Vesti

M. Jakšić: Pripreme za referendum teku po planu

Uprkos vremenskim nepogodama,  pripreme za referendum na severu Kosova teku po planu, izjavio je za KIM radio potredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije (SZOKIM) Marko Jakšić.
M. Jakšić: Pripreme za referendum teku po planu
Marko Jakšić (Foto KIM)

„Pripreme za referendum odvijaju se u savršenom redu, ovi hladni dani neće uticati na njegovo  održavanje, čak iako po školama bude produžen odmor to neće biti problem, sa direktorima škola je dogovoreno da se otvore učionice za glasanje“, kazao je Jakšić.

On je dodao da će se u sredu održati tribine, gde će predstavnici opština zajedno sa ostalim političkim liderima pozvati ljude da izađu na referendum.

Referendum će se finansirati sredstvima koja su obezbedili građani severa preko donatora. Prema rečima Jakšića „građani znaju da im je ovo referendum za slobodu i kada je to u pitanju onda će svi da rade volonterski“.

„Dakle plaćanje biračkih odbora, glasačkih i svih drugih stvari biće na volonterskoj osnovi uz doprinos pre svega velikog broja donatora, naših privrednika. Imajući u vidu da je svima ovde u interesu da ovaj deo dalje bude deo države Srbije, tako da ljudi niti žale novac niti sredstva da se referendum održi. Naš cilj je da pokažemo svima u svetu da ovde neće nastati još jedna albanska država“, rekao je Jakšić.

Na referndumu će kao posmatrači biti prisutni predstavnici OEBS-a i nekih nevladinih organizacija, a kao bitnu stvar Jakšić je istakao da su glasački listići štampani na srpskom i na albanskom jeziku, tako da, kako je kazao, i Albanci koji to žele mogu da dođu i glasaju za svoju državu Srbiju.

Jakšić je pozvao sve Srbe na severu Kosova da izađu na refernedum, kao i da podrže potpisivanje peticije.

„Pozivam sve Srbe na severu KiM da izađu na referendum, a sve druge Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji kao i ovde na severu da se odazovu peticiji kojom se zahteva pre svega od Skupštine Srbije, Slavice Đukić-Dejanović da raspiše lokalne i pokrajinske izbore na celoj teritoriji KiM imajući u vidu da nas očekuju parlamentarni izbori. U interesu našeg opstanka pozivam sve Srbe da potpišu peticiju ne bi li smo na taj način zamolili i privoleli aktivnu vlast da raspiše izbore i u južnoj srpskoj pokrajini“, zaključio je Jakšić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017