Vesti

M. Šulc: Očigledno je da Srbija mora da prizna Kosovo

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pojasnio je da izjava da Srbija treba da prizna Kosovo ukoliko želi da postane članica EU predstavlja njegovu individulanu procenu, ali da je njome rekao "ono što je za mnoge očigledno".
 • 13.09.2012
 • 19:06 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1014
M. Šulc: Očigledno je da Srbija mora da prizna Kosovo
Martin Šulc (Foto Novosti)

"Izjava da Srbija treba da prizna Kosovo ukoliko želi da postane članica EU jeste moja individualna procena zasnovana na realnosti i pragmatizmu, a ono što sam rekao za mnoge je očigledno", rekao je Šulc za "Blic".

On je naveo da je tom izjavom "samo istakao nedoslednost koja postoji unutar EU", budući da su pojedine članice priznale Kosovo, dok pet još to nije uradilo.

"Da bih bio potpuno jasan, niti sam u poziciji niti želim da postavljam dodatne uslove. Već sam rekao da tu vrstu odluka prepuštam diplomatama, pregovaračima, vladama", kazao je Šulc.

Na pitanje šta znači njegova izjava da se na "kraju puta očekuje pomirenje i međusobno priznanje Srbije i Kosova u okviru EU", Šulc je naveo da je tom izjavom "mislio da u budućnosti vidim i Srbiju i Kosovo u EU i da će na kraju tog procesa morati da se nađe način za sporazumno, obostrano priznanje".

Na pitanje da li Srbija može očekivati nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora, on kaže da su svi uslovi već poznati.

Upitan da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora pre leta 2013. godine, Šulc je rekao da se "iskreno nada da će tako biti".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018