Vesti

Ljimaju pritvor od mesec dana

Fatmiru Ljimaju i još trojici osumnjičenih za ratni zločin u selu Klečka EULEKS-ov sudija u Okružnom sudu u Prištini odredio pritvor od mesec dana, saopšteno iz EULEKS-a.
 • 25.11.2012
 • 19:20 h
 • izvor: KIM, B92
 • komentara:
 • pregleda: 978
Ljimaju pritvor od mesec dana
Fatmir Ljimaj (Foto Tanjug)

Kako je saopšteno EULEKS-ov sudija saslušao je kasno sinoć i tom prilikom za četiri osobe optužene za ratne zločine u selu Klečka odredio pritvor od 30 dana.

Pritvor je određen bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Ljimaju i još torojici njegovih saboraca Naseru Krasnićiju, Nedžmiju Krasnićiju i Naseru Šalji.

U saopštenju dostavljenom KIM radiju, ističe se da je predsedavajući sudija obrazlažući razloge za određivanje pritvora, a uzimajući u obzir osnovanu sumnju da su optuženi počinili zločine za koje se terete, smatrao da postoji rizik od bekstva i rizik od ometanja dokaza kada su u pitanju svi optuženi.

“Sudija je uzeo u obzir činjenicu da se svi oni terete za veoma ozbiljna, navodno počinjena krivična dela, kao i činjenicu da su dokazi zaštićenog svedoka prihvatljivi za razmatranje odlukom Vrhovnog suda koja je donešena početkom ove nedelje”, saopšteno je iz EULEKS-a.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, svaki optuženi može podneti žalbu protiv ove odluke u roku od 24 sata od njenog prijema, dodaje se u saoštenju.  

Ljimaj, koji je i potpresednik Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini Kosova, optužen je da je sa grupom saradnika odgovoran za ubistvo civila i ratnih zatvorenika u pritvorskom centru u Klečki koji je tokom rata za Kosovo držala nekadašnja OVK.

EULEKS je podigao optužnicu protiv njega za nekoliko teških zločina, uključujući i organizovani kriminal koja ima veze s njegovim poslom kao ministra transporta i telekomunikacija.
Šteta, za koju se veruje da je prouzrokovana kao posledica njihovog kriminalnog delovanja je preko 2 miliona evra.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018