Vesti

Nema lekova u apoteci Doma zdravlja u Gračanici

Već četiri meseca lekovi nisu dopremljeni u zdravstvene institucije južno od Ibra jer prema tvrdnji nadležnih kosovska Agencija za promet lekova to onemogućava. Ni rezervi više nema a najviše nedostaju lekovi za psihijatrijske, kardiološke, plućne bolesnike i dijabetičare.
 • 28.02.2013
 • 21:31 h > 21:34 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1804
Nema lekova u apoteci Doma zdravlja u Gračanici
Apoteka u Gračanici (Foto KIM)Dom zdravlja u Gračanici upozorava da je situacija alarmantna zbog nedostatka lekova i da su mnogi pacijenti ugroženi.

“Nedostaje nam većina najneophodnijih lekova koje naši pacijenti koriste. Pošto ne mogu da podignu lekove ovde, mi ih vraćamo tako da su oni prinuđeni da neophodne lekove kupuju u privatnim apotekama”, kaže za radio KIM šef apoteke Doma zdravlja u Gračanici, Nebojša Đorić.

Po rečima direktorice ove zdravstvene ustanove, Rade Trajković, već četiri meseca Agencija za lekove Kosova onemogućava dopremanje lekova iako je kompanija ”Velefarm” dostavila propratnu i urednu dokumentaciju.

“Imamo hiljadu izazova. Ovaj Dom zdravlja je u prošloj godini imao više od 700 hiljada usluga. To znači da su se pacijenti iz svih enklava usmeravali ka nama jer imamo potencijal i u lekarima i u aparaturi. Sada smo došli u situaciju da smo potpuno limitirani sa lekovima i to me je jako uznemirilo”, kaže Trajkovićeva.

Ona naglašava da je Dom zdravlja imao dogovor sa institucijama u Prištini i da je u tom smislu ova zdravstvena ustanova uvek imala dokumentaciju koja se overavala u institucijama u Prištini. Ona ističe da sada nije upoznata sa razlozima “opstrukcije” koja dolazi iz kosovske Agencije za promet lekova.

Nedostaju lekovi za psihijatrijske, kardiološke, plućne bolesnike i dijabetičare. Iz kosovske agencije za lekove ne žele da komentarisu  problem dostave lekova dok iz kosovskog ministarstva zdravlja poručuju da su odobrili dostavu lekova i da to više nije u njihovoj nadležnosti.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017