Vesti

Loša primena zakona o upotrebi jezika na Kosovu

Zakon o upotrebi jezika na Kosovu je moderan, ali postoje ozbiljne prepreke u njegovom sprovođenju, ocenjeno je na debati u okviru projekta “Srpsko-srpski dijalog”, na temu - Sprovođenje zakona o upotrebi jezika na Kosovu.
 • 01.07.2013
 • 20:10 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1672
Loša primena zakona o upotrebi jezika na Kosovu
(Foto arhiv KIM)

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović je u Medija centru u Čaglavici o pravu na upotrebu srpskog, kao službenog jezika na Kosovu, kao i mnogobrojnim problemima na terenu s tim u vezi, razgovarao sa 12‐oro osoba srpske nacionalnosti.

Ocenjeno je da je zakon o upotrebi jezika na Kosovu moderan i doprinosu očuvanju identiteta i unapređenju položaja nevećinske zajednice na Kosovu, ali da postoje ozbiljne prepreke u njegovom sprovođenju. Učesnici debate su se složili da su razlozi za ovakvu tvrdnju različiti, od činjenice da mlade generacije Srba i Albanaca ne govore jezike svojih komšija, do toga da centalne vlasti Kosova ne pokazuju političku volju u tome da se ovaj zakon dosledno sprovode.

Najviše teškoća imaju obični ljudi kada su prinuđeni da svoje obaveze ili prava ostvare pred institucijama koje se nalaze u Prištini ili nekim drugim sredinama, gde među zaposlenima nema Srba. Istaknuto je da tamo gde se pojave prevodi nekih bitnih dokumenata na spskom jeziku, to je obično izuzetno loš srpski jezik u gramatičkom smislu i potpuno nerazumljiv za građane.

Učesnici debate posebno su ukazali na činjenicu da među javnim službenicima postoje lica koja govore srpski jezik, ali ne žele da ga govore na poslu, iako im je to obaveza, što sputava građane sprske nacionalnosti u rešavanju konkretnih životnih problema.

Poverenik za jezike Slaviša Mladenović kaže da Kancelarija postoji godinu dana, a da je poverenik izabran pre šest meseci. Dakle, bilo je malo vremena za neke vidljivije rezultate, jer ti problemi traju 15 godina i umesto da se rešavaju, samo se gomilaju.  

“Predhodna Komisija za jezike je bila nefunkcionalna i nikad nije raspravljala niti o jednoj žalbi koju je dobila, a kamoli iskoristila mogućnost za donošenje administrativnih sankcija“, rekao je Mladenović.

Pojedini učesnici debate su se složili da bi Albanski jezik trebalo da bude izborni jezik u sprskim školama, jer je to, kako smatraju, neophodan i racionalan uslov za sve one koji su odlučili da ostanu i žive na Kosovu.

Projekat Srpsko-srpski dijalog realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (IKFOS).Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017