Vesti

M. Milošević: O nasilju u porodici se malo govori

Udruženje žena „Ruka-ruci“ kroz razne projekte trudi se da pomogne ženama na Kosovu u zaštiti njihovih prava, kazala je u emisiji „Ženske tajne“ Marina Milošević.
 • 05.03.2013
 • 17:35 h > 20:27 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1373
M. Milošević: O nasilju u porodici se malo govori
Marina Milošević (Foto KIM)Udruženje žena “Ruka ruci“ sa sedištem u Kosovu Polju aktivno je na Kosovu i Metohiji od 1999. godine i prva je nevladina organizacija koja je otvorila SOS savetovalište za pomoć ženama žrtvama nasilja.

Marina Milošević članica Udruženja “Ruka-ruci” u emisiji “Ženske tajne” KIM radija kazala je da SOS linija postoji i ističe da se konsultantkinje, koje rade na toj liniji javljaju, na svoje private brojeve jer zbog tehničkih problema telefon sa SOS brojem 080018888 nije u funkciji.

Ona naglašava da se na SOS liniju uglavnom javljaju žene koje trpe neku vrstu nasilja u porodici.

“Telefon sa SOS linijom je počeo sa radom avgusta prošle godine i od tog meseca pa do decembra imali smo 24 poziva, a od početka godine do sada 20 poziva žena. U 90 procenata slučajeva je u pitanju nasilje u porodici i uglavnom se javljaju žene koje trpe počev od ekonomskog pa sve do fizičkog nasilja. Mi smo tu da im obezbedimo podršku i damo informacije o načinu na koji mogu da se zaštite i prijave nasilje u porodici“, kazala je Miloševićeva.
Ona dodaje da o problemu nasilja u porodici malo govori.

„Uzrok ćutanja su uglavnom patrihjahalno vaspitanje i osuda od sredine u kojoj žene žive. Održani okrugli stolovi, rad pravnika i psihologa i rad SOS savetovalištva na teritoriji četiri opštine pokazali su na da žene trpe nasilje nasilje u porodici veoma dugo od periodu od 5 do 12 godina“.

Miloševićeva kao veliki problem u zaštiti žena navodi nepostojanje sigurne kuće u nekoj od srpskih sredina na Kosovu i ističe da je ovo udruženje pokrenulo inicijativu za otvaranje prihvatilišta za žene žrtve nasilja.

Serijal emisija “Ženske tajne” podržao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017