Vesti
Kultura

Zvuci Prizrenske Bogoslovije u filmu Predraga Radonjića

Dokumentarni film „Bogoslovija u Prizrenu – zvuci”, autora Predraga Radonjića premijerno je prikazan večeras u Gračanici u okviru “Grafesta”. Projekciju su pratili i glavni akteri dokumentarca, učenici prizrenske Bogoslovije “Kirilo i Metodije”.
Zvuci Prizrenske Bogoslovije u filmu Predraga Radonjića
Na času u Bogosoviji (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Više puta nagrađivani reditelj Predrag Radonjić ovim dvadesetosmominutnim filmom kroz sliku i zvuk, gotovo bez govora, prikazuje život budućih sveštenika i rad u čuvenoj Bogosloviji “Kirilo i Metodije” u Prizrenu, nakon obnove 2011. godine.

Film, koji osim Radonjića potpisuje i mladi reditelj Strahinja Mlađenović su, po prvi put videli i glavni akteri - učenici, pojedini profesori i direktor prizrenske Bogoslovije, otac Andrej.

“Ono što je najlepše što večeras ovde vidimo su učenici Bogoslovije. To je meni neobično drago. Drago mi je i da sam zajedno sa Strahinjom i ja kroz ovaj “Grafest” sazrevao i da, osim informative u kojoj sam se pretežno nalazio, stvari pomerao prema nekom artističkom pristupu”, kazao je Radonjić. 

Prvi utisci nakon odgledanog filma su veoma pozitivni, kaže otac Andrej.

“Dopao mi se pristup, dopalo mi se što ovaj film govori slikama i zvucima. Nekada zaista i slika i zvuk kažu mnogo više nego što bi sam čovek mogao da kaže a da pokuša da opiše situaciju u kojoj živimo”, kazao je otac Andrej, ističući da mu je drago što postoje ljudi koji prate ono što Bogoslovija radi.

“Ovaj film razumem kao jednu vrstu podrške svemu onome što, ne ja, nego ti đaci pokušavaju da postignu u svom životu”, zaključuje direktor Bogoslovije “Kirilo i Metodije”.

Osim zvuka crkvenih zvona koja pozivaju na molitvu i pevanje hodže sa minareta obližnje džamije, u dvorištu Bogosovije često se čuju i zvuci gusala i gitare.

“Nama je radost od samog jutra, najveća radost nam je bogosluženje, radujemo se i ručku i predavanjima, šahu koji igramo, dok sviramo gitaru, jako smo srećni. Film je jako interesantan, prvi put da gledam nešto sa ove strane, da vidim kako to sve izgleda iz nekog drugog ugla”, kaže učenik petog razreda Strahinja Šabić koji u filmu zajedno sa svojim kolegama svira i peva veliki hit Haustora - “Uzalud pitaš”.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021