Vesti

Lene: Predsednik i premijer da vode dijalog sa Prištinom

Bivši specijalni izaslanik EU u pregovorima o statusu Kosova Štefan Lene uveren je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedino rešenje za kosovski problem uz suštinsku autonomiju za sever.
 • 03.10.2012
 • 21:48 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1201
Lene: Predsednik i premijer da vode dijalog sa Prištinom
Štefan Lene (Foto Beta)

Lene je kazao da podela ne dolazi u obzir, te da bi kao model sporazuma o dobrosusedskim odnosima mogao da posluži dogovor dve Nemačke iz 1972. godine.

Lene u intervjuu Tanjugu, takođe, kaže da smatra da pregovore na višem nivou, o čemu se u poslednje vreme govori, treba da vode predsednik i premijer Srbije, kao i da bi se suštinski uslovi za nastavak dijaloga mogli steći u narednih nekoliko meseci.

Za sve to, kaže Lene, osnovu čine stavovi koje je u Njujorku predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predala šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Lene je istakao i da misli da je jasno da od Srbije u ovom trenutku ne može biti traženo da prizna Kosovo.

"Prema mom saznanju ne postoji niko u EU ko je nadležan da postavi takvo pitanje niti postoji neko ko očekuje da Srbija učini u ovom trenutku takav korak. Da li će nekada u budćnosti Srbija moći da prizna Kosovo je pitanje koje danas ne može biti ocenjeno", uveren je Lene.

On, međutim, podseća novu srpsku vladu da treba da se upusti u proces iz kojeg će proizići značajni koraci, objašnjavajući da se ne radi samo o tehničkim detaljima i primeni postojećih dogovora, već o važnom napretku koji zahteva i izvesnu političku hrabrost.

Lene je rekao da treba pozitivno oceniti što je spremnost na dijalog obnovljena, što postoji i spremnost da se primene dogovori koji su postignuti u okviru tehničkog dijaloga pod posredovanjem Roberta Kupera.

"To je osnova za nastavak dijaloga. Nadamo se da će nova vlada biti konstruktivno usmerena prema ponudi za stupanje u novu fazu dijaloga koju je Ešton predstavila predsedniku Nikoliću u Njujorku", kazao je on i dodao da su signali kao odgovor na to bili različiti i da će se tek ispostaviti koliko su predsednik i premijer spremni da prihvate ponudu.

Lene, inače, smatra da u taj proces moraju biti uključeni upravo predsednik i premijer Srbije, jer su najvažniji akteri, te da oni moraju imati zajednički stav kako bi srpska delegacija jedinstveno i efikasno pregovarala.

"Nadam se da je nova srpska vlada spremna da se upusti u takav proces. Do sada signali nisu tako jasni", ponovio je Lene.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018