Vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava

Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
 • 09:40 h
 • izvor: Kim
 • komentara:
 • pregleda: 1338
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Zgrada suda u Hagu (Foto RSE)

Lica koja mogu da pokažu da su pretrpela telesnu, materijalnu ili nematerijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnog dela navedenog u javnoj optužnici koju su potvrdila SVK, mogu da podnesu prijavu za učešće u postupku. Žrtva može da bude i lice u bliskom ličnom odnosu s direktnom žrtvom, koju su izvršioci ubili ili povredili.

U sastavu Sekretarijata je i Služba za učešće žrtava, koja pruža informacije i pomoć licima koja bi želela da učestvuju u postupku kao žrtve. Ta služba pomaže i meni, kao sekretaru Specijalizovanih veća, da imenujem advokata koji će te žrtve zastupati pred sudom.

Svesna sam da svako mora sam za sebe da odluči da li želi da doprinese tome da pravda bude zadovoljena. Zajedno s Službom za učešće žrtava, želim da pružim uverenje da će sve žrtve koje budu učestvovale u postupku dobijati pomoć i savete tokom čitavog postupka i da će sve njihove bojazni vezane za bezbednost biti ozbiljno shvaćene.

Dakle, kako žrtve učestvuju u suđenjima?

Najpre, želela bih da istaknem da grupe žrtava učestvuju u postupku posredstvom advokata, kojeg nazivamo zastupnikom žrtava, kojeg plaća sud i čiji je zadatak da zastupa njihove interese, prava i stavove, kao i da ih redovno obaveštava o toku postupka.

U maju ove godine, imenovala sam iskusne, kvalifikovane advokate kao zastupnike žrtava kojima je dosad odobreno učešće u predmetima Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe i Specijalizovani tužilac protiv Hašima Tačija i drugih. U oba ova predmeta odluke o imenovanju donela sam na osnovu pravičnog postupka odabira kandidata, putem otvorenog konkursa za iskazivanje interesa za dodavanje u imenik advokata i uz pomoć komisije za izbor, pri čemu su uzeti u obzir preporuke Službe za učešće žrtava i mišljenje žrtava. Cilj mi je da obezbedim da se za zastupnike žrtava obezbede advokati s najvišim kvalifikacijama, uzimajući pri tom u obzir interese svih žrtava u okviru date grupe.

Žrtve koje učestvuju u postupku treba da znaju da ne samo da će ih zastupati i savetovati kvalifikovani advokati, već i da će se naša ustanova starati da obezbedi da prava žrtava predviđena zakonom budu ostvarena na svrsishodan način. Pretresni panel u predmetu protiv Saljiha Mustafe nedavno je doneo veoma važnu odluku o modalitetima učešća žrtava u tom suđenju, koja govori o značaju i legitimnosti tog procesa.

U toj odluci se podrobno objašnjava na koji način će u tom predmetu žrtve ostvarivati svoja prava, propisana pravnom regulativom SVK, kako bi mogle na pravi način da doprinesu ostvarenju pravde. Ta prava su da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve i da dobiju naknadu štete.

Na primer, sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe objasnile su da se pravo da budu obaveštene odnosi na lični interes žrtava i njihovo pravo da budu informisane o postupcima pred SVK. Pravo da im se prizna status žrtve treba tumačiti kao lični interes i pravo žrtava da im bude priznata šteta koju su pretrpeli i da, u tom cilju, svojim učešćem istinski doprinesu priznavanju te štete i utvrđivanju odgovornosti onih koji su je prouzrokovali.

Zastupnik žrtava ima pristup spisu predmeta, prisustvuje svim zasedanjima i redovno obaveštava žrtve koje učestvuju u postupku. Pored toga, zastupnik može pred sudom da iznosi usmena izjašnjenja i podnosi pismene podneske o svim pravnim ili činjeničnim pitanjima, da ispituje svedoke i iznosi zapažanja o prihvatanju dokaza, kada su interesi žrtva dovedeni u pitanje.

Možda je zanimljivo znati i da zastupnik žrtava od sudija može da zatraži da žrtvama dopuste da se direktno obrate sudu, ne kao svedoci, već da bi izneli svoje stavove i dileme, “što je jedan od načina da žrtve pomognu da se uvidi i prizna kakvu su štetu pretrpele”.

Naravno, žrtva može da ostvari svoja prava jedino ukoliko je to bezbedno po nju. Želela bih da uverim svaku žrtvu koja učestvuje u postupku da SVK veoma ozbiljno pristupaju pitanju njihovog zdravlja, dostojanstva i privatnosti, u svakoj fazi postupka. Prijave su poverljive i dostupne samo Službi za učešće žrtava i sudijama, a ukoliko neka žrtva ima bojazni u vezi sa svojom bezbednošću, može da podnese zahtev da se njen identitet čuva u tajnosti. Sudije donose odluke po takvim zahtevima i mogu da nalože zaštitne mere.

Najzad, važno je znati da žrtve još uvek mogu da podnesu prijave za učešće u postupku u tri predmeta koji se vode pred SVK. Informacije o tim predmetima mogu se naći na našem vebsajtu, kao i informacije o postupku prijavljivanja žrtava za učešće u postupku i podaci za kontakt sa Službom za učešće žrtava. Ta služba stoji na raspolaganju za sva pitanja vezana za postupak prijavljivanja.

Učešće žrtava je ključno na putu ka pravdi i Sekretarijat će nastaviti da čini sve što može da pomogne da se pravda zadovolji. Od samog osnivanja, prioritet ovog suda bio je da stupi u kontakt sa žrtvama i ih obavesti o mogućnosti da učestvuju u postupcima i o tome kako da to učine. To je i težište intenzivnih aktivnosti našeg programa Outreach, koji služi za približavanje suda javnosti i koji vodimo još od 2018. godine. Kao sekretar, želela bih da istaknem da se zalažem za to da žrtve budu dobro informisane o mogućnosti učešća i podržavam njihovo prijavljivanje i učestvovanje u postupku.


Dr Fidelma Donlon, sekretar Specijalizovanih veća KosovaOstale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017