Lideri sa severa: 2011. najteža godina od 1999.

Lideri Srba sa severa Kosova ocenili su da je 2011. godina najteža od 1999. zbog "pokušaja nametanja kosovske državnosti", a kao najvažniji cilj u narednoj godini naveli su ostanak i opstanak na Kosovu uz pomoć države Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Lideri opstina na severu Kosova (Foto KIM)

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je Televiziji Most da je protekla godina bila teška i puna izazova, naročito posle 25. jula, kada je Vlada Kosova pokušala da "instalira svoje institucije". Ninić je pohvalio građane jer su izdržali na barikadama kako bi sve to sprečili.

"Bez obzira na poteškoće, u Leposaviću su završeni infrastrukturni objekti, izgrađene ulice u više sela, vodovodne i kanalizacione mreže, a završeno je, nakon decenije i nekoliko objekata - sportska hala i obdanište u Leposaviću i sportska hala u Sočanici", kazao je on.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da je 2011. godina bila izuzetno teška za sve stanovnike severa Kosova i zbog toga što su građani morali da se organizuju i brane. Ristić je dodao da predstoji još puno posla kako bi međunarodna zajednica shvatila da Srbi ne žele kosovske institucije, i da im je cilj da ostanu i žive u svojoj državi Srbiji.

"Nismo završili tri važna objekta iako smo imali sklopljene ugovore sa izvođačima radova i za koje je Vlada Srbije obezbedila sredstva", (putevi u Veljem Bregu, Jagnjenici, Donjem Jasenoviku, Đurovićima u centru Zubinog Potoka), rekao je Ristić.

Ristić je izrazio očekivanje da će regionalni Vodovod biti izgrađen jer on zajedno sa ostalim projektima daje veru i nadu građanima da će opstati na severu Kosova.

Predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović ocenio je da je godina bila teška i za Srbe na Kosovu i za Srbiju posebno nakon dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel i njenih nediplomatskh poteza.

 "I dalje su na sceni dvostruki standardi međunarodne zajednice, za nekoliko meseci ubijena su trojica Srba, a od 1999. godine preko hiljadu i nijedan počinilac nije otkriven", rekao je Milović. Milović je dodao da građani koji su na barikadama razmišljaju da spreče dolazak prištinskih institucija i da je manji deo njih odlučio da sebi da oduška i proslavi smenu stare i nove godine.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je uprkos tome što je 2011. bila najteža, važno to što su građani severa pokazali jedinstvo i rešenost da odbrane svoje domove. Pantić je dodao da građani veruju u politiku koju sprovodi lokalno rukovodstvo i da će referendum još jednom proveriti da li je ona ispravna ili ne.

"Siguran sam da će četiri opštine i dalje biti jedinstvene, da će sve odluke donositi jedinstveno jer se samo tako Kosovo može odbraniti i pomoći srpskoj Vladi i predsedniku Borisu Tadiću da sačuvaju Kosovo u Srbiji", rekao je Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković ocenio je da je zahvaljući građanima sprečen pokušaj Prištine da zaokruži nezavisnost Kosova i da postavi granicu prema centralnom delu Srbije.

"Siguran sam da ćemo stići do cilja uz podršku Srbije, imaćemo dobru koordinaciju sa Vladom i predsednikom Srbije i naćićemo najprihvatljivije i održivo rešenje", rekao je Nedeljković. Nedeljković je najavio da će u narednoj godini uz pomoć Vlade Srbije biti rešeni brojni problemi i što je još važnije biti prevaziđena neslaganja i različiti pogled na situaciju u Pokrajni.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane