Vesti

Lj. Maljazogu: Vraća se važan igrač

Politički analitičar i direktor NVO „Demokratija za razvoj“ Ljeon Maljazogu kaže da postoji šansa da Haradinaj preuzme mesto premijera Kosova a da Hašim Tači bude imenovan za predsednika.
 • 29.11.2012
 • 00:59 h > 06:17 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 791
Lj. Maljazogu: Vraća se važan igrač
Ljeon Maljazogu (Foto KIM)

Komentarišući razvoj političkih događaja nakon oslobođajuće presude Ramušu Haradinaju, Maljazogu je u izjavi KIM radiju rekao da se u politički život vraća važan igrač čiji će povratak usloviti smene u vladi Kosova.

„Njegova Alijansa za budućnost Kosova ući će u koaliciju sa vladajućom Demokratskom partijom Kosova, doći će do smene vlade ali najpre do smene pojedinih ministara a potencijalno i premijera“, kaže Maljazogu.

On veruje da će se takav razvoj događaja desiti vrlo brzo jer sadašnja vladajuća kolicija nema većinu u Skupštini.

„Sigurno je da ćemo brzo videti najpre pregovore oko formiranja nove vlade. Videćemo kakva će biti uloga Haradinaja u toj novoj vladi. Jedna od varijanti je da Haradinaj postane premijer a Tači predsednik Kosova“, kaže Maljazogu.

On smatra da će i dogovor sa Srbijom ići lakše ukoliko su na rukovodećim mestima Tači i Haradinaj.

„To su ključni igrači koji mogu da zaustave proces ako su protiv njega. Isto to važi i za Srbiju jer su Dačić i Nikolić bili deo vlasti kada je konflikt bio na vrhuncu pa je zato logično da su i oni ključni igrači koji taj konflikt, koji imaju Kosovo i Srbija, mogu da reše“, kazao je Maljazogu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018