Vesti
Netačno

„Advokat terorista“ i demanti

Vest Informera i Republike demantovao sam protagonista njihovih tekstova.
„Advokat terorista“ i demanti
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

„NATO LOBISTA POSTAO ADVOKAT TERORISTA! Čedomir Stojković: Kosovski policajci moraju biti pušteni!“; „NATO LOBISTA MOLI DA SE PUSTE KOSOVSKI POLICAJCI! Čedomir Stojković postao advokat terorista“- glasili su naslovi Informera i Telegrafa. Oba portala tvrdila su u svom naslovu da je Stojković advokat uhapšenih pripadnika Kosovske policije. Demantovao ih je sam Stojković.

Hapšenje trojice pripadnika Kosovske policije od strane srpskih vlasti izazvalo je čitav niz reakcija. Kako zvaničnika, tako i javnosti u Prištini i Beogradu.

Stojković je iznosio svoje stavove o celom slučaju na svom Tviter nalogu, kao i informacije o pripadnicima policije, što su preneli i mediji.

Tako je N1 javio da se nakon hapšenja trojica uhapšenih kosovskih policajaca nalaze u Kraljevu, a da je to izjavio advokat Čedomir Stojković, odnosno objavio na svom Tviter nalogu.

N1, međutim, ni u jednom delu ne precizira da je Stojković advokat privedenih policajca, što ipak jesu učinili Informer i Telegraf.

„NATO LOBISTA POSTAO ADVOKAT TERORISTA! Čedomir Stojković: Kosovski policajci moraju biti pušteni!“ – bio je Informerov naslov od 16. juna.

Par minuta kasnije i Telegraf, odnosno Telegrafov portal Republika objavio je sličan naslov i identičan tekst:

„NATO LOBISTA MOLI DA SE PUSTE KOSOVSKI POLICAJCI! Čedomir Stojković postao advokat terorista“.

Informer u svom tekstu koristi i uvredljiv termin za kosovske Albance, potom policajce naziva „specijalcima“ – što nije slučaj, a postavlja pitanje i da li su planirali terorističke napade u Srbiji, što takođe nijedan zvaničnik, niti institucija nije potvrdila.

„NATO lobista Čedomir Stojković, istaknuti opozicionar, advokat je Kuritjevih terorista koji su do zuba naoružani uhapšeni u sredu na teritoriji centralne Srbije, i zdušno ih brani!“ – naveo je Informer, dodajući da se objavom na Tviteru „direktno stavio u odbranu *iptarskih ekstremista“, а za koje se sumnja, navodi ovaj portal – da su „planirali terorističke napade u Srbiji!?!“.

„Kako smo već objavili, kod Kurtijevih ‘specijalaca’ nađeni su ‘kalašnjikovi’, ‘glok’ pištolji, mape i GPS uređaji, što sve ukazuje da su pripremali neko veliko zlo protiv Srba“ – navodi isti portal.

Tako i Informer i Republika osim tvrdnji da je Stojković advokat kosovskih policajca, koriste govor mržnje, te iznose netačne i neprecizne informacije.

Istog dana, više sati kasnije, sam Stojković je demantovao da je advokat kosovskih policajaca.

„DEMANTUJEM da sam advokat uhapšenih kosovskih policajaca. Niko me nije angažovao, ali ukoliko me njihova porodica angažuje VEOMA RADO ću prihvatiti da ih zastupam I branim, jer to je sada pitanje časti ove države u kojoj se govor mržnje, govor nasilja I govor laži koji širi aleksandar vučić mora zaustaviti. On je tvrdio da su ovi policajci: “bili spremni za rat”, “da ima sumnju da su došli nekoga da likvidiraju” a režimski mediji ih opisuju kao teroriste, uprkos potpisanom Briselskom sporazumu“ – naveo je Stojković na svom Tviter nalogu.Ostale vesti

Iz manastira Visoki Dečani upozoravaju na dezinformacije
Bratija manastira Visoki Dečani skrenula je pažnju na svom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) na veliku količinu dezinformacija i lažnih vesti koje se šire posle napada u selu Banjska na severu Kosova.
  • 25.09.2023
Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023