Vesti

Most: Dijalogom do normalizacije odnosa Beograda i Prištine

U okviru projekta „Most“ nezavisnih lokalnih radiostanica organizovana je debata na temu „Kuda idu razgovori Kosova i Srbije i kako će se sever integrisati“. Učesnici su se složili da dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti i kao pomak ocenili susrete dva premijera.
 • 30.11.2012
 • 03:41 h > 03:52 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1421
Most: Dijalogom do normalizacije odnosa Beograda i Prištine
(Foto KIM)

Zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi kazao je da će bez obzira na one koji su protiv dijaloga, posebno ukoliko se u proces uključi Ramuš Haradinaj, Srbija ipak nastaviti razgovore, jer je kako je istakao, nacionalni interes Srbije Evropska unija.
 
„Verujem da može doći do normalizacije odnosa. U dugoročnom smislu nema nikakve sumnje da će doći do priznanja, ne sad ali za nekih deset godina možda. Što pre, to će biti bolje, ne verujem da ima drugog puta“, kazao je Seljimi.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić istako je da međusobno priznanje ne spada u normalizaciju odnosa.

„U fazu normalizacije odnosa spada stvaranje normalnih uslova, da se ljudi iz Preševa i npr. iz Mitrovice opredele gde će da žive. Zbog toga se ipak mora razgovarati o nekom aranžmanu za sever Kosova. Realnost na severu Kosova je problem kako preći iz sadašnjeg stanja u neko novo, kako će Srbi sa severa Kosova da pređu na Ustav Kosova“, kazao je Janjić i dodao da će se pitanje severa kao tema u dijalogu pokrenuti u januaru ili februaru.

Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković istakla je da glavni prioritet Srbije u dijalogu treba da bude pronalazak rešenja za ostanak Srba na Kosovu, jer bi u suprotnom, neko brzo rešenje moglo da dovede do destabilizacije stanja u smislu iseljavanja ljudi.

„Kosovo se nalazi na donjoj granici multietničnosti, broj Srba koji su ovde ostali da žive je jako mali i glavni prioritet srbije, Srba na Kosovu, a i međunarodne zajednice treba da bude održavanje multietničnosti kroz projekte koji će nuditi rešenja da na Kosovu ostane makar onoliko Srba koliko ih danas ima“, kazala je Trajković.

Azem Vlasi, politički analitičar iz Prištine kaže da dijalogom treba doći do normalizacije odnosa, ali da ne treba izmišljanjem tema koje nikada neće doći na dnevni red držati ljude u zabludi.

„Ja se zalažem za strategiju malih koraka, razgovora i nalaženja rešenja, dogovora o nekim praktičnim pitanjima kojaće malo po malo dovesti do krajnjeg cilja, a krajni cilj je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, jer obe države teže evropskim integracijama. Sa pitanjem statusa na severu ne treba obmanjivati ljude, jer se to pitanje neće postaviti. To je iluzija u koju sada veruju Srbi sa severa“, kazao je Vlasi.

Strahinja Brajušković iz civilnog sektora istako je da je dobro da je počela komunikacija dva premijera.

„Nadam se da vreme emcija prolazi da se polako svi vraćamo u realnost. O severu i o drugim problemima se mora pregovarati i suštinski dobro je da su i dva premijera započela komunikaciju“, kazao je Brajušković.

Debata je organizovana u Medija centru u Čaglavici, a Janjić i Brajušković su se iz Medija centra u Beogradu preko linka uključili u razgovor. Debatu su podržali Fondacija SOROŠ, Ambasada Norveške i Balkanska demokratija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018