Browsing: Netačno

Albanski portal Indeks onlajn objavio je danas da je “jedan građanin naišao na srpske vojne snage” prolazeći kroz selo Brvenik u opštini Podujevo koje su, kako je posvedočio za ovaj portal, u njega uperile oružje. Kfor, čije su snage patrolirale duž administrativne linije sa Srbijom i u saradnji sa pripadnicima Vojske Srbije, navode da ovo nije tačno.

Portal Alo je 02. februara objavio poduži tekst pod naslovom “OSTAVI DINAR ILI SE AMERIČKI VOJNICI VRAĆAJU KUĆI Kurti dobio po nosu od Grenela” kojim se sugeriše da je zvanična Priština uslovljena od strane SAD da utiče na promenu odluke CBK o upotrebi dinara što, naravno, uopšte nije tačno. U istom članku se potom iznosi i čitav niz drugih problematičnih tvrdnji.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je otkrilo je rusku kampanju dezinformacija na platformi Iks, nekadašnjem Tviteru. Oko 50.000 lažnih naloga na nemačkom podstiče nezadovoljstvo nemačkom vladom i potkopava podršku Ukrajini, kaže se u analizi ministarstva.

U cilju podizanja „tiraža“ na portalima, odnosno što većeg broja pregleda vesti, vrlo čitani tabloidni portali i dalje kao da se utrkuju da objave što senzacionalniji naslov, u većini slučajeva netačan, kako bi privukli čitaoce da kliknu baš na njih. Ovo postaje sve češća praksa, a autori tih tekstova se ne libe da njima podignu paniku, zastraše, ili napišu bilo šta što bi čitaoce navelo da može biti ugrožena njhova bezbednost i što može dovesti do konflikta.

Tendenciozno izveštavanje, dezinformacije, cenzura, manipulacija medijima, i u medijima. Čini se da je borba za tačnu informaciju danas izraženija nego ikada. Isto tako i borba protiv dezinformacija. Ima li načina da tačna pobedi netačnu vest, u eri društvenih mreža, gde svaki pojedinac u javnom prostoru, kreira istinu po svojoj volji?

„Medijska scena na Kosovu je najbolja u regionu. Mora se reći da je najprofesionalnija i to govore ne samo međunarodni izveštaji, već sve informacije koje dobijamo svakog dana. Novinari, ne samo na albanskoj medijskoj sceni nego na celom Kosovu, rade vrlo dobar posao u odnosu na njihove kolege u regionu“, rekao je u podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik ATV-a Ljeart Hodža.

U moru netačnih vesti, dezinformacija, spinova i narativa koji se plasiraju po medijima u nedelji koja polako ostaje za nama izdvojio se naslov „Tzv. Kosovska policija upala u kompleks ’Rajska banja‘ u Banjskoj“ objavljen na portalu Pravda.rs.

U podkastu Radio Goraždevca gostovala je Jasna Jelišić, univerzitetska profesorka i šefica Grupe za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove. Ona je podelila utiske o ključnim trenucima sa nedavne Konferencije o medijskoj pismenosti EU-Zapadni Balkan, održane početkom novembra u Podgorici, gde su se okupili novinari, medijski radnici i organizacije iz regiona.

Senzacionalni naslovi i njihova zloupotreba sve su češći na tabloidnim portalima, a u poslednje vreme prelaze granice dobrog ukusa. Takvi naslovi ne odgovaraju sadržaju teksta iznad koga stoje. Iako čitaoci uglavnom na mrežama negativno komentarišu takve objave, kao i na samim portalima, tvorci takvih naslova ne odustaju, a oni se množe svakodnevno.

Portal Republika objavio je tekst u kome tvrdi da je gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi izazvao “haos” u opštini Leposavić. Za ovakav naslov iskorišćene su tvrdnje o kontroverznom postavljanju albanske zastave u opštinskim prostorijama. Međutim, detaljna analiza ukazuje na nekoliko ključnih tačaka koje zahtevaju pažljivu proveru i kritički pristup informacijama.

Gostovanja raznih analitičara, poznavalaca prilika i nekadašnjih diplomata u programima tabloidnih televizija se vrlo brzo i lako pretvaraju u vesti…