Vesti
Netačno

Alo: Na Novoj S proslava 15 godina nezavisnosti Kosova

Beogradski tabloidi često vode kampanje protiv medija, novinara ili pojedinih ličnosti koji kritički govore o vlastima u Srbiji, sa ciljem da se oni diskredituju u javnosti. Tako je list Alo uspeo da najavu gostovanja Slobodana Samardžića, bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju,  na TV Nova S predstavi kao "proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova".
Alo: Na Novoj S proslava 15 godina nezavisnosti Kosova
Slobodan Samardžić (Printskrin Alo)

Najavu gostovanja bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodana Samardžića, portal Alo je preneo pod naslovom: "NA NOVOJ S PROSLAVA 15 GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA Kao gosta pozvali čoveka koji je kumovao toj nezavisnosti!". Tako je Alo gostovanje bivšeg ministra u jutarnjem programu Nova S predstavio kao "proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova", a bivšeg ministra predstavlja kao nekoga ko je toj nezavisnosti kumovao.

"Nova S dotakla dno - i kopa dublje! Tajkunski tabloid Nova S pozvala je Slobodana Samardžića da govori na 15-ogodišnjicu nezavisnosti tzv. Kosova. Ne treba zaboraviti da je u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti bio ministar za KiM koji je ćutao dok je tadašnja vlast davala deo naše teritorije", navedeno je u tekstu na portalu Alo.rs, koji je objavljen 16. februara.

Ovakav tekst predstavlja pokušaj diskreditacije medija i skretanje pažnje sa analize i razgovora o potpuno relevantnoj temi koja je ovih dana aktuelna.

Slobodan Samardžić je najavljen kao gost jutarnjeg programa, da govori na temu "Gde je Srbija na Kosovu nakon 15 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti?", kao neko ko je u to vreme bio ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo.

Slobodan Samardžić, inače, spada u političare koji imaju veoma kategoričan stav koji se protivi nezavisnosti Kosova. On je jutros gostovao na televiziji Nova S gde je u emisiji "Probudi se" rekao da je Aleksandar Vučić predao Kosovo.

"Nezavisnost je stvar koja je nametnuta silom, mi tu nismo mogli da utičemo, a predaja je voljna akcija vlasti, to je jako velika razlika. Znači, Vučić je predao Kosovo Briselskim sporzumom, povukao je sve srpske institucije sa Kosova, to je bio jedan praktičan korak ka konačnom rešenju. Oni su ugasili Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, to je bio prvi čin gde su to ministarstvo sveli na status kancelarije", rekao je Samardžić.

Prema izveštajima iz medija tokom 2008. godine, Samardžić je kao ministar za Kosovo i Metohiju, dok je skupština u Prištini proglašavala nezavisnost, boravio u Kosovskoj Mitrovici gde je razgovarao sa građanima i njihovim predstavnicima, a potom održao konferenciju za novinare, javio je tada Dojče vele.

Slobodan Samardžić je svojevremeno čak predlagao da Srbija odbije potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Da se zahvali EU na tom sporazumu, to jest da kaže - hvala, nećemo. To je moj lični stav. Suviše mi je jasno zašto se takve igre igraju i zašto je taj sporazum sada aktuelan da bih na tako nešto pristao. Stav Vlade će biti jasan kada Vlada bude donela zaključak o tome", rekao je on 2008. godine.

I pored veoma oštrih Samardžićevih stavova, portal Alo je uspeo da njegovo gostovanje na Nova S predstavi kao proslavu 15 godina nezavisnosti Kosova kome je on navodno "kumovao".

Alo se u vesti pozvao na Tviter nalog Detektor laži. Prostim uvidom u ovaj profil na popularnoj društvenoj mreži jasno se vidi da se administrator(i) ovog profila bave isključivo medijima i političarima koji imaju kritički stav prema vladajućoj strukturi.

 


Na osnovu svega, lako se može zaključiti da je ovo još jedan klasičan primer etiketiranja medija i ličnosti koji imaju kritički stav prema vlastima i da je jedini cilj ovakvih naslova njihova diskreditacija.Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023