Na Kolarcu veče posvećeno Darinki Jevrić

Povodom pet godina od smrti, prema mnogima najveće pesnikinje Kosova i Metohije, i jedne od najznačajnijih srpskih književnica, sinoć je, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, održano književno veče pod nazivom “Dečanska zvona”.

Podeli ovaj članak sa:
  • Književno veče

“Poezija Darinke Jevrić se nedvosmisleno uzdiže iznad svega što je do sada napisano o srpskoj sudbini na Kosovu i Metohiji”, smatra pesnik Bratislav Milanović i dodaje da je ona uspela da izbegne banalnu mitologizaciju stvarnosti i da se u “njenim stihovima ukrštaju lirsko i epsko, tradicionalno i moderno, prošlo i savremno, prepliću se i međusobno tvore osobeni amalgam u srpskoj poeziji.”
 
Pesnik Radomir Stojanović je govorio o univerzalnom u pesnikinjinom stvaranju i njegovom jezičkom bogatstvu. “Ona je pesme doživljavala sa čuđenjem i zadovoljstvom sa mukama i sa radostima”, zaključuje Stojanović.

Dr Mitra Reljić je podsetila na brojne autore koji su pisali o delu Darinke Jevrić, naglašavajući kako su njene mladalačke pesme uvrštene u antologije pre nego što je objavila svoju prvu knjigu pesma.
 
Protojerej dr Dimitrije Kalezić je ukazao na hrišćansku komponetu ovog stvaranja. “Ona je u klimi duhovnosti, u prostoru crkve i hrama u ambijentu ikona i fresaka u fluidnome toku nenaglašenog ritma molitvenih treptaja.”
 
“Darinka Jevrić je sastavni deo naše ugrožene stvarajuće kulture. Njena pesme su najbolji spoj srednjovjekovnog stvaranja i modernog izraza”, smatra književnik Živojin Rakočević.

Na skupu je pročitan i rad mr Milice Lilić o životu i radu pesnikiinje Darinke Jevrić.
 
Književno veče je priredila i stihove Darinke Jevrić govorila glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Mirjana Vukojčić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane