Vesti

Mrkić: Formulisanje pozicije za nastavak dijaloga

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da će nova vlada u narednim nedeljama formulisati svoju poziciju za nastavak dijaloga sa Prištinom, ponovivši da će aktuelna vlast ispuniti sve što je prethodna dogovorila.
 • 04.09.2012
 • 19:30 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1117
Mrkić: Formulisanje pozicije za nastavak dijaloga
Ivan Mrkić (Foto novosti.rs)

"Mi smo na samom početku naglasili da nam je čvrsta namera da sprovedemo ono što su prethodnici dogovorili - tako radi svaka ozbiljna zemlja, to je sasvim prirodno i mi smo vrlo čvrsti u toj nameri", rekao je Mrkić.

On je za Radio televizju Srbije rekao i da su sednica vlade i usvojeni zaključi u tom smislu i da je samo potvrđeno ono što je dogovoreno.

Predsednik Republike i predsednik vlade su prethodnih nedelja govorili da dijalog sa Prištinom moramo da podignemo na viši politički nivo i da će pored tih tehničkih razgovora biti potrebni i politički razgovori, podsetio je Mrkić.

On je naglasio da "Srbija u ovom trenutku formuliše tu svoju poziciju" objasnivši da "treba imati u vidu da je vlada tek nešto više od mesec dana u tom svojstvu".

"I sada kada to formulišemno, to će biti u narednim nedeljama siguran sam, onda ćemo ući u novu rundu pregovora sa Prištinom uz pomoć Brisela", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan za komentar iz Brisela da od Srbije zavisi dobijanje datuma početka pregovora sa EU, Mrkić je odgovorio da je vlada Srbije koncentrisana na to da što dublje i što ozbiljnije uđe u reforme.
"Koncentrisani smo i da vodimo jednu dinamičnu zakondavnu aktivnost koja će potvrditi da smo mi ozbiljni u našoj nameri da postanemo deo te (evropske) porodice. Mi ćemo sada da se upodobljavamo nečemu što već postoji u EU, praktično ono što je kućni red u toj porodici i mi ćemo sada nastojati da se u to uklopimo", rekao je Mrkić.

On smatra i da bi u tom procesu bilo pogrešno rukovoditi se "nekim rokovima, datumima", dodavši da je iskustvo pokazalo da to opterećuje i da stvara neke utiske koji su potpuno nepotrebni.

Vlada Srbije u nedelju je usvojila instrukciju kojom je odblokirano učešće Srbije na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Priština, uz asimetrično predstavljanje privremenih kosovskih institucija.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018