Vesti

Miting u Kosovskoj Mitrovici: Hoćemo izbore a ne carine

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća i pojedini predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije održali su miting u Kosovskoj Mitrovici sa koga su vlastima poručili da žele izbore, a ne cerine na severu Kosova. Takođe je zatraženo da se ponište postignuti sporazumi sa Prištinom, javlja dopisnik KIM radija iz Kosovske Mitrovice.
 • 01.03.2012
 • 01:27 h > 02:05 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1895
Miting u Kosovskoj Mitrovici: Hoćemo izbore a ne carine
Miting u Kosovskoj Mitrovici (Foto KIM)


Marko Jakšić poslanik DSS-a krtikovao je vlasti zbog “izdajničke politike prema Kosovu”.  Jakšić se u svom govoru osvrnuo i na akciju uklanjanjanja barikada ispred administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na teritoriji centralne Srbije optuživši za to ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića. On je podsetio da su građani na severu Kosova na referendumu održanom sredinom februara izjasnili da “ovde neće zaživeti albanska država niti institucije samoproglašene države Kosovo”.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović zatražo je da Beograd raspiše lokalne izbore na Kosovu i Metohiji podsetivši da tokom proteklih godina sa izborima nije bilo problema. Ivanović je optužio vlast u Beogradu da zarad everointegracija ispunjava diktate iz Brisela , a to su prema njegovoj oceni, granice između Kosova i Metohije i centralne Srbije, regionalno predstavljanje Kosova, sloboda kretanja za EULEX i gašenje srpskih institucija.

Oko 1300 okupljenih građana  uputilo je podršku Srbima koji su u subotu uhapšeni u Kosovskom Pomoravlju.
Na mitingu su se mogle videti parole: “Nećemo carinu, hoćemo izbore”, “Srbija, Rusija ne treba nam Unija”, “Borko u zatvor, Zvonko kući”, “Srbijo uspravi se” a među građanima je bilo i onih koji su nosli srpske zastave  i zastave sa likom  haškog optuženika Vojislava Šešelja, a na bini sa koje su se obraćali govornici stajala je velika slika Vladimira Putina.

Tokom protesta saobraćaj je preusmeravan na sporedne ulice pošto se miting održavao u glavnoj gradskoj ulici. Sve je proteklo bez incidenata.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018