Vesti

L. Maljazogu: Srbija odradila domaći zadatak

Leon Maljazogu, politički analitičar iz Prištine u izjavi za KIM radio ocenjuje da je dobijanjem statusa kandidata Srbija „odradila domaći zadatak“, ali dodaje da SrbijI tek predstoji ispunjavanje drugih uslova među kojima je i približavanje odnosa sa Prištinom.
 • 02.03.2012
 • 20:26 h > 20:34 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1445
L. Maljazogu: Srbija odradila domaći zadatak
Leon Maljazogu (Foto KIM)

„Srbiji je za status kandidata jedini politički uslov bio odnos sa Prištinom koji nije u potpunosti ispunila, ali je u interesu Evropske unije da Srbiju što pre uvede u svoje redove. Istoremeno, iako mnogi u Prištini smatraju da ne postoje drugi uslovi za Srbiju, ona će ipak morati da se još više približi Prištini u narednom periodu“, kazao je Maljazogu u izjavi za KIM radio.

Najava o pokretanju studije izvodljivosti za Kosovo u „Prištini se interpretira kao veliki uspeh“, smatra Maljazogu, i objašnjava na koji način to zapravo može da bude pozitivno za Kosovo.

 „Pet država članica EU  koje nisu priznale Kosovo, su ipak priznale da ovaj proces kreće. Znači nije sam proces studije izvodljivosti važan za Prištinu već to što polako zemlje koje nisu priznale Kosovo  priznaju da Kosovo posebno ulazi u proces evrointegracija“, kazao je on.

Maljazogu smatra da će unapređenje međunarodnih odnosa Srbije i Kosova sa sobom povući i rešenje problema, u praktičnom smislu, koji postoje između Beograda i Prištine.

„Mislim da se odnosi Prištine i Beograda moraju poboljšati i to na praktičnom nivou. Srbija, iako ne priznaje nezavisno Kosovo mora da sarađuje. Evropska unija ima prava da traži da susedi koji žele da pristupe EU moraju da sarađuju. To će uticati i na političare, ali i na konačno rešenje problema između Prištne i Beograda“, zaključuje on.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018