Vesti

M. Dodik: Neću dozvoliti da BIH prizna Kosovo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoje pritisci pod kojima će vlada u Banjaluci dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.
 • 03.01.2013
 • 23:14 h
 • Tanjug, B92
 • komentara:
 • pregleda: 1082
M. Dodik: Neću dozvoliti da BIH prizna Kosovo
Milorad Dodik (Foto Novosti)

"Mi smo te pritiske već preživeli, oni su bili veoma jaki. Ja sam bio izložen ogromnim pritiscima da u euforiji priznanja Kosova i BiH prizna Kosovo. Da bi BiH priznala nešto mora se pitati i RS, a RS ne da svoju saglasnost za priznanje i neće ga ni dati," izjavio je Dodik Tanjugu.
 
On je dodao da je sada apsurdna situacija "gde nas mnogi optužuju za odvajanje RS, a mi kažemo da ne dozvoljavamo separatizam u zemljama kao što je Srbija".

Prema njegovim rečima, Kosovo je nasiljem medjunarodnog faktora oteto od Srbije, i time je, kako je istakao, pogaženo medjunarodno pravo i ponižena Srbija i čitav srpski narod.

"Neće BiH priznati Kosovo i ne mogu nam se poturiti ni papiri o nekakvom puzećem ili klizećem priznanju. Mi pratimo Srbiju u tome, i ovima u Sarajevu se diže kosa na glavi kad kažemo da pratimo Srbiju. Mi apsolutno ništa učiniti nećemo ili dati neki doprinos izvan onoga što je zvanična politika Srbije", rekao je Dodik.

Predsednik RS je, međutim, dodao da bi on lično u traganju za rešenjima pošao od toga da Kosovo, koliko god da je važno, ne sme da zarobi Srbiju u decenijama koje dolaze, i rešenje zato mora biti trajno.

"Niko ne pominje činjenicu da bi, da se Kosovo reintegriše u sastav Srbije, u politički sistem vratili Albanci i imali možda najkompaktniju poslaničku grupu u Skupštini Srbije, a Albanci bi po principu konstitutivnosti, koji bi morao da im bude priznat, tražili da im pripadne jedna od tri najvažnije funkcije. To bi značilo da biste u parlamentu kao zvanični jezik i pismo morali da uvedete albanski", objašnjava Dodik.

On misli da pristup da sever Kosova mora da ostane deo Srbije može uroditi plodom, kao što je uveren i da je na Kosovu nemoguće ostvariti multietničko društvo.

"Nisam uveren da kosovski Albanci mogu da naprave demokratsko društvo u kojem će Srbi da budu komotni. Čak su i stranci kada su priznavali Kosovo rekli da to čine zato što je nemoguće uspostaviti medjunacionalnu saradnju Srba i Albanaca. Sada nam, kada su Srbi marginalna manjina na Kosovu, kažu da moramo da gradimo multietničko Kosovo", rekao je Dodik.

Kako je istakao, medjunarodni faktor ne može da očekuje od Srba, bili oni od Srbije ili RS, da će priznati Kosovo na način kako oni misle da to treba.

Dodik smatra da problem Kosova više nije problem same Srbije, jer su Srbi jedinstveni oko tog pitanja, već da su u problemu oni koji su požurili da priznaju KiM, zbog čega danas EU ima krizu jedinstva i nemogućnost multilateralnog nastupa po pitanju Kosova.

"EU je više u problemu da reši taj problem Kosova, jer Srbija ima jasan stav i kaže Kosovo je deo Srbije, i molim lepo", kazao je Dodik.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017