Vesti

Na severu mirno, KFOR kontroliše puteve

Na severu Kosova je mirno, posle prekjučerašnje akcije nemačkog i američkog KFOR-a prilikom uklanjanja barikada u Velikom Rudaru i Dudinom Kršu.
 • 03.06.2012
 • 21:53 h > 21:56 h
 • Politika
 • komentara:
 • pregleda: 909
Na severu mirno, KFOR kontroliše puteve
Vojnici KFOR-a u Zvečanu (Foto KIM)

Na magistralnom putnom pravcu Priština–Kosovska Mitrovica–Zvečan–Leposavić nema više nijedne barikade, mada je u selu Rudare ostao krst visine sedam metara, koji vojnici KFOR-a prilikom nasilne akcije nisu uklonili.

Kao pomoć nemačkom kontigentu KFOR-a, su nasever Kosova stigli su i grčki vojnici. Postavljena su dva kontrolna punkta, jedan na putu koji vodi ka južnoj Mitrovici, u delu ka skretanju ka manastiru Sokolica, i drugi iza porušene betonske barikade u Dudinom Kršu, koji Srbi uglavnom izbegavaju.

Zdravstveno stanje trojice Srba koji su teže povređeni – Aleksandra Radovanovića i još i dvojice je stabilno i oni se nalaze na bolničkom lečenju u Kosovskomitrovičkom zdravstvenom centru.

Kako je za „Politiku” kazao dr Milutin Andrić, anesteziolog, na intenzivnoj nezi je i dalje Aleksandar Radovanović, njegovo stanje je stabilno, a zbog teške povrede i velikog gubitka krvi primio je nekoliko boca transfuzije i plazme.
 
Iako na magistralnom putnom pravcu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje nema ni jedne barikade. Srbi i dalje iz predostrožnosti dežuraju na ovom magistralnom putnom pravcu koji sever Kosova povezuje sa centralnom Srbijom.

Juče nije bilo većih okupljanja građana, osim što su primećene veće gužve jer su Srbi iz Kosovske Mitrovice i Zvečana išli na Zadušnice, na groblje u južni deo Kosovske Mitrovice i u selo Rudare.

Rukovodstvo opštine Kosovska Mitrovica donelo je odluku o prekidu saradnje sa misijom Kfora i Euleksa, sve dok se budu ponašali „nasilno”, a predsednik opštine ZvečanDragiša Milović zatražio je hitan prijem kod novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kako bi se „Srbima objasnila strategija države Srbije prema Kosovu i Metohiji, ali i tačno reklo šta se Borislav Stefanović dogovorio sa prištinskim pregovaračkim timom u Briselu”.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017