Vesti

Na pravoslavnom groblju u Vitini srušeno osam spomenika

Osam nadgrobnih spomenika porušeno je na srpskom pravoslavnom groblju u Vitini, potvrđeno je Klokot radiju iz Policije Kosova. Ovo su novi podaci o skrnavljenju, dok u policiji tvrde da su spomenici porušeni pre desetak dana.
 • 30.01.2013
 • 20:07 h > 23:09 h
 • Radio Klokot
 • komentara:
 • pregleda: 1244
Na pravoslavnom groblju u Vitini srušeno osam spomenika
Jedan od porušenih spomenika (Foto KIM)

Kosovska policija privela je pet osoba koji se sumnjiče za rušenje spomenika na pravoslavnom groblju u Vitini, 21. januara , izjavio je portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani. Privedenima omogućeno da se brane sa slobode.

“Radi se o pet osoba, o jednom osamnaestogodišnjaku i četvorici maloletnih dečaka. Prema dokazima koji su pronađeni na groblju sumnja se da su bili umešani u rušenje spomenika na groblju u Vitini”, kazao je Hašani.

Uhapšeni su saslušani u policijskoj stanici u Vitini u prisustvu advokata i radnika socijane službe koja je nadležna za maloletne delikvente. Nakon saslušanja oni su pušteni da se brane sa slobode.

“Konsultovan je tužilac, on je naredio da slučaj bude predat sudu i da se vodi redovni sudski postupak”.
Istog dana kada je porušeno osam pravoslavnih spomenika na groblju u Vitini u centru ovog mesta bagerom je srušen i spomenik narodnooslobodilačkim borcima iz Drugog svetskog rata u centru Vitine ali povodom ovoga niko nije uhapšen.

Nekoliko dana kasnije suspendovano je pet kosovskcih policajaca uključujući i komandira stanice policije u Vitini koji su posmatrali rušenje spomeniia borcima iz Drugog svetskog rata.

Na pravoslavnim grobljima širom Kosova i Metohije za samo nekoliko dana porušeno je preko 150 nadgrobnih spomenika.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017