Vesti

M. Ahtisari: Kosovo postiglo značajan uspeh

Od demokratskih predstavnika na Kosovu zavisi da li će i u kojoj meri iskoristiti mogućnosti koje im nudi Ahtisarijev plan, kazao je bivši izaslanik UN-a za Kosovo Marti Ahtisari obraćajući se poslanicima u Skupštini Kosova.
M. Ahtisari: Kosovo postiglo značajan uspeh
M. Ahtisari u Skupštini Kosova (Foto KIM)

Ahtisarijev plan je, prema njegovim rečima, rezultat mnogo meseci strpljivog i pažljivog rada tima diplomata i tehničkih eksperata u konsultaciji sa predstavnicima Srbije i Kosova.
Ahtisari je kazao da je kada je predstavio plan, znao da je to početak teškog puta.

“Niko od nas nije mogao da pretpostavi koliko će taj put biti težak, ali plan je realizovan. Imajući to u vidu mislim da je uspeh koji smo videli u protekle četiri i po godine uspeh koji je danas značajan”, kazao je Ahtisari.

“Da sam u mom prvobitnom pismu generalnom sekretaru pored nacrta ponudio i opis službenika Kosovske policije Albanaca i Srba kako čuvaju objekte SPC, da sam ponudio opis kako bi Vlada u Prištini trebalo da pruža usluge koje sada pruža severno od reke Ibar, da sam ponudio opis onoga što vidimo u kosovskim opštinama sa srpskom većinom koje funkcionišu unutar nezavisnog Kosova onda bi Ahtisarijev plan smatran fantazijom. Ovo dostignuće je naš zajednički uspeh.”

Ahtisari je izkazao poverenje kolegama koji su mu pomogli da realizuje plan, posebno Albertu Roanu. Takođe, kazao je da je zahvalan celom timu pregovaračke trojke Volfgangu Išingeru, Frenku Vizneru i Aleksandru Bocan Harčenku.

“Čast mi je što danas ovde vidim i Aleksandra Bocan Harčenka koji je dostojanstveno otišao dalje nego što bi iko mogao da zamisli u pokušajima da nađe praktičan dogovor između Kosova i Srbije”, kazao je Ahtisari.

On je takođe iskazao i poštovanje osoblju Međunarodne civilne kancelarije, a posebno Piteru Fejtu, međutim najveće poštovanje prema njegovim rečima zaslužuju lideri Kosova.

“Vi ste ti koji su radili da moj projekat učine konkretnom realnošću. Ovo je uspeh Kosova od opštinskih kancelarija, pa do Ustavnog suda i institucija opisanih u nacrtu.  Ovo je uspeh onih koji rade na tome da njihova zemlja bude funkcionalna. Sada je sve u vašim rukama”, poručio je Ahtisari.  

Najveći nadgledači su, prema njegovim rečima, građani Kosova.

“Njihova patnja, njihova strpljivost, njihova podrška su nam dovoljni ovde danas. Građani Kosova, svih etničkih zajednica pretrpeli su veliku patnju i čekali su dugo na državu koja će ih zaštiti i dati njihovoj deci šansu za mir i stabilnost veću od one koju su oni sami iskusili. Oni su nam dali poverenje da osiguramo da patnja i čekanje na kraju dovedu do nečeg pozitivnog”, kazao je Ahtisari.

Ahtisari je kazao da sveobuhvatni predlog nudi Kosovu mogućnost za stabilnost, prosperitet i dobru upravu. Da li će te mogućnost postati realnost, ocenio je, zavisi isključiovo od građana Kosova, naročito od demokratskih predstavnika.    Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018