Vesti

Ministar za povratak obišao kolektivni centar u Obiliću

Većina građana je u kolektivnom centru u Obiliću smeštena nakon pogroma 2004. godine, a njihova uništena i uzurpirana imovina i dalje je nerešeno pitanje. Dalibor Jevtić ističe da svaka zloupotreba njihove situacije mora biti zakonom kažnjena.
 • 07.05.2013
 • 23:01 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1553
Ministar za povratak obišao kolektivni centar u Obiliću
Foto SLS

Ministar za zajednice i povratak se tokom posete Opštini Obilić sastao sa gradonačelnikom Mehmetom Krasnićijem, sa kojim je razgovarao o stanju nevećinske zajednice u ovoj opštini. Jevtić je nakon toga posetio kolektivni centar u ovom gradu i istakao da se slučajevi obnavljanja uništene imovine Srba moraju rešavati, a da svaka zloupotreba njihove situacije mora biti zakonom kažnjena.

Nakon kolektivnog centra Jevtić je posetio povratničku porodicu Slavka Popovića koja već deset godina živi u teškim uslovima u kontejneru nadomak Plemetine.

 „Dobio sam informaciju da ste ovde već deset godina, da je komisija završila svoj posao i da vas je neko stavio na listu čekanja za izgradnju kuće. Nedopustivo je da vi budete na listi čekanja toliko godina. Ja to neću dozvoliti i vi uskoro dobijate dom. Sledeći put kad se vidimo položićemo kamen temeljac za vaš novi dom,“ rekao je Jevtić, navedeno je u saopštenju.

Pogrom u Obiliću počeo je 18. marta. Srbi su potpuno izbačeni iz ovog grada, smešteni u kolektivne centre ili kod rođaka u okolnim selima. Uništena je crkva u centru grada, spaljena i demolirana zgrada. Potpuno je uništena škola iz koje su, dok je napadana, evakuisani đaci.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017