Vesti
Netačno

Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’

Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Albanski premijer Edi Rama (Foto: Profimedia)

Napisi tabloida "Srbija danas" krajem novembra i početkom decembra bili su po malo iznenađujući, jer je albanski premijer Edi Rama ovog puta portretisan kao neprijatelj Srbije.

EDI RAMA UVEREN: "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije, desiće se pre ili kasnije"; RAMA OPET PROVOCIRA: Kosovo neće još dugo čekati na konačno priznanje, "BEOGRAD MORA..." Sramna izjava Rame o barikadama na severu KiM - uputio apel EU; "IMAJU NAŠU PODRŠKU" Skandalozni komentari Rame povodom situacije na Kosovu - poslednji su naslovi Srbije danas o albanskom premijeru.

Možda ništa ne bi ni bilo čudno da pre samo nekoliko nedelja isti albanski zvaničnik nije pominjan u naslovima u potpuno drugačijem kontekstu. Ipak, iznenađujuće je samo za one koji nisu pratili napise ovog medija unazad.

Pregledom tekstova koji sežu do jula jasno se vidi da pisanje ovog tabloida oscilira kada je u pitanju albanski premijer: od krajnje pozitivnog, do krajnje negativnog.

Naslovi pozitivnog konteksta

"MORAO SAM DA PROBAM PEGLANU PIROTSKU KOBASICU" Vučić organizovao večeru za prijatelje: Beograd je oduvek prestonica velikog srca (FOTO)
EDI RAMA UDARIO NA EU: "Evropa se ponašala kao federacija bogatih egoista, da nije bilo Kine, Rusije i Turske ne bi smo preživeli"
VUČIĆ ODRŽAO VIDEO KONFERENCIJU SA RAMOM I KOVAČEVSKIM: Otvoreni Balkan znači mir, prosperitet i sigurniju budućnost za narode našeg regiona (FOTO)
"SRBIJA NE TREBA DA SE IZVINJAVA" Rama još jednom pružio podršku našoj zemlji: "Ne slažem se sa Kurtijem"
EDI RAMA: "Svuda ponavljam nemojte primoravati Srbiju da uvodi sankcije Rusiji"
VUČIĆ SA RAMOM U BEOGRADU NA VODI: "Ponosan na prijateljstvo sa Albanijom"
"PRIŠTINA MORA DA SEDNE ZA STO" Edi Rama na strani Srbije?
"ODNOS VUČIČA I RAME NIKAD BOLJI" Analitičari otkrili: Bratska veza dva lidera može da reši kosovsko pitanje?
"NE TREBA VRŠITI PRITISAK NA SRBIJU" Rama ponovo stao na našu stranu, albanski premijer poslao OŠTRU poruku Zapadu

Naslovi negativnog konteksta

EDI RAMA OSUO PALJBU PO BRITANSKIM SAVEZNICIMA: Stao čvrsto u odbranu sunarodnika Albanaca
"IZJAVA BAHATOSTI, JER JE AMERIKA NA NJIHOVOJ STRANI" Skandaloznim govorom Edi Rama PONIZIO srpske žrtve - pokušava da "opere" Hašima Tačija?!
SKANDAL NA SKUPŠTINI SAVETA EVROPE! Rama osporio Rezoluciju o trgovini organima, Kosovo uporedio sa Ukrajinom
EDI RAMA BESAN NA KARLU DEL PONTE: "To je lažna vest", bivša tužiteljka Haškog tribunala na udaru albanskog premijera
EDI RAMA OBJAVIO SKANDALOZNE FOTOGRAFIJE: Specijalne jedinice Albanije i tzv. Kosova su spremne!
SKANDALOZNA IZJAVA EDIJA RAME: Brani zločince OVK i tvrdi da je Rusija izmislila priču o trgovini organima
PRETI LI SRBIJI OPASNOST?! Edi Rama želi NATO vojne baze u Albaniji, dve već u najavi!

Pozitivni naslovi i tekstovi posebno su u kontekstu Otvorenog Balkana i, kako to ovaj tabloid vidi, podrške Srbiji, prijateljstva sa srpskim predsednikom, a negativni kada Edi Rama pruža podršku kosovskim vlastima, iznosi pozitivne stavove o NATO-u, Albancima, te kada je u pitanju slučaj trgovine organa koje pokušava da ospori.

Je li to ovaj tabloid "objektivan" ili iza ovakvih napisa stoji nešto drugo? Kako su mogući ovako polarizovani naslovi o istom zvaničniku?

Pojedini mediji neretko imaju jednu vrlo jasnu i vrlo često primenjivanu ulogu - da pišu u korist jedne interesne grupe i zaborave na profesionalne i etičke standarde. Za mnoge od njih, a posebno za tabloide je interesna grupa vladajuća struktura, pojašnjava novinar KoSSev portala, Ivan Mitić.Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022
Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

  • 21.12.2022