Vesti

Nakon niza napada povrtanička porodica napustila Kosovo

Zbog niza učestalih incidenata i napada na Kosovu povratnička porodica Vučićević napustila selo Klinavac.
 • 28.11.2012
 • 19:07 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1354
Nakon niza napada povrtanička porodica napustila Kosovo
Klina (Foto arhiva KIM)

Tročlana povratnička porodica Vučićević napustila je selo Klinavac, opština Klina i otišla za centralnu Srbiju zbog niza učestalih incidenata i napada, izjavio je službenik za integraciju zajednica u kosovskoj opštini Klina Ranko Kostić.

Kostić je agenciji Beta rekao da se poslednji incident dogodio pre dve noći, kada su nepoznati počinioci kamenovali kuću u kojoj su spavali 70-godišnji Dragomir i Kota, kao i njihov sin Radoje Vučićević. Napad je prijavljen policiji i obavljen je uviđaj.

"Poslednji napad je samo jedan u nizu koje je ova porodica pretrpela u poslednjih godinu dana. Ranije su nepoznati počinioci toj povratničkoj porodici ukrali kravu i tele, zatim su im ubili psa. Rekli su da više ne mogu da trpe napade i krađe i da se plaše za goli život, kao i da neće dozvoliti ni sinu Radoju da se vrati", rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, Vučićevići, kao i drugi Srbi povratnici iz Klinavca, redovno su prijavljivali napade i krađe.

Kostić  je naveo da je u tom povratničkom selu kosovska vlada, uz podršku međunarodnih donatora, izgradila 33 kuće za povretnike, kao i da danas u selu, u desetak kuća, živi samo dvanaestak Srba povratnika među kojima je i jedna trogodišnja devojčica.

Prema Kostićevim rečima, krađe i napade u proteklom periodu prijavljivali su i povratnici iz drugih povratničkih sela u toj opštini.
 
Kostić, kao i preostali Srbi povratnici, pozvao je kosovske i međunarodne zvaničnike da ih zaštite od nepoznatih napadača.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018