Vesti

Laplje Selo: Sledite primer Svete Petke

Liturgijom i litijom oko crkve u Laljem Selu obeležena je slava  ovog pravoslavnog hrama. Ovim je počela i celodnevna proslava seoske slave.
 • 08.08.2013
 • 22:12 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2129
Laplje Selo: Sledite primer Svete Petke
Foto KIM


Liturgiju je u crkvi Svete Petke u Laljem Selu služio arhijerejski namesnik prištinski protojerej-stavrofor Srđan Stanković uz sasluženje sveštenstva eparhije raško- prizrenske. On je u besedi govorio o životu Svete Petke i istakao da svi moraju da budu vođeni njenim primerom.

„U svim krajevima ima hramova posvećenih Svetoj Petki, Paraskevi trnovoj Rimljanki, koju i danas ovde slavimo. Pristupite joj smireno ne tražeći mnogo. Molite se prvo za vaše bližnje, kojima je potrebna pomoć božija, a na kraju i za sebe same. Ali ne samo ono što je potrebno za ovaj kratak život na zemlji, nego ištite pre svega carstva božija. Neka molitve Svete Petke budu sa svima vama“, kazao je protojerej – stavrofor Srđan.

Po obilasku litije oko hrama, osvećena je vodica i prerezan slavski kolač koji je ove godine pripremio Boban Marković iz Gračanice.

„Želeo sam da uzmem kolač prošle godine, pa sam to i uradio. Nema ništa lepše nego biti domaćin slave. Poželeo sam svima sve najlepše“, kazao nam je Marković.

Oko 300 vernika okupilo se da proslavi ovaj praznik. U dvorištu crkve, nakon liturgije, meštani centralnog Kosova govorili su nam o prazniku i željama. Pojedini su se požalili na probleme koje imaju i za čije su se rešenje pomolili tokom liturgije.

„Poželeo bih zdravlje pre svega, mojoj porodici i svim ljudima. Da nas ud u još većem broju naredne godine“, poručio je Boban Ristić iz Lapljeg Sela.

„Ovih dana imamo velike probleme sa isplatom minimalca, pa se molimo ovih dana da nam Sveta Petka pomogne, da se naša vlada smiluje i reši to pitanje. Poželeo bih sreću svma i da opstanemo ovde na Kosovu“, kaže Momčilo Nedeljković iz Badovca.

„Ja već 30 godna dolazim na ovaj dan u crkvu, dešavalo se da ne dođe mnogo ljudi, ali je sad došlo mnogo meštana i nadam se da će tako biti i ubuduće“, kazao je Tomislav Todić iz Čaglavice.

„Za praznik sam poželela sve najbolje srpskom narodu, da ostanemo na Kosovu. Poželela sam da bude mir i naravno svima zdravlje“, ističe Divna Lekić iz Čaglavice.

Nebojša Živić iz Lapljeg Sela izabran je  za narednog domaćina slave i on će, kako nalažu običaji, sledeće godine pripremiti kolač. Među prisutnima je u crkvi za vreme liturgije bila i direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković.

Prepodobna mati Paraskeva, Sveta Petka, je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018