Vesti

Mirna novogodišnja noć na Kosovu i Metohiji

Novu godinu na Kosovu i Metohiji najveći broj građana dočekao je kod kuće, u krugu porodice i prijatelja. Pucnjava iz vatrenog oružja, tačno u ponoć, obeležila je početak i ove 2012.godine.
 • 01.01.2012
 • 18:21 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2040
Mirna novogodišnja noć na Kosovu i Metohiji
Foto panoramio.com

Organizovanog dočeka Nove godine na otvorenom u srpskim sredinama na Kosovu I Metohiji nije bilo. Prasak petardi, raznih prskalica, svetlećih raketa i vatrometa najavljivali su Novu godinu od večernjih sati a u ponoć su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja.Uprkos tome u Kosovkoj policiji uveravaju da incidenata nije bilo. Iz štaba KPS-a u Prištini KIM radiju je saopšteno da policija noćas nije imala većih intervencija i da je novogodišnja noć protekla mirno i bez incidenata.

U svim delovima Kosova bilo je pojačano prisustvo kosovske policije koja je i na glavnim putnim pravcima kontrolisala saobraćaj.

I na svim barikadama, gde Srbi dežuraju gotovo pola godine, u šatorima i kontejnerima proslavljena je Nova godina. Gde je to bilo moguće građani su pratili televizijski program i u ponoć su jedni drugima čestitali Novu godinu uz želje da budu zdravi i srećni.Građani su jedni drugima poželeli i da konačno i na prostoru Kosova i Metohije zavlada mir, da se stvore uslovi za bezbedan život i da se vrate oni koji su morali da napuste svoje domove i mesta.

Novogodišnja noć, u regionu Gračanice, protekla mirno i bez incidenata. KIM radiju je iz Hitne službe Doma zdravlja u Lapljem selu rečeno da su ekipe tokom noći imale nekoliko intervencija u Gračanici i Lapljem Selu ali i nekoliko ambulantnih intervencija. Uglavnom se radilo o predoziranju alkoholom nekoliko tinejdžera.

Ambulanta u Gračanici radiće od 07-15 časova za preglede,. Služba za hitnu medicinsku pomoć radi od 00-24 časa.Prema odredbama Zakona o državnim praznicima u Republici Srbiji prvi, drugi i treći januar su neradni dani.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018