Vesti

L. Selo: Decenija rada Hitne pomoći

Pre tačno jednu deceniju Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gračanica organizaciono je odvojena od ostalih službi a 2006.godine preseljena je u nove prostorije u Lapljem Selu. Iako rade u teškim uslovima spremni su da za svega nekoliko minuta stignu do pacijenata.
 • 01.04.2013
 • 22:48 h > 23:39 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1297
L. Selo: Decenija rada Hitne pomoći
Foto KIMHitan poziv. Za 30 sekundi ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela spremna je i kreće na teren u obližnje Preoce. Intervencija i pružanje pomoći trajalo je svega nekoliko minuta i dr Dejan Milanović se sa još dva tehničara vraća u prostorije Hitne pomoći zadovoljan što su uspešno obavili još jedan zadatak. Ovakvih poziva ima i preko 15 u jednom danu.  Problema u radu je puno ali ovi ljudi već deceniju ne posustaju.

“Problemi su višestruki, od maltretiranja od strane Kosovske policije zbog saobraćajnih i vozačkih dozvola koje koriste naši vozači preko registracije vozila pa do nedostatka lekova i sanitetskog materijala i do nedostatka adekvatne komunikacije koja je posledica nedobijanja dozvole od strane privremenih kosovskih institucija za korišćenje mobilnih aparata i instumenata sa frekvencijom odnosno radio vezom”, kaže dr Milanović.
 
Služba hitne medicinske pomoći u Lapljem Selu desetogodišnjicu rada dočekuje, prema rečima načelnika Hitne pomoći dr Dejana Milanovića sa slabim rezervama lekova pa se, kako ističe, u većini slučajeva pacijenti snalaze kako znaju i umeju. Hvale se dobrim odnosom prema pacijentima i osvojenim nagradama.

“Tu je treća nagrada na takmičenju službi Hitne pomoći Srbije, četvrto mesto na regionalnom takmičenju u Vranju. Ono što je naš najveći uspeh to je prva nagrada koja je osvojena 2009. godine na državnom nivou. Bilo je ukupno 26 ekipa a mi smo bili najbolji”.

Na prijemu poziva u dispečerskoj jedinici rade iskusni medicinski tehničari sa dugogodišnjim radom na terenu, koji vrše trijažu poziva-razvrstavanje po redu hitnosti.

“Sada koristimo operativni servis mobilne telefonije Kosova tako da svi pozivi koji stižu kod nas budu identifikovani i o svakoj zloupotrebi poziva Kosovska policija bude obaveštena i blagovremeno reaguje”, naglašava načelnik službe Hitne pomoći.

Ono što imate u domovima zdravlja i bolnicama zajedno, jednim se imenom zove Hitna pomoć. Zlu ne trebali, daleko im lepa kuća često se kaže u narodu ali su nam u nevoljama i nesrećama oni najpotrebniji i kada vam je najneophodinije i urgentno pozovite ove ljude. Oni čakaju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017