u Novostima (Printskrin Novosti.rs)

 

Informer je takođe u jednom od naslova objavio kako „Putin tvrdi da Amerikanci prave virus da pobiju Slovene“.

Ruski mediji su pre nekoliko dana ekskluzivno objavili i dokumenta za koja navode da dokazuju razvoj biološkog oružja, ali njihova autentičnost nije potvrđena.

Laboratorije za biološka istraživanja koje finansira SAD nisu novost

Ukrajina je 2005. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama sklopila sporazum o „saradnji u oblasti prevencije umnožavanja tehnologija, patogena i ekspertize koje bi se mogle koristiti u razvoju biološkog oružja“. Sporazum je potpisan između Ministarstva zdravlja Ukrajine i Departmana odbrane Sjedinjenih Američkih Država. On predviđa obuku osoblja i usluge koje se pružaju isključivo u svrhu sprečavanja širenja tehnologije, patogena i ekspertize koji se nalaze u objektima u Ukrajini i koji bi se mogli koristiti u razvoju biološkog oružja“. Prema ovom sporazumu, njegova svrha je da služi sprečavanju razvijanja biološkog oružja, a ne njegovom kreiranju.

U aprilu 2020. godine, Američka ambasada u Kijevu se oglasila saopštenjem i naglasila da Ministarstvo odbrane SAD sarađuje sa ukrajinskim partnerima kako bi osnažilo Ukrajinu da detektuje i prijavi pojave opasnih patogena pre nego što postanu bezbednosna pretnja.

 

Jedan od tekstova u Informeru (Printskrin Informer)

 

Pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland je odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje laboratorija, odnosno istraživanja. Ona je kazala da je Amerika preduzela sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije.

Njuzvik je preneo izjavu neimenovanog portparola Stejt dipartmenta, koji je rekao da je „Nuland odgovarajući na pitanje mislila na ukrajinske laboratorije za dijagnostiku i bioodbranu, koje nisu objekti za biološko oružje“ i dodao da „ove institucije suzbijaju biološke pretnje širom zemlje“.

Iz svega navedenog, jasno je da laboratorije za biološka istraživanja u Ukrajini nisu novost, ali je evidentno da su se tokom rata koji je zadesio ovu državu pojavile oprečne informacije.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022