Vesti
Netačno

Biološko oružje koje ubija samo Slovene

Već nekoliko dana Rusija optužuje Sjedinjene Američke Države da su u Ukrajini razvijale biološko oružje i tvrdi da se u ukrajinskim labaratorijama razvijaju patogeni kuge, antraksa kolere i drugih bolesti. Ova tema je zauzela značajno mesto u srpskim tabloidima koji o svemu izveštavaju veoma pristrasno.
Biološko oružje koje ubija samo Slovene
Ilustracija (Foto Pexel)

„Preti li nam nuklearna katastrofa“ i „Amerikanci priznali da su u Ukrajini pravili biološko oružije“, samo su neki od naslova iz Informera, u kome se ova tema tretiraju senzacionalistički. Večernje Novosti su o ovoj temi pisale pod naslovom „Priznali da su gajili kugu“.

 

Tekst u Novostima (Printskrin Novosti.rs)

 

Informer je takođe u jednom od naslova objavio kako „Putin tvrdi da Amerikanci prave virus da pobiju Slovene“.

Ruski mediji su pre nekoliko dana ekskluzivno objavili i dokumenta za koja navode da dokazuju razvoj biološkog oružja, ali njihova autentičnost nije potvrđena.

Laboratorije za biološka istraživanja koje finansira SAD nisu novost

Ukrajina je 2005. godine sa Sjedinjenim Američkim Državama sklopila sporazum o „saradnji u oblasti prevencije umnožavanja tehnologija, patogena i ekspertize koje bi se mogle koristiti u razvoju biološkog oružja“. Sporazum je potpisan između Ministarstva zdravlja Ukrajine i Departmana odbrane Sjedinjenih Američkih Država. On predviđa obuku osoblja i usluge koje se pružaju isključivo u svrhu sprečavanja širenja tehnologije, patogena i ekspertize koji se nalaze u objektima u Ukrajini i koji bi se mogli koristiti u razvoju biološkog oružja“. Prema ovom sporazumu, njegova svrha je da služi sprečavanju razvijanja biološkog oružja, a ne njegovom kreiranju.

U aprilu 2020. godine, Američka ambasada u Kijevu se oglasila saopštenjem i naglasila da Ministarstvo odbrane SAD sarađuje sa ukrajinskim partnerima kako bi osnažilo Ukrajinu da detektuje i prijavi pojave opasnih patogena pre nego što postanu bezbednosna pretnja.

 

Jedan od tekstova u Informeru (Printskrin Informer)

 

Pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland je odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje laboratorija, odnosno istraživanja. Ona je kazala da je Amerika preduzela sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije.

Njuzvik je preneo izjavu neimenovanog portparola Stejt dipartmenta, koji je rekao da je „Nuland odgovarajući na pitanje mislila na ukrajinske laboratorije za dijagnostiku i bioodbranu, koje nisu objekti za biološko oružje“ i dodao da „ove institucije suzbijaju biološke pretnje širom zemlje“.

Iz svega navedenog, jasno je da laboratorije za biološka istraživanja u Ukrajini nisu novost, ali je evidentno da su se tokom rata koji je zadesio ovu državu pojavile oprečne informacije.Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022