N. Berns:Srbija da prihvati pravo Kosova na nezavisnost

Bivši državni podsekretar SAD Nikolas Berns pozvao je Srbiju da prihvati pravo Kosova da postoji kao nezavisna država, ali je i ukazao na potrebu da se poštuju prava srpske zajednice i da se reši problem korupcije na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nikolas Berns (Foto fpc.state.gov)

"Ukoliko Srbija želi budućnost unutar Evropske unije i NATO - a Srbija treba da želi takvu budućnost - onda mora da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo nezavisno", rekao je Berns u intervjuu koji
je danas objavila "Slobodna Evropa".

Berns je, međutim, dodao kako smatra da bi "bilo jako važno da Srbija u potpunosti prizna pravo Kosova da postoji kao nezavisna država" i da je to za njega "prvi korak koji treba poduzeti".

"Smatram odgovornim nekoliko elemenata srpske vlade, ali istovremeno i političke izjave dela srpske zajednice na Kosovu" za odbijanja da se "prihvati ono što je sada poznato, a to je slobodno i nezavisno
Kosovo", izjavio je Berns.

Prema njegovim rečima, pozitivno je što traju razgovori između Beograda i Prištine, a "sve razlike između dve zemlje se mogu rešiti mirnim sredstvima, pregovorima, kompromisom a nikako pretnjama".

Berns, koji je bio u sastavu američke vlade kada je ona 2008. godine priznala Kosovo kao nezavisnu državu, rekao je da je u međuvremenu "Kosovo dobro napredovalo, kako bi nastavilo da održava odnose sa NATO" i da je "dosta toga učinilo da pridobije veću podršku međunarodne zajednice i veći broj priznanja."

Međutim, prema njegovim rečima, "korupcija (na Kosovu) je problem, kako u vladi, tako i van nje, i to je problem na kojem je potrebno da se radi".

Berns je takođe rekao da je jako važno da se poštuju prava srpske zajednice, "a to znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretmana, bez pretnji ili nasilja".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane