Vesti

Na Kolarcu veče posvećeno Darinki Jevrić

Povodom pet godina od smrti, prema mnogima najveće pesnikinje Kosova i Metohije, i jedne od najznačajnijih srpskih književnica, sinoć je, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, održano književno veče pod nazivom “Dečanska zvona”.
 • 10.02.2012
 • 17:57 h > 17:59 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1044
Na Kolarcu veče posvećeno Darinki Jevrić
Književno veče

“Poezija Darinke Jevrić se nedvosmisleno uzdiže iznad svega što je do sada napisano o srpskoj sudbini na Kosovu i Metohiji”, smatra pesnik Bratislav Milanović i dodaje da je ona uspela da izbegne banalnu mitologizaciju stvarnosti i da se u “njenim stihovima ukrštaju lirsko i epsko, tradicionalno i moderno, prošlo i savremno, prepliću se i međusobno tvore osobeni amalgam u srpskoj poeziji.”
 
Pesnik Radomir Stojanović je govorio o univerzalnom u pesnikinjinom stvaranju i njegovom jezičkom bogatstvu. “Ona je pesme doživljavala sa čuđenjem i zadovoljstvom sa mukama i sa radostima”, zaključuje Stojanović.

Dr Mitra Reljić je podsetila na brojne autore koji su pisali o delu Darinke Jevrić, naglašavajući kako su njene mladalačke pesme uvrštene u antologije pre nego što je objavila svoju prvu knjigu pesma.
 
Protojerej dr Dimitrije Kalezić je ukazao na hrišćansku komponetu ovog stvaranja. “Ona je u klimi duhovnosti, u prostoru crkve i hrama u ambijentu ikona i fresaka u fluidnome toku nenaglašenog ritma molitvenih treptaja.”
 
“Darinka Jevrić je sastavni deo naše ugrožene stvarajuće kulture. Njena pesme su najbolji spoj srednjovjekovnog stvaranja i modernog izraza”, smatra književnik Živojin Rakočević.

Na skupu je pročitan i rad mr Milice Lilić o životu i radu pesnikiinje Darinke Jevrić.
 
Književno veče je priredila i stihove Darinke Jevrić govorila glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Mirjana Vukojčić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017