Vesti

Lideri sa severa: 2011. najteža godina od 1999.

Lideri Srba sa severa Kosova ocenili su da je 2011. godina najteža od 1999. zbog "pokušaja nametanja kosovske državnosti", a kao najvažniji cilj u narednoj godini naveli su ostanak i opstanak na Kosovu uz pomoć države Srbije.
 • 01.01.2012
 • 18:43 h
 • izvor: TV Most
 • komentara:
 • pregleda: 1976
Lideri sa severa: 2011. najteža godina od 1999.
Lideri opstina na severu Kosova (Foto KIM)

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je Televiziji Most da je protekla godina bila teška i puna izazova, naročito posle 25. jula, kada je Vlada Kosova pokušala da "instalira svoje institucije". Ninić je pohvalio građane jer su izdržali na barikadama kako bi sve to sprečili.

"Bez obzira na poteškoće, u Leposaviću su završeni infrastrukturni objekti, izgrađene ulice u više sela, vodovodne i kanalizacione mreže, a završeno je, nakon decenije i nekoliko objekata - sportska hala i obdanište u Leposaviću i sportska hala u Sočanici", kazao je on.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da je 2011. godina bila izuzetno teška za sve stanovnike severa Kosova i zbog toga što su građani morali da se organizuju i brane. Ristić je dodao da predstoji još puno posla kako bi međunarodna zajednica shvatila da Srbi ne žele kosovske institucije, i da im je cilj da ostanu i žive u svojoj državi Srbiji.

"Nismo završili tri važna objekta iako smo imali sklopljene ugovore sa izvođačima radova i za koje je Vlada Srbije obezbedila sredstva", (putevi u Veljem Bregu, Jagnjenici, Donjem Jasenoviku, Đurovićima u centru Zubinog Potoka), rekao je Ristić.

Ristić je izrazio očekivanje da će regionalni Vodovod biti izgrađen jer on zajedno sa ostalim projektima daje veru i nadu građanima da će opstati na severu Kosova.

Predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović ocenio je da je godina bila teška i za Srbe na Kosovu i za Srbiju posebno nakon dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel i njenih nediplomatskh poteza.

 "I dalje su na sceni dvostruki standardi međunarodne zajednice, za nekoliko meseci ubijena su trojica Srba, a od 1999. godine preko hiljadu i nijedan počinilac nije otkriven", rekao je Milović. Milović je dodao da građani koji su na barikadama razmišljaju da spreče dolazak prištinskih institucija i da je manji deo njih odlučio da sebi da oduška i proslavi smenu stare i nove godine.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je uprkos tome što je 2011. bila najteža, važno to što su građani severa pokazali jedinstvo i rešenost da odbrane svoje domove. Pantić je dodao da građani veruju u politiku koju sprovodi lokalno rukovodstvo i da će referendum još jednom proveriti da li je ona ispravna ili ne.

"Siguran sam da će četiri opštine i dalje biti jedinstvene, da će sve odluke donositi jedinstveno jer se samo tako Kosovo može odbraniti i pomoći srpskoj Vladi i predsedniku Borisu Tadiću da sačuvaju Kosovo u Srbiji", rekao je Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković ocenio je da je zahvaljući građanima sprečen pokušaj Prištine da zaokruži nezavisnost Kosova i da postavi granicu prema centralnom delu Srbije.

"Siguran sam da ćemo stići do cilja uz podršku Srbije, imaćemo dobru koordinaciju sa Vladom i predsednikom Srbije i naćićemo najprihvatljivije i održivo rešenje", rekao je Nedeljković. Nedeljković je najavio da će u narednoj godini uz pomoć Vlade Srbije biti rešeni brojni problemi i što je još važnije biti prevaziđena neslaganja i različiti pogled na situaciju u Pokrajni.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018