Vesti

N. Berns:Srbija da prihvati pravo Kosova na nezavisnost

Bivši državni podsekretar SAD Nikolas Berns pozvao je Srbiju da prihvati pravo Kosova da postoji kao nezavisna država, ali je i ukazao na potrebu da se poštuju prava srpske zajednice i da se reši problem korupcije na Kosovu.
 • 03.02.2012
 • 19:43 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 699
N. Berns:Srbija da prihvati pravo Kosova na nezavisnost
Nikolas Berns (Foto fpc.state.gov)

"Ukoliko Srbija želi budućnost unutar Evropske unije i NATO - a Srbija treba da želi takvu budućnost - onda mora da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo nezavisno", rekao je Berns u intervjuu koji
je danas objavila "Slobodna Evropa".

Berns je, međutim, dodao kako smatra da bi "bilo jako važno da Srbija u potpunosti prizna pravo Kosova da postoji kao nezavisna država" i da je to za njega "prvi korak koji treba poduzeti".

"Smatram odgovornim nekoliko elemenata srpske vlade, ali istovremeno i političke izjave dela srpske zajednice na Kosovu" za odbijanja da se "prihvati ono što je sada poznato, a to je slobodno i nezavisno
Kosovo", izjavio je Berns.

Prema njegovim rečima, pozitivno je što traju razgovori između Beograda i Prištine, a "sve razlike između dve zemlje se mogu rešiti mirnim sredstvima, pregovorima, kompromisom a nikako pretnjama".

Berns, koji je bio u sastavu američke vlade kada je ona 2008. godine priznala Kosovo kao nezavisnu državu, rekao je da je u međuvremenu "Kosovo dobro napredovalo, kako bi nastavilo da održava odnose sa NATO" i da je "dosta toga učinilo da pridobije veću podršku međunarodne zajednice i veći broj priznanja."

Međutim, prema njegovim rečima, "korupcija (na Kosovu) je problem, kako u vladi, tako i van nje, i to je problem na kojem je potrebno da se radi".

Berns je takođe rekao da je jako važno da se poštuju prava srpske zajednice, "a to znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretmana, bez pretnji ili nasilja".Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017